"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

Böcek: “Yerel paydaşlar sürece dahil edilmeli”

  • 22 Ağustos 2022
Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek Belediye Gazetesi’nin sorularını yanıtladı.

Belediyenizin kentsel dönüşüm projelerinden bahseder misiniz? İmar planlarına, kentsel yaşam alanlarına ve kentsel yenileme/dönüşüm projelerine ilişkin yasal düzenlemeler çalışmalarınızı ne ölçüde etkiliyor?

MUHİTTİN BÖCEK:
6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun kapsamında Kepez ve Santral Mahalleleri Kentsel Dönüşüm Projesi ve Güneş Mahallesi Kentsel Dönüşüm Projesi’ni, 5366 sayılı Yıpranan Tarihî ve Kültürel Taşınmaz Varlıkların Yenilenerek Korunması ve Yaşatılarak Kullanılması Hakkında Kanun kapsamında Balbey Kentsel Yenileme Projesi’ni yürütüyoruz.

Kepez ve Santral Mahalleleri Kentsel Dönüşüm Projesi’nde  2019 yılından itibaren hak sahiplerine daire tapuları veriliyor. Projede 1.950 dairenin inşaat çalışmaları tamamlandı, hak sahiplerine 1.456 dairenin anahtar teslimi yapıldı. Projede inşai imalat, tapu ve teslim çalışmaları sürüyor.

Güneş Mahallesi Kentsel Dönüşüm Projesi kapsamında hak sahipleriyle ön protokol imzalandı, ruhsata esas mimari ve mühendislik projeleri tamamlandı, inşaat başladı. Projede inşai imalat, tapu ve teslim çalışmaları devam ediyor.

Balbey Kentsel Yenileme Projesi, önem verdiğimiz projelerin başında geliyor. Tarihî Balbey bölgesinde uygulanacak kentsel yenileme projesiyle ilgili çalışmalar sürüyor. “1. Etap Proje Alanı” olarak adlandırılan bölgede hazırlanan koruma amaçlı imar planları, Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından onaylandı. Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından uygun bulunan, 5366 sayılı yasanın uygulama yönetmeliğinin 17. maddesi gereği usulen meclis gündemine alınan mimari avan projeleri 13/06/2022 tarihli belediye meclis toplantımızda oyçokluğuyla kabul edildi. 1. etap proje alanında tüm paydaşlarla nihai sözleşmeye esas görüşmeler devam ediyor. Belediyemizle taşınmaz malikleri arasında imzalanacak inşaat sözleşmesine ilişkin hususlar da 13/06/2022 tarihli belediye meclis toplantımızda oyçokluğuyla kabul edildi. Bu doğrultuda belediyemizle taşınmaz malikleri arasında noter huzurunda kat karşılığı inşaat sözleşmesi imzalama sürecine geçilecektir. Ayrıca 1. etap proje alanıyla yenileme alanı sınırları dahilindeki diğer alanlara ilişkin olarak eşzamanlı tespit, planlama ve tasarım projesi çalışmaları yürütülmektedir. Projeler kapsamında yapılan çalışmalar, ilgili yasalar ve mevzuat doğrultusunda yapılmaktadır. Mevzuatta yapılan değişiklikler dahilinde projelerin ve planların revize edilmesi gerekebiliyor. Bu nedenle çalışmalar aksayabiliyor, zaman kaybı ve maddi kayıp yaşanabiliyor.

Kentsel dönüşüm, toplumsal yaşamı doğrudan etkileyen çok boyutlu bir süreç. Stratejilerinizi, proje modellerinizi ve bütçenizi nasıl planlıyorsunuz? Yerel paydaşlarınızı, yurttaşları ve sivil inisiyatifleri sürece dahil ediyor musunuz?

MUHİTTİN BÖCEK:
Sizin de belirttiğiniz gibi, kentsel dönüşüm, toplumsal yaşamı doğrudan etkileyen çok boyutlu ve önemli bir süreç. Bu süreçte proje ve alan yönetimi, kamulaştırma işlemleri, mülkiyet sorunlarının çözümü, yatırımcının tanımlanması, uygulama projelerinin hazırlanması, örgütlenmenin kurgulanması ve fizibilite gibi hususların net olarak belirlenmesi gerekiyor. Bu doğrultuda proje modellerimizi ve bütçemizi planlıyoruz. Çalışmalarımızın büyük bölümünü “ortak akıl” ilkesiyle gerçekleştiriyoruz, yerel paydaşlarımızı, hemşerilerimizi ve sivil toplum kuruluşlarını sürece dahil ediyoruz. Kurallı ve kimlikli bir kent hedefi kapsamında projelerin şeffaflık ilkesi doğrultusunda yürütülmesi önem arz ediyor. Taşınmaz malikleri, hak sahipleri, sivil toplum kuruluşları, meslek odaları, ilgili kurum/kuruluşlar, katılımcı planlama ve ortak akılla projelerimizi şekillendiriyoruz, halk toplantıları, çalıştaylar düzenliyoruz.

Belediyeniz bünyesinde fizibilite, harita, plan, jeolojik etüt, taşınmazların değer tespiti, ön hazırlık, imar planı taslaklarının hazırlanması, hak sahipleriyle görüşmeler vb. çalışmalar için ayrı bir birim oluşturdunuz mu? Finansman desteğine ihtiyaç duyuyor musunuz?

MUHİTTİN BÖCEK
: Kentsel dönüşüm projeleri belediyemizin Kent Estetiği Dairesi Başkanlığı bünyesindeki Kentsel Dönüşüm Şube Müdürlüğü tarafından yürütülüyor. 5366 ve 6306 sayılı kanun kapsamında yürüttüğümüz projelerde, özellikle etüt, proje ve fizibilite çalışmalarında finans desteğine ihtiyaç duyuyoruz.

Kentsel dönüşüm projelerinin kapsamını belirleyen mevzuatta ve yasalarda değişiklik yapılması gerekiyor mu? Kentsel dönüşüm politikaları hangi kriterler doğrultusunda oluşturulmalı?

MUHİTTİN BÖCEK
: 5366 sayılı kanunda ve kanunun uygulama yönetmeliğinde (plan onama sürecine ve onay makamına ilişkin net bilgilerin olması, plan onama için süre kısıtlamasının getirilmesi, proje alanındaki hak sahiplerine kira desteğinin sağlanması, finansal açıdan kanunda geçen emlak katkı payından sadece tescilli taşınmazlara ait projelendirme süreci için kaynak aktarımının yapılması vb.) düzenleme yapılabilir. Kentsel dönüşüm politikaları, toplumun farklı kesimleri için fırsat eşitliğini ve hakkaniyeti gözeten, mekânsal planlama çalışmalarını ve kentsel tasarım uygulamalarını hayata geçiren, canlandırma, rehabilitasyon, restorasyon gibi farklı ih¬tiyaçlara yönelik uygulamaları da kapsayan kriterler doğrultusunda oluşturulmalı.


Önerilen Haberler