YÜKLENİYOR
SODEMSEN İdari ve Mali İşler Müdürü Ata Alkan “Mesleki Yeterlilik Merkezi Uygulamaları” üzerine Belediye Gazetesi’ne yazdı.
5544 sayılı Mesleki Yeterlilik Kurumu Kanunu’nun ikinci maddesinde belirtildiği üzere, tabiplik, diş hekimliği, hemşirelik, ebelik, eczacılık, veterinerlik, mühendislik ve mimarlık meslekleriyle en az lisans düzeyinde öğrenimi gerektiren ve mesleğe giriş şartları kanunla düzenlenmiş olan meslekler Mesleki Yeterlilik Kurumu Kanunu kapsamı dışında kalmaktadır. Bunların haricindeki tüm mesleklere ilişkin yeterlilikte Mesleki Yeterlilik Kurumu belgeleri zaman içinde verilmektedir. Belgelendirme, iş piyasasının öncelikleri, ihtiyaçları ve beklentileri doğrultusunda sınav ve belgelendirme kuruluşlarının yetkilendirdikleri mesleklerde yapılmaktadır. Bu mesleklerin sayısı sistemin yaygınlaşmasına paralel olarak artmaktadır.
5544 sayılı Mesleki Yeterlilik Kurumu Kanunu’na göre, kurum tarafından sınav ve belgelendirme konusunda yetkilendirilecek personel belgelendirme kuruluşlarının, Türk Akreditasyon Kurumu veya Avrupa Akreditasyon Birliği ile çok taraflı tanıma anlaşması imzalamış, diğer akreditasyon kuruluşları tarafından ilgili yeterlilikte TS EN ISO/IEC 17024 (Uygunluk Değerlendirmesi-Personel Belgelendirmesi Yapan Kuruluşlar İçin Genel Şartlar) standardına uygun oluşturulmuş sistem dahilinde akredite edilmiş olması gerekmektedir. Akreditasyon sınav ve belgelendirme sisteminin oluşturulması, dokümantasyonu, uygulamayı ve akreditasyon kuruluşu tarafından yapılacak yerinde denetimi içeren bir süreçtir.
Sınav ve belgelendirme süreçleri, belirlenen ulusal yeterlilikte akredite olmuş ve Mesleki Yeterlilik Kurumu tarafından yetkilendirilmiş kurum/kuruluşlar tarafından yürütülmektedir. Belgelendirme için gerekli tüm işlemler Mesleki Yeterlilik Kurumu’nun gözetimi ve denetimi altında, ilgili yeterlilikte yetkilendirilmiş belgelendirme kuruluşu tarafından yürütülebilir. Yetkilendirilmiş kuruluşun yapacağı ölçme ve değerlendirme sonucunda belgelendirilmesi uygun olan kişilere Mesleki Yeterlilik Kurumu Yönetim Kurulu’nun onayıyla Mesleki “Yeterlilik Kurumu Mesleki Yeterlilik Belgesi” verilmektedir.
“Mesleki Yeterlilik Belgesi” almak için gereken şartlar ise, her meslek için geliştirilen ulusal yeterliliklerle belirlenmektedir. Buna göre, “Mesleki Yeterlilik Kurumu Mesleki Yeterlilik Belgesi” almak isteyen adaylar, ilgili yeterlilikte yetkilendirilmiş personel belgelendirme kuruluşlarından birine başvurur. Sürecin detayları Mesleki Yeterlilik Kurumu tarafından çıkarılan Mesleki Yeterlilik, Sınav ve Belgelendirme Yönetmeliği’yle belirlenmiştir. Yetkilendirilmiş belgelendirme kuruluşları, adayları eğitime tabi tutmaksızın doğrudan sınavlara almaktadır.
Sınavlar ücret karşılığında yapılmaktadır ve sınav ücretleri meslek bazında değişim göstermektedir. Sınavlara girebilmek için ilgili yetkilendirilmiş belgelendirme kuruluşuna sınav ücretinin ödenmesi gerekmektedir. Sınavların tamamında ya da bir bölümünde başarısız olan kişiler yeniden sınavlara katılabilir.
Belgenin geçerlilik süresi ulusal yeterliliklerde belirtilmektedir, yeterliliklerin büyük çoğunluğunda bu süre beş yıl olarak tanımlanmıştır. Bilişim sektöründeki mesleklerde dört yıl, kaynak mesleklerinde iki, üç veya altı yıl olarak değişkenlik göstermektedir. “Mesleki Yeterlilik Kurumu Mesleki Yeterlilik Belgesi” alma zorunluluğunda kamu sektörü veya özel sektör ayrımı yoktur, zorunluluk tüm çalışanları bağlamaktadır. Sınav süreleri meslekten mesleğe farklılık gösterebilmektedir. Yetkilendirilmiş belgelendirme kuruluşlarının belge almaya hak kazanan kişileri Mesleki Yeterlilik Kurumu’na bildirmesini takip eden dört-altı iş günü içinde belgeler, yetkilendirilmiş belgelendirme kuruluşlarına teslim edilmektedir.
SODEMSEN Mesleki Yeterlilik Merkezi olarak öncelikli belediyelerimizde geçerli meslek gruplarında hazırlıklarımızı tamamladık, TÜRKAK yeterlilik aşaması geçilmek üzeredir. 2022 yılı bitmeden on meslek için belgelendirme yapmak üzere çalışmalarımıza devam ediyoruz.