BELEDİYE GELİRLERİNDE KESİNTİ YAPILMAMALI

Seyit Torun

CHP CHP Parti Meclisi Üyesi | Ordu Milletvekili

Siyasi iktidarın yanlış politikaları, ekonomik buhrana neden oldu. Ekonomik sorunlar, belediyeleri de olumsuz etkiledi. Temel belediye hizmetlerindeki maliyetler özellikle son iki yılda 4-5 kat arttı. Ancak belediyelere bu maliyet artışlarını karşılayabilecekleri gelir kaynakları sağlanmadı. Belediyeler, sorunlarıyla baş başa bırakıldı.

Kâr amacı gütmeden vatandaşlara hizmet götüren belediyeleri desteklemesi gereken iktidar, bu sorunun çözümü için henüz hiçbir adım atmadı. Tam tersine, Ocak 2021’de belediyelerin kamuya olan borçlarına karşılık gelen gelir kesintilerinin oranı %50’ye yükseltildi. Torba yasalarla belediyelere yeni sorumluluklar verilirken, bu sorumlulukların yerine getirilmesi için gelir alanları yaratılmadı. Yani belediyelere destek değil, köstek olundu. Tüm partilerden belediyelerin ortak sorunuyla ilgili TBMM’ye verdiğimiz kanun teklifi aylardır bekletiliyor. Belediyelerin mali sorunlarının araştırılması istemiyle verdiğimiz araştırma önergesi de geçtiğimiz aylarda Cumhur İttifakı oylarıyla reddedildi.

Bilindiği üzere belediyeler, genel bütçe vergi gelirleri tahsilatı toplamı üzerinden belli oranlarda pay alıyor. Ancak belediyelerin bu payları -yukarıda da belirttiğim gibi- kamuya olan borçları nedeniyle kesintiye uğruyor. Yani merkezî yönetim, belediyelerin kendisine olan borçları üzerinden gelir kesintisi uyguluyor. Son düzenlemelere göre bu oran %50’ye kadar çıkabiliyor. Bu durum da belediyeler üzerinde ağır bir mali baskı yaratıyor.

Belediyelerin maddi sorunlarını bir nebze de olsa hafifletmek amacıyla geçtiğimiz yıllarda bir düzenleme yapıldı. Bu düzenlemeyle belediyelerin genel bütçe vergi gelirlerinden aldıkları paylardan yapılan kesintiler cumhurbaşkanı kararıyla 3-4 aylık süreler için erteleniyor, belediyelerin özellikle yaz aylarındaki hizmet maliyetleri azaltılıyor. Ancak geçen yıl temmuz ayında hayata geçirilen düzenleme, bu yıl ağustos ayının sonuna yaklaşmamıza rağmen hâlâ uygulanmıyor.

Hangi siyasi partiden olursa olsun, belediyeler maddi sıkıntılarla karşı karşıya. Bu sorunun siyasi partisi yok. Mesele, vatandaşa sunulacak belediye hizmetleriyle ilgili. Cumhuriyet Halk Partisi olarak siyasi iktidara çağrımızdır: Yerel yönetimlerin gelirlerinde 2022 yılının sonuna kadar kesinti yapılmamalıdır. Beşli çeteye bu milletin bütçesinden milyarlarca liralık vergi muafiyeti tanıyan iktidar, vatandaşa hizmet eden belediyelere destek olmak zorundadır.

Anayasa’nın 127. maddesinde mahallî idarelere görevleriyle orantılı gelir kaynakları sağlanması gerektiği vurgulanmıştır. Her gün sorumlulukları artan belediyelerin mali yapıları güçlendirilmeli ve vatandaşa sunulacak ucuz, etkin ve sürdürülebilir hizmetlerin önündeki engeller kaldırılmalı.