"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

Uysal: “Kentsel dönüşüm geleceğe odaklanmalı”

  • 29 Ağustos 2022
Muratpaşa Belediye Başkanı Ümit Uysal Belediye Gazetesi’ne görüşlerini aktardı.

Belediyenizin kentsel dönüşüm projelerinden bahseder misiniz? İmar planlarına, kentsel yaşam alanlarına ve kentsel yenileme/dönüşüm projelerine ilişkin yasal düzenlemeler çalışmalarınızı ne ölçüde etkiliyor?

ÜMİT UYSAL:
520.000’i aşan nüfusuyla Muratpaşa sadece Antalya’nın bir ilçesi değil, kentin ortak kümesi. Bu anlayışla kentsel yaşam alanlarına, yenileme çalışmalarına yönelik attığımız adımlar, kenti ve kent dokusunu ilgilendiriyor, bize sorumluluk yüklüyor. Amacımız, başka bir kentsel dönüşümün mümkün olduğunu göstermek. Şöyle bir örnek verebilirim: Antalyaspor’un maçlarını oynadığı 40.000 seyirci kapasiteli stadyum ve spor salonu, eğitim ve araştırma hastanesi, yaklaşık 15.000 nüfusuyla Meltem Mahallesi’nin merkezindeki 40.000 metrekarelik kentsel ve bölgesel spor alanı TOKİ tarafından ticaret ve turizm alanı olarak planlamıştı. Hukuk mücadelesi 2019 yılında sonuçlandı. Mahkeme, 100. Yıl Spor Tesisleri adıyla da bilinen bölgenin ticaret ve turizm alanı olarak planlanmasıyla kamusal alan niteliğini yitirdiği, Antalya’nın kent ve bölge halkının ruhsal/fiziksel ihtiyaçlarını karşılayacak, halkın sağlıklı gelişimini destekleyecek bir spor alanını kaybettiği yönündeki görüşümüzü onayladı, bölgede zaten yoğun olan taşıt trafiğinin, gürültü kirliliğinin artabileceğine ilişkin görüşü de haklı buldu. İnsanları yerinden eden, yaşam alanlarını soylulaştıran kentsel dönüşüm anlayışıyla hukuki zeminde mücadele ederken, kentin farklı noktalarında başka bir dönüşümün mümkün olduğunu göstermeye çalışıyoruz.

Kentsel dönüşüm, toplumsal yaşamı doğrudan etkileyen çok boyutlu bir süreç. Stratejilerinizi, proje modellerinizi ve bütçenizi nasıl planlıyorsunuz? Yerel paydaşlarınızı, yurttaşları ve sivil inisiyatifleri sürece dahil ediyor musunuz?

ÜMİT UYSAL
: Çalışmalarımızdan birini Zeytinköy adıyla bilinen Yeşildere Mahallesi’nde hayata geçirdik. Yeşildere Mahallesi, kent merkezinin çeperinde yoksulluk ve suçla mücadele edilen bir bölge olarak hafızalarda yer aldı. 2010’lu yılların ikinci yarısında nüfusu 5.000 altına düşen mahalle, sekiz yılda yaptığı çalışmalarla kentin gündelik yaşamının bir parçası oldu. Mahallede ilk önemli adımı 2015 yılının Mart ayında attık. Encümenimiz tarafından 22 ayrı parselde 15.640 metrekarelik taşınmaz ihale edildi. İhalede dört ay ödeme süresi tanındı, bu sayede mahalleli, doğup büyüdüğü evini alabildi.  Mahallede 27 ada parseli kapsayan, 181 futbol sahası büyüklüğündeki 190.000 metrekarelik alana ilişkin imar plan çalışmasını 2018 yılının Ağustos ayında tamamladık. Şubat 2019’da vatandaşlara tapularını teslim ettik. Mahallenin kentleşmesi için 129 alanı kamulaştırdık, 25 cadde ve sokak açtık. Aynı dönemde 67 metruk yapıyı Antalya İl Emniyet Müdürlüğü ve Muratpaşa İlçe Emniyet Müdürlüğü işbirliğiyle yıktık. Yoksul ve dar gelirli vatandaşları kentin başka yerlerinde yaşamak zorunda bırakan kentsel dönüşüm projeleri karşısında farklı bir model geliştirdik. Vatandaşları mağdur etmeden bölgenin sorunlarını çözecek bir yaklaşım benimsedik.  Bu yaklaşımın neticesinde bölgenin dokusunu tamamlayan kültür ve ibadet merkezi Hacı Bektaş Veli Kültür Merkezi’ni Ocak 2018’de hizmete açtık. Mahallede Noel bayramı çelengi üretimini gelir modeline dönüştürmek amacıyla Türk Üniversiteli Kadınlar Derneği ve TOBB Antalya Kadın Girişimciler Kurulu işbirliğiyle Zeytinköy Kadın Emeği Merkezi’ni kurduk. Ocak 2017’de başlayan projenin tamamlanmasının ardından merkez bina, Kadın Danışma Merkezi olarak hizmet vermeye başladı. Şunu gönül rahatlığıyla ifade edebilirim: Bölge, dörtte üç oranında kentleşti. Kentleşme sürecini tamamlayacağız. Kentsel yaşam alanlarına da toplumcu bakış açısıyla yaklaşıyoruz.

Antalya’nın doğa harikası falez sahil bandını bütünlüklü bir yaşam alanı olarak kente kazandırdık. Sahil bandındaki eski su parkını “Prof. Dr. Erdal İnönü Kent Parkı” adıyla hizmete sunduk. Yine sahil bandında yeni bir yaşam alanı (Ziya Gökalp Kent Parkı) oluşturduk. Falez bandının denizle buluştuğu alanda beş mavi bayraklı plaj yer alıyor. Plajlara giriş ücretsiz, 20 TL karşılığında plajlarda şezlong ve şemsiye kullanılabiliyor.

Belediyeniz bünyesinde fizibilite, harita, plan, jeolojik etüt, taşınmazların değer tespiti, ön hazırlık, imar planı taslaklarının hazırlanması, hak sahipleriyle görüşmeler vb. çalışmalar için ayrı bir birim oluşturdunuz mu? Finansman desteğine ihtiyaç duyuyor musunuz?

ÜMİT UYSAL:
Kentsel dönüşüm projesi olmasa da, Kırcami adı verilen bölgede Antalya Büyükşehir Belediyesi’yle birlikte planlama çalışmalarını tamamladık. Sekiz mahallenin tamamını, iki mahallenin de belli bölümlerini kapsayan 1.481 futbol sahası büyüklüğündeki planlama bölgesinden bahsediyoruz. Bölgede 40 yıldır imar sorunu yaşanıyor. Planlama sürecinde mahalle toplantıları düzenledik, meslek odalarıyla, bölgenin sivil inisiyatiflerle görüşmeler yaptık. Hatta referandum bile düzenledik. Bölge sakinleri ne istiyorsa, kamu yararı, şehircilik ilkeleri neyi gerektiriyorsa, hepsini gerçekleştirdik.
 
Kentsel dönüşüm projelerinin kapsamını belirleyen mevzuatta ve yasalarda değişiklik yapılması gerekiyor mu? Kentsel dönüşüm politikaları hangi kriterler doğrultusunda oluşturulmalı?

ÜMİT UYSAL:
Kentsel dönüşüm sadece inşaat sektörünün ticaret hacminin genişlediği bir süreç olmamalı. Kentsel dönüşüm projelerinde yeni binalar inşa edilirken, yeşil alanlarıyla, meydanlarıyla çocukların geleceği için daha güzel kentler oluşturulmalı. Bu nedenle kentsel dönüşümün parsel bazında değil, ada bazında ele alınması gerekiyor. Sosyal donatı alanlarına ve yeşil alanlara imkân tanıyan, otopark ve trafik sorununa neden olmayan, vatandaşlara sağlıklı konutlar sunan kentler istiyorsak, ada bazında kentsel dönüşüm uygulamaları yapılmasını sağlamalıyız. Parsel bazındaki çalışmalar sadece yenileme çalışması olacaktır, kentlerin trafik, ulaşım, çevre, riskli yapı stoku gibi hiçbir sorununa çözüm bulmayacaktır. Kentsel dönüşüm anlayışımızın özünde “insan” ve “insan yaşamı” var. Bütüncül kentsel dönüşüm uygulamalarının yaşam kalitesini yükselteceğini düşünüyoruz.


Önerilen Haberler