"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

İKTİDARIN YARATTIĞI YURT SORUNU VE BELEDİYELERİMİZ

Seyit Torun

CHP CHP Parti Meclisi Üyesi | Ordu Milletvekili

Siyasi iktidar son 20 yılda her alanda sorun yarattı. Yükseköğrenim gören öğrencilerin barınma sorunu bunlardan biri. Her yıl öğrenci sayısı arttı, yurt kapasiteleri bu artışı karşılayamadı, bu nedenle öğrenciler barınma sorunuyla karşı karşıya kaldı.

Siyasi iktidar son 20 yılda her alanda sorun yarattı. Yükseköğrenim gören öğrencilerin barınma sorunu bunlardan biri. Her yıl öğrenci sayısı arttı, yurt kapasiteleri bu artışı karşılayamadı, bu nedenle öğrenciler barınma sorunuyla karşı karşıya kaldı. Özel yurt ücretlerinin ve ev kiralarının artması, önlenemeyen hayat pahalılığı nedeniyle birçok öğrenci eğitim hayatına devam edemeyecek duruma geldi. Geçtiğimiz yıl kamuoyunun gündemine yerleşen bu sorunun çözümü için siyasi iktidar tedbir almadı, öğrenciler kaderlerine terk edildi.

Siyasi iktidarın neden olduğu bu soruna karşı geçtiğimiz yıl öğrencilerin yanında olan belediyelerimiz bu yıl da imkânları ölçüsünde öğrencilere destek olmaya devam edecek. Genel Başkanımız Sayın Kemal Kılıçdaroğlu’nun çağrısıyla belediyelerimize bir yazı gönderdik, devlet yurtlarına yerleşemeyen, özel yurt ücretlerini ya da ev kiralarını karşılayacak gelir düzeyine sahip olmayan öğrenciler için imkânların seferber edilmesini istedik.

Öğrencilerin barınma talepleri doğrultusunda şimdiden hazırlık yapılmasını, öğrenci yurdu bulunmayan ya da kapasitesi yeterli olmayan belediyelerimizin hizmet binalarını, lojmanlarını, misafirhanelerini öğrencilerin kullanımına sunmasını talep ettik. Dar gelirli olduğu belirlenen öğrencilerin ev kiralarına ya da özel yurt ücretlerine imkânlar ölçüsünde nakdi yardım desteği verilmesi çağrısında bulunduk.

Belediyelerimiz 2019 yerel seçimlerinden bu yana öğrenci yurdu sayılarını ve kapasitelerini önemli ölçüde artırdı. Bu kapsamda, 2019’da 22 olan öğrenci yurdu sayısı 83’e yükseldi. 2.996 olan yurt kapasitesi 14.745’e yükselerek %392 oranında arttı. İnşası devam eden yurtlarla birlikte önümüzdeki yerel seçimlere kadar belediyelerimizin yurt kapasitelerinin yaklaşık 25.000’e yükselmesini hedefliyoruz.

Bu konudaki sorumluluk siyasi iktidarda olmasına rağmen belediyelerimiz yurt sayılarını ve kapasitelerini artırıyor, öğrencilere destek oluyor. Öğrencilere söz verdik. İktidara geldiğimizde yurt sorununu bir yıl içinde çözeceğiz. Ancak daha iktidara gelmeden belediyelerimiz eliyle öğrencilere destek veriyoruz. İnanıyoruz ki, siyasi iktidarın veremediği hizmetleri vatandaşlara ulaştıran belediyelerimiz bu eğitim-öğretim yılında da öğrencilere destek olmaya devam edecek.


Önerilen Haberler