"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

Engin: “Yerinde dönüşüm anlayışıyla ilerliyoruz”

  • 22 Ağustos 2022
Narlıdere Belediye Başkanı Ali Engin Belediye Gazetesi’ne görüşlerini aktardı.

Belediyenizin kentsel dönüşüm projelerinden bahseder misiniz? İmar planlarına, kentsel yaşam alanlarına ve kentsel yenileme/dönüşüm projelerine ilişkin yasal düzenlemeler çalışmalarınızı ne ölçüde etkiliyor?

ALİ ENGİN:
Göreve başladığımız günden bu yana kentsel dönüşüm projelerini gündemimize aldık. Ülkemiz ve bölgemiz deprem açısından riskli. Bunun en ürpertici örneğini 2020 yılında 117 yurttaşın yaşamını yitirdiği depremde yaşadık. Bu nedenle yurttaşların depreme dayanıklı, sağlıklı ve modern binalarda yaşamasını istiyoruz. Narlıdere’de kentsel dönüşüm projelerinin ilk adımını 2021 yılının Aralık ayında attık. İkinci İnönü Mahallesi’nde belediyemizin de hak sahibi olduğu 11.700 metrekarelik alanda yaklaşık 100’e yakın bina için dönüşüm çalışması başladı. Bu projede Narlıdere Belediyesi de hak sahibi. Bu projede belediyemiz 24 konutun sahibi olacak. Proje iki yılda tamamlanacak. Mevzuatla ilgili değişiklikleri belediyemizin Kentsel Dönüşüm Komisyonu takip ediyor.

2013 yılında 6306 sayılı kanunla “riskli alan” ilan edilen Atatürk ve İkinci İnönü Mahalleleri’nde yaklaşık 284.000, Narlı ve Çatalkaya Mahalleleri’nde de yaklaşık 160.000 metrekarelik alanda 15.000 kişinin faydalanacağı kentsel dönüşüm çalışmaları için bölgenin 1/5000 ve 1/1000 ölçekli imar planları tamamlandı. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, 2021 yılında onayladığı planları askıya çıkardı. Proje kapsamında Atatürk ve İkinci İnönü Mahallesi’nde çoğu tek katlı gecekondu (kaçak) olan 1.228 yapıyla Narlı ve Çatalkaya Mahalleleri’nde 482 gecekondunun dönüşümü gerçekleştirilecek. Söz konusu bölgede belediyemize ve Maliye Hazinesi’ne ait kamu parselleri de yer alıyor.

Kentsel dönüşüm, toplumsal yaşamı doğrudan etkileyen çok boyutlu bir süreç. Stratejilerinizi, proje modellerinizi ve bütçenizi nasıl planlıyorsunuz? Yerel paydaşlarınızı, yurttaşları ve sivil inisiyatifleri sürece dahil ediyor musunuz?

ALİ ENGİN:
Kentsel dönüşümde olmazsa olmazımız var: “Yüzde Yüz Uzlaşı” sloganımız. Yurttaşlar gönüllü olmadan bu işe asla girmeyiz. Önce yurttaşlar gönüllü olacak. Yani kentsel dönüşüm sürecinden herkes mutlu olacak ve kazançlı çıkacak. En önemli stratejimiz, “Yüzde Yüz Uzlaşı”dır. Projelerimizi Narlıdere’nin dokusuna uygun olacak şekilde mimarlar, çevre mühendisleri çevre plancıları ile birlikte belirliyoruz. Projeler ve kentsel dönüşümle ilgili yurttaşların ve sivil toplum kuruluşlarının görüşlerini alıyoruz, değerlendirme yapıyoruz, yurttaşlar için en doğru kararı veriyoruz.

Belediyeniz bünyesinde fizibilite, harita, plan, jeolojik etüt, taşınmazların değer tespiti, ön hazırlık, imar planı taslaklarının hazırlanması, hak sahipleriyle görüşmeler vb. çalışmalar için ayrı bir birim oluşturdunuz mu? Finansman desteğine ihtiyaç duyuyor musunuz?

ALİ ENGİN
: Belediyemizin Kentsel Dönüşüm Birimi, uzman personelden oluşuyor. Fizibilite, harita, plan, jeolojik etüt, taşınmazların değer tespiti, ön hazırlık, imar planı taslaklarının hazırlanması, hak sahipleriyle görüşmeler gibi konulara hassasiyetle yaklaşıyoruz, sonuca ulaşmak için çalışıyoruz.

Finansman sürecinde hak sahiplerini mağdur etmeyecek çözümlerin bulunmasında kilit rol oynuyoruz. Kimseyi evinden etmeyen, herkesin gönüllü olarak kentsel dönüşüme onay vereceği bir süreç olmasını istiyoruz.
 
Kentsel dönüşüm projelerinin kapsamını belirleyen mevzuatta ve yasalarda değişiklik yapılması gerekiyor mu? Kentsel dönüşüm politikaları hangi kriterler doğrultusunda oluşturulmalı?

ALİ ENGİN:
“Yüzde Yüz Uzlaşı” sloganımızı tekrar hatırlatmak isterim. Kentsel dönüşüm sürecinde yurttaşlar mağdur olmamalı. Bu nedenle kentsel dönüşüm projelerimizde yerinde dönüşüm anlayışıyla ilerliyoruz. Kentsel dönüşümün projelendirilmesi ve finansman aşamasında yurttaşların ekonomik durumu dikkate alınmalı. Kentsel dönüşüm politikaları belirlenirken, yurttaşların istekleri, çıkarları ve kentsel doku göz önünde tutulmalı. Kentsel dönüşüm ortak akılla gerçekleştirilmeli. “Yaptım oldu” anlayışıyla herkesin mutlu olma olasılığı yok. Bu nedenle kentsel dönüşümün kilit noktası, yurttaşların kazançlı çıkması, çarpık kentleşmenin önüne geçilmesi. Ayrıca inşaat sektörü de kentsel dönüşümün paydaşı olarak görülmeli. Narlıdere sınırlarında kaçak yapılarda yaşayan yurttaşların mülkiyeti belediyeye ait olan kentsel dönüşüm alanlarında yapılacak projelerden faydalanabilmesini istiyoruz.


Önerilen Haberler