YÜKLENİYOR
Edremit Belediye Başkanı Selman Hasan Arslan Belediye Gazetesi’ne değerlendirmelerde bulundu.
2022-2023 eğitim-öğretim dönemi için belediyenizin yaptığı çalışmalardan ve eğitim hizmetlerinizden bahseder misiniz? Eğitimde fırsat eşitliğini sağlamak amacıyla hangi projeleri hayata geçirdiniz?
SELMAN HASAN ARSLAN: Eğitim olanaklarından çocukların eşit şekilde yararlanması için ilçe genelinde çocuklara kıyafet, kırtasiye malzemesi, tablet ve bilgisayar desteği veriyoruz, okula daha kolay ulaşmalarını sağlıyoruz. İlçe Millî Eğitim Müdürlüğü’yle, muhtarlarla birlikte yürüttüğümüz çalışmalar kapsamında 300 öğrenciye kıyafet, 300 öğrenciye kırtasiye malzemesi ve 150 öğrenciye talet desteğinde bulunduk. Balıkesir Üniversitesi Zeytincilik Bölümü’nde öğrencilerin uygulamalı dersleri için 8.400 metrekarelik zeytinliği Balıkesir Üniversitesi’ne tahsis ettik.
Yerel yönetimlerin yetkileri ve sorumlulukları dahilinde bölgenizdeki okulların yeni eğitim-öğretim dönemine hazırlanması, eksikliklerin giderilmesi için ihtiyaç analizi ve planlama yaptınız mı? Okul yönetimleriyle, eğitim sendikalarıyla, sivil toplum kuruluşlarıyla işbirliğiniz var mı?
SELMAN HASAN ARSLAN: İlçe Millî Eğitim Müdürlüğü başta olmak üzere ilgili kurum ve kuruluşlarla işbirliği yapıyoruz, iletişim kuruyoruz. İlçemize yeni okullar kazandırmak için arsa temin ediyoruz, hayırseve vatandaşları teşvik ediyoruz. Okulların taleplerini karşılamaya çalışıyoruz. İlçemizdeki okullarda bakım-onarım işlemleri ve bahçe düzenlemesi yapıyoruz. İlçe Millî Eğitim Müdürlüğü’yle koordineli çalışıyoruz, okulların eksiklerini gidermek amacıyla çalışmalar yürütüyoruz.
Çocukların ve gençlerin eğitimine ilişkin uygulamalarınız, kreş, kütüphane, öğrenci yurdu, sosyal tesis, eğitim atölyeleri vb. hizmetleriniz ve üniversite öğrencilerinin barınma sorununu çözmeye yönelik çalışmalarınız nelerdir?
SELMAN HASAN ARSLAN: Belediyemizin binasın restore ettik. 1954 yılında yapılan, üst katı belediye binası, alt katı meyve-sebze hali olan atıl durumdaki bina gençlere kültür merkezi olarak hizmet veriyor. Atatürk Gençlik ve Kültür Merkezi’nde gençler için müzik, resim, spor vb. kurslar ve atölyeler düzenleniyor. Merkeze konserler ve etkinlikler de düzenlenecek, bu sayede merkezi gençlerin buluşma mekânı hâline getireceğiz. Altınoluk Mahallesi’ndeki Altınoluk Halk Kütüphanesi’ni yeniledik, binlerce kitabı çocuklarla buluşturduk. Altınoluk Halk Kütüphanesi, çalışma ve okuma alanlarıyla oldukça kullanışlı şekilde tasarlandı. Öğrenciler kütüphanede teknolojik materyallerden de yararlanabiliyor. YKS tercih döneminde gençlere destek oluyoruz. İstanbul Aydın Üniversitesi işbirliğiyde üniversite adayı gençler için bu yıl da ücretsiz tercih danışmanlığı hizmeti verdik. Çocuklar için üç yeni kreş yapıyoruz. Altınoluk Mahallesi’nde 120, Tuzcumurat Mahallesi’nde 100, Soğanyemez Mahallesi’nde 100 çocuğun eğitim görebileceği kreşlerin temelini attık, yapımına devam ediyoruz.
Eğitim hizmetlerinizi planlarken bütçe, teşvik, proje yönetimi açısından ilgili bakanlıklarla yerel yönetimler arasında sorun yaşanıyor mu? Mevzuatta hangi değişikliklerin yapılması gerekiyor?
SELMAN HASAN ARSLAN: Eğitim hizmetlerini planlarken ve hayata geçirirken eğitimle ilgili bakanlıklardan yeterli desteği gördüğümüzü maalesef söyleyemiyorum. Yerelde ilgili kurumlarla iletişim hâlinde olmaya özen gösteriyoruz. Ancak merkezî yönetimden ve bakanlıklardan yeterli desteği alamıyoruz.