YÜKLENİYOR
Seyhan Belediye Başkanı Akif Kemal Akay Belediye Gazetesi'ne görüşlerini aktardı.
2022-2023 eğitim-öğretim dönemi için belediyenizin yaptığı çalışmalardan ve eğitim hizmetlerinizden bahseder misiniz? Eğitimde fırsat eşitliğini sağlamak amacıyla hangi projeleri hayata geçirdiniz?
AKİF KEMAL AKAY: Eğitim, bir toplumun olmazsa olmazıdır. Fransız Devrimi’nin öncülerinden Danton, “Ekmekten sonra halkın ilk ihtiyacı eğitimdir,” diyor. Eğitime yönelik çalışmalarımızda eğitim hakkını ön planda tutuyoruz. Yalnızca ilçemizdeki öğrencilerin değil, bölgemizdeki her öğrencinin hizmetlerimizden faydalanmasını istiyoruz. Seyhan’da ikamet eden, dört yıllık lisans bölümüne yerleşmeye hak kazanan ihtiyaç sahibi öğrencilere nakdi destekte bulunuyoruz. 2022-2023 eğitim-öğretim döneminde nakdi destek miktarını artıracağız. Üniversite öğrencilerine ücretsiz akşam yemeği hizmeti veriyoruz. Eğitimde fırsat eşitliğini sağlamak amacıyla bilgi evlerini açtık. Pandemi döneminde bilgisayarı ve interneti olmayan çocuklar, gençler eğitime erişemedi. Bu nedenle atıl durumdaki taziye evlerini bilgi evlerine dönüştürdük, biri mobil olmak üzere bilgi evlerinin sayısını 13’e yükselttik. Öğrenciler de “Hayaller Akademisi” adlı projelerini hayata geçirdi.
Yerel yönetimlerin yetkileri ve sorumlulukları dahilinde bölgenizdeki okulların yeni eğitim-öğretim dönemine hazırlanması, eksikliklerin giderilmesi için ihtiyaç analizi ve planlama yaptınız mı? Okul yönetimleriyle, eğitim sendikalarıyla, sivil toplum kuruluşlarıyla işbirliğiniz var mı?
AKİF KEMAL AKAY: Bölgemizdeki okullara destek oluyoruz. Belediyemiz bünyesinde “Mavi Ekip” oluşturduk. Ekibimiz, ihtiyaç analizi yapıyor. Okul yönetimleriyle yapılan görüşmeler neticesinde okulların ihtiyaçlarını belirliyoruz, imkânlarımız doğrultusunda bu ihtiyaçları karşılıyoruz. Boya üretim atölyemizde üretilen boyalarla bölgemizdeki okulları boyuyoruz. Demir, marangoz ve dikimevi atölyelerimizle okulların bakım-onarım ihtiyaçlarına destek veriyoruz. Okulların kapılarını, kamelyalarını, oyun alanlarını yeniliyoruz, okul bahçelerinde ağaçlandırma çalışmaları yapıyoruz. Çalışmalarımıza sivil toplum kuruluşlarını ve üniversiteleri dahil ediyoruz. Üniversitelerle, okul yönetimleriyle, okul aile birlikleriyle, derneklerle, sendikalarla, kooperatiflerle ortak çalışmalar yürütüyoruz, gençlerin eğitimine katkıda bulunuyoruz. Çukurova Üniversitesi’yle işbirliği protokolü yaptık, protokol kapsamında projeler geliştirerek, bölgenin kalkınması için çalışmalar yapıyoruz.
Çocukların ve gençlerin eğitimine ilişkin uygulamalarınız, kreş, kütüphane, öğrenci yurdu, sosyal tesis, eğitim atölyeleri vb. hizmetleriniz ve üniversite öğrencilerinin barınma sorununu çözmeye yönelik çalışmalarınız nelerdir?
AKİF KEMAL AKAY: İlçemizin farklı bölgelerindeki beş kreşle 800’den fazla aileye hizmet veriyoruz. Ekonomik kriz, devlet yurtlarının sayısının yetersiz olması, özel yurt fiyatlarındaki artış nedeniyle 2022 yılında Kız Öğrenci Evleri’ni hizmete açtık. Lisans eğitimi süresince kız öğrencilere destek oluyoruz. Z kuşağı başta olmak üzere her yaştan bireyin teknolojik gelişmeleri takip etmesi, eğitim alması, yenilikçi fikirler üretmesi ve bu fikirleri hayata geçirmesi amacıyla Seyhan Teknoloji ve İnovasyon Merkezi’ni (SEYTİM) kurduk. Merkez bünyesinde tasarım, programlama, girişimcilik ve dijital içerik atölyesi, elektronik proje, robotik kodlama ve oyun tasarım laboratuarı, Cahit Arf Eğitim Salonu, e-spor arenası yer alıyor. Merkezde robotik kodlama, astronomi ve uzay bilimleri, 3D modelleme ve yazıcı operatörlüğü, e-ticaret, girişimcilik, YouTube içerik üreticiliği ve yazarlığı, grafik tasarım, yenilikçi tarım uygulamaları, sanat uygulamaları ve proje döngüsü eğitimleri veriliyor. Gençlerin desteğiyle kendi bilgisayarımızı üretiyoruz. SEYTİM, BM Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR) tarafından “İyi Uygulama” örnekleri arasında gösterildi. Geleceği şekillendirecek nesilleri SEYTİM’de yetiştirme hedefiyle çalışıyoruz.
İnternet altyapısı olmayan kırsal mahallelerdeki öğrencilerin internete erişmesini kolaylaştırmak amacıyla uydu üzerinden internet erişimi için çalışmalar yaptık. 28 kırsal mahallede öğrenciler internet hizmetinden ücretsiz yararlanıyor. Üniversite öğrencilerine “Çamaşır Kafe” hizmeti sunuyoruz, öğrenciler bu sayede çamaşır yıkama hizmetinden ücretsiz faydalanıyor. Çamaşır Kafe’de çamaşır yıkama, kurutma ve ütüleme hizmetinin yanı sıra ücretsiz WiFi ve mini kütüphane hizmeti de veriliyor. Gençlerin yaşam kalitesini yükseltmekten, onların meslek sahibi olmasına katkıda bulunmaktan mutluluk duyuyoruz. Bu nedenle kurslara önem veriyoruz. Özel yetenek kurslarıyla (spor lisesine, beden eğitimi ve spor yüksekokullarına, polis meslek eğitim merkezlerine, askerî okullara hazırlık) gençlere destek oluyoruz. İlçemizdeki spor tesislerinde ücretsiz futbol, basketbol, voleybol, hentbol, jimnastik, tenis, muay thai, taekwondo, satranç, kick boks, wushu kursları düzenliyoruz.
Eğitim hizmetlerinizi planlarken bütçe, teşvik, proje yönetimi açısından ilgili bakanlıklarla yerel yönetimler arasında sorun yaşanıyor mu? Mevzuatta hangi değişikliklerin yapılması gerekiyor?
AKİF KEMAL AKAY: Adana’nın eğitime ilişkin sorunlarını Türkiye genelinden ayrı tutmak imkânsız. Ekonomik olanaklara göre Adana’da eğitim düzeyi yetersiz. Okullar arasında önemli farklar var. Dar gelirli mahallelerde nüfus göçle yoğunlaşıyor, bu mahallelerde okul sayısının az olması nedeniyle ikili eğitim ve kalabalık sınıflar söz konusu oluyor. Bu nedenle öğrenciler okuma-yazma, bilgisayar kullanma, eleştirel düşünme, sorun çözme becerileri kazanmadan mezun oluyor. Eğitime genel bütçeden ayrılan pay az. Günümüzde eğitim meta olarak görülüyor. Eğitimde fırsat eşitliği sağlamak amacıyla yerel yönetimlerin önemli görevler üstlenmesi gerekiyor. Biz de bu anlayışla çalışmalarımızı sürdürüyoruz.