YÜKLENİYOR
Yenimahalle Belediye Başkanı Fethi Yaşar Belediye Gazetesi’ne görüşlerini aktardı.
Belediyenizin kentsel dönüşüm projelerinden bahseder misiniz? İmar planlarına, kentsel yaşam alanlarına ve kentsel yenileme/dönüşüm projelerine ilişkin yasal düzenlemeler çalışmalarınızı ne ölçüde etkiliyor?
FETHİ YAŞAR: Macun Mahallesi 1. ve 2. etap gecekondu önleme bölgesinde 408, Pamuklar Mahallesi Kentsel Dönüşüm Projesi’nde 422, Mehmet Akif Ersoy Mahallesi Kentsel Dönüşüm Projesi’nde 1.502 konut yapıldı, projeler tamamlandı, hak sahipleri bölgede yaşamaya başladı.
Yamaçevler Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Projesi’nde yaklaşık 4.000, Macun Mahallesi 3. etap gecekondu önleme bölgesinde 280, Varlık Mahallesi gecekondu bölgesinde 165 konut için kentsel dönüşüm proje çalışmalarımız sürüyor.
İlçe belediyesi olduğumuz için kentsel dönüşüm konusunda Büyükşehir Kanunu’na tabiyiz. Büyükşehir Kanunu sonrasında her kentsel dönüşüm projesi için büyükşehir belediyesinden yetki devralarak projelerimizi gerçekleştiriyoruz. 6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun kapsamında bölgemizdeki birçok riskli yapının yıkımı ve alan dönüşümü hız kazandı. Bakanlıktan aldığımız yetkiyle riskli yapıları tespit ediyoruz, vatandaşların daha az para harcaması, vatandaşlara kira yardımı bağlanması için gerekli işlemleri yürütüyoruz.
Kentsel dönüşüm, toplumsal yaşamı doğrudan etkileyen çok boyutlu bir süreç. Stratejilerinizi, proje modellerinizi ve bütçenizi nasıl planlıyorsunuz? Yerel paydaşlarınızı, yurttaşları ve sivil inisiyatifleri sürece dahil ediyor musunuz?
FETHİ YAŞAR: Her kentsel dönüşüm projesi kendi içinde değerlendirilmeli. Çünkü her örneklem farklı. Kentsel dönüşüm süreci birçok kriter (bölge, mülkiyet yapısı, binaların durumu vb.) doğrultusunda şekillendiriliyor. Bu nedenle tek bir yol izlemek mümkün değil. Proje modelleri, alanın niteliksel/niceliksel özelliklerine, mülkiyet yapısına, planlama sürecinin ölçütlerine göre oluşturulmalı ve uygulanmalı. Her projenin bütçesini mümkün olduğu ölçüde kendi iç dinamiklerimizle planlıyoruz. Yerel paydaşların katılımı oldukça önemli. Yamaçevler Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Projesi’nde yapı ve arsa sahipleriyle toplantılar yaptık. Bu toplantılar sayesinde kentsel dönüşüm projemize yön verdik, talepler doğrultusunda projemizi şekillendirdik. Bu sayede hem paydaşlar birbirini tanıma imkânı buldu hem de projeye katıldı. Yerel sivil toplum kuruluşlarını da sürece dahil ettik, kentsel dönüşüm projelerini tamamlamayı hedefledik.
Belediyeniz bünyesinde fizibilite, harita, plan, jeolojik etüt, taşınmazların değer tespiti, ön hazırlık, imar planı taslaklarının hazırlanması, hak sahipleriyle görüşmeler vb. çalışmalar için ayrı bir birim oluşturdunuz mu? Finansman desteğine ihtiyaç duyuyor musunuz?
FETHİ YAŞAR: Ankara Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı ilçe belediyelerinde ve diğer birçok ilçe belediyesinde kentsel dönüşüm projeleri İmar ve Şehircilik, Fen İşleri veya Emlak Müdürlükleri’nde yürütülüyor. Belediyemiz bünyesinde Kentsel Dönüşüm Müdürlüğü’nü kurduk, projelerimizi on yıldır bu müdürlük aracılığıyla yürütüyoruz. Kentsel dönüşüm projelerinin her aşamasını (hak sahipliği araştırmasından fizibilite çalışmalarına, imar planlarından konut teslimine kadar) belediyemizin birim çalışanlarıyla birlikte planlıyoruz. Belediyemizin birimlerinde yapılamayacak bazı işleri de ihale ediyoruz, birim içinde değerlendirmek suretiyle tamamlıyoruz. Arazi çalışmalarını belediye çalışanlarıyla bizzat alanda çalışarak, gerektiğinde semt birimleri ya da proje ofisleri kurarak gerçekleştiriyoruz. Günümüzün iktisadi koşulları gereği bazı bölgelerdeki yapılaşma süreci için müteahhitlerle görüşmelerimiz sekteye uğrasa da, çalışmalarımızı sürdürüyoruz ve yöntemler araştırıyoruz. Rantabl olmayan kentsel dönüşüm bölgelerinde bakanlıkların ve ilgili birimlerinin desteği gerekiyor. Özellikle Demetevler gibi bir bölge için ayrı bir kanun çıkarılması, bu kapsamda kentsel dönüşüm çalışmalarının yapılması gerektiğini düşünüyoruz.
Kentsel dönüşüm projelerinin kapsamını belirleyen mevzuatta ve yasalarda değişiklik yapılması gerekiyor mu? Kentsel dönüşüm politikaları hangi kriterler doğrultusunda oluşturulmalı?
FETHİ YAŞAR: İnsan odaklı projeler üretilmeli. Yıkıp, yeniden yapmak akla gelen ilk olgu olmamalı. Kentsel dönüşüm, birçok kriterden oluşan ve iyi planlanması gereken bir süreç. Yasalarda kira, ödenek ve yapılaşma yardımı gibi konularda eksiklikler söz konusu. İnsanların yaşam hakkını elinden almayacak, barınma hakkını en uygun şekilde karşılayacak politikalar üretilmeli. Ancak hak sahiplerine, barınma ihtiyacı olanlara rant sağlayacak haklar verilmesi de doğru değil. Dengeyi sağlama görevi merkezî yönetime ve yerel yönetimlere düşüyor.