"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

Savaş: “Kent kimliğine katkıda bulunacak projeler geliştirilmeli”

  • 29 Ağustos 2022
Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş Belediye Gazetesi’nin sorularını yanıtladı.

Belediyenizin kentsel dönüşüm projelerinden bahseder misiniz? İmar planlarına, kentsel yaşam alanlarına ve kentsel yenileme/dönüşüm projelerine ilişkin yasal düzenlemeler çalışmalarınızı ne ölçüde etkiliyor?

LÜTFÜ SAVAŞ:
Belediyemizin İmar ve Şehircilik Daire Başkanlığı’na bağlı Kentsel Dönüşüm ve Zemin İnceleme Şube Müdürlüğü’nün 2021 yılında tamamladığı çalışmalar neticesinde Antakya ve Defne ilçelerinde 1.440 hektarlık alanda kentsel dönüşüm strateji belgesi hazırladık. Strateji belgesiyle kentsel dönüşüm uygulamalarında karşılaşılan sorunları çözmeyi, dönüşüm sürecinin iyileştirilmesini ve kentsel dönüşümü bütüncül açıdan ele almayı amaçladık. Bu kapsamda 25.020 adet yapıda saha, tespit ve inceleme çalışmaları yürüttük. Bunun yanı sıra anket çalışmalarıyla yurttaşların kentsel dönüşüme ilişkin yaklaşımını değerlendirdik.  Analiz ve değerlendirme çalışmalarıyla sosyo-ekonomik araştırmalar neticesinde Antakya ve Defne ilçelerindeki 440 hektarlık alanda kentsel dönüşüm alanları belirledik, bu alanlara ilişkin uygulama senaryoları geliştirdik. Bu çalışma doğrultusunda vizyonumuzu “kentin tarihî, doğal ve kültürel mirasını koruyan, afet riskine dayanıklı, sağlıklı, kimlikli ve yaşanabilir kentsel alanlar oluşturmak” olarak belirledik. Kentsel dönüşüm strateji belgesiyle kentimizin yaşam standartlarını yükseltmeyi, proje alanındaki fonksiyonları ve dönüşüm alanlarını kentin bütününün ihtiyaçlarıyla uyumlu olacak şekilde geliştirmeyi, sosyal, mekânsal ve ekonomik açıdan dayanıklılığı artırmayı ve kent kimliğine katkıda bulunmayı amaçladık.

Kentsel dönüşüm, toplumsal yaşamı doğrudan etkileyen çok boyutlu bir süreç. Stratejilerinizi, proje modellerinizi ve bütçenizi nasıl planlıyorsunuz? Yerel paydaşlarınızı, yurttaşları ve sivil inisiyatifleri sürece dahil ediyor musunuz?

LÜTFÜ SAVAŞ:
Kentsel dönüşüm projemizi hazırlarken öncelikle bütçemizi düzenleyeceğiz, öngörülebilir ve uygulanabilir bütçe planıyla ilerleyeceğiz. Hazırladığımız örnek projelerde sürdürülebilir finansal model oluşturarak çalışmalarımıza yön veriyoruz. Yurttaş katılımını da önemsiyoruz. Strateji belgesi oluştururken bile anket çalışmalarıyla yurttaşların görüşlerini aldık. %3-5 temsil oranında ve %96 güven aralığında 1.013 hane halkı anketiyle 301 ticari birim anketi yapıldı. Ayrıca yerel paydaşlarımızı ve sivil toplum kuruluşlarını sürece dahil eden çalıştaylar düzenledik, çalışmalarımız hakkında onlara bilgi verdik, onların görüş ve önerileri doğrultusunda çalışmalarımıza yön verdik. Kentsel dönüşüm projemizde de yurttaşları, yerel paydaşlarımızı ve sivil toplum kuruluşlarını sürece dahil ederek ilerleyeceğiz.

Belediyeniz bünyesinde fizibilite, harita, plan, jeolojik etüt, taşınmazların değer tespiti, ön hazırlık, imar planı taslaklarının hazırlanması, hak sahipleriyle görüşmeler vb. çalışmalar için ayrı bir birim oluşturdunuz mu? Finansman desteğine ihtiyaç duyuyor musunuz?

LÜTFÜ SAVAŞ:
Uygulama sürecini başlattığımız kentsel dönüşüm projemiz yok. Ancak 2021 yılında hazırladığımız strateji belgesinin yanı sıra yaklaşık 11 hektarlık bir alan için kentsel dönüşüm projesi hazırladık, bu projeyi hazırlarken yüklenici firmadan destek aldık, belediyemizin teknik personelini görevlendirdik ve süreci birlikte yürüttük. Finansman desteğine ihtiyaç duyduğumuz bir kentsel dönüşüm projesi başlatmadık. Ancak önümüzdeki yıllarda gerekli düzenlemeleri yaparak, strateji belgemizin uygun yöntemlerle kentsel dönüşüm projemizi başlatacağız. Projemizi uygulamaya başladığımızda teknik personelden oluşan bir birim kuracağız ve süreci yöneteceğiz.

Kentsel dönüşüm projelerinin kapsamını belirleyen mevzuatta ve yasalarda değişiklik yapılması gerekiyor mu? Kentsel dönüşüm politikaları hangi kriterler doğrultusunda oluşturulmalı?

LÜTFÜ SAVAŞ:
6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun ve 5393 sayılı Belediye Kanunu kapsamında yaptığımız çalışmaların kentsel dönüşüm projelerimiz için yeterli olduğunu düşünüyoruz. Kentsel dönüşüm projelerimizi planlarken, alanı, alanda yaşayan yurttaşların yararını ve haklarını göz önünde tutacağız.


Önerilen Haberler