"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

Böcek: “Çocukları ve gençleri her alanda destekliyoruz”

  • 12 Eylül 2022
Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek Belediye Gazetesi’nin sorularını yanıtladı.

2022-2023 eğitim-öğretim dönemi için belediyenizin yaptığı çalışmalardan ve eğitim hizmetlerinizden bahseder misiniz? Eğitimde fırsat eşitliğini sağlamak amacıyla hangi projeleri hayata geçirdiniz?

MUHİTTİN BÖCEK:
Eğitim, spor, kültür-sanat başta olmak üzere çocukları ve gençleri her alanda destekliyoruz. Belediyemizin bünyesinde oluşturduğumuz Atatürk Bilgi Eğitim Merkezi’nde (ATABEM) 6-24 yaş arasındaki binlerce çocuğa ve gence her yıl eğitim veriyoruz. Antalya’da ve ilçelerde 31 Atatürk Bilgi Eğitim Merkezi’yle lise/üniversite sınavlarına hazırlık kurslarının yanı sıra ilköğretim/ortaöğretim öğrencilerine yönelik 36 farklı branşta kurslar düzenliyoruz. Akademik alandaki kurslarla çocukların ve gençlerin okul başarısına katkıda bulunuyoruz, kültür-sanat kurslarıyla onları sosyal açıdan geliştiriyoruz, özgüvenli bireyler olmalarını sağlıyoruz. İstihdama yönelik çalışmalarımız kapsamında Atatürk Sanat Eğitim Merkezi’nde (ATASEM) gençler için ücretsiz kurslar düzenliyoruz, gençlere yeni beceriler kazandırıyoruz. Antalya genelinde 28 Atatürk Sanat Eğitim Merkezi’yle yabancı dil, bilgisayar teknolojileri gibi birçok akademik alanda gençlerin daha olmasına katkıda bulunuyoruz, mesleki kurslarla onlara yeni iş imkânları sunuyoruz.

Yerel yönetimlerin yetkileri ve sorumlulukları dahilinde bölgenizdeki okulların yeni eğitim-öğretim dönemine hazırlanması, eksikliklerin giderilmesi için ihtiyaç analizi ve planlama yaptınız mı? Okul yönetimleriyle, eğitim sendikalarıyla, sivil toplum kuruluşlarıyla işbirliğiniz var mı?

MUHİTTİN BÖCEK:
Antalya’da ve ilçelerde okulların yeni eğitim-öğretim dönemine hazırlanması için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bu kapsamda okul aile birlikleriyle, sivil toplum kuruluşlarıyla, eğitim sendikalarıyla işbirliği yapıyoruz, koordineli çalışıyoruz. Okul aile birliklerinden gelen talepler doğrultusunda okulların park/bahçe düzenlemesi, boya/badana, temizlik ve tadilat işlerini yapıyoruz.

Çocukların ve gençlerin eğitimine ilişkin uygulamalarınız, kreş, kütüphane, öğrenci yurdu, sosyal tesis, eğitim atölyeleri vb. hizmetleriniz ve üniversite öğrencilerinin barınma sorununu çözmeye yönelik çalışmalarınız nelerdir?

MUHİTTİN BÖCEK
: Üniversite öğrencilerinin barınma sorununu çözmek amacıyla önemli çalışmalar yürütüyoruz. Geçtiğimiz yıl üniversite öğrencilerinin büyük çoğunluğunun yurt sıkıntısı yaşaması üzerine harekete geçtik, 300 öğrenci kapasiteli kız ve erkek öğrenci yurdu açtık. Üniversite öğrencilerinin barınma ihtiyacını karşılayacak yeni projeleri hayata geçiriyoruz. Her ilçeye bir kreş sözümüzü yerine getiriyoruz. Antalya’da ve ilçelerde kreş sayısını 10’a yükselttik. 36-72 ay arası çocukların gelişim düzeyine, ilgi alanlarına ve ihtiyaçlarına göre hazırlanan eğitim programıyla yeni kreşler ve gündüz bakımevleri açmaya devam ediyoruz. Maddi yetersizlik nedeniyle çocuklarını okul öncesi kurumlara gönderemeyen aileler için mobil kreş oluşturduk. 16 öğrenci kapasiteli mobil kreşle Antalya’nın farklı bölgelerinde çocuklara hizmet veriyoruz.


Doğan Hızlan Kütüphanesi, her geçen gün büyüyor ve gelişiyor, zengin koleksiyonuyla on binlerce üyesine ve ziyaretçilerine hizmet sunuyor. Kentimizde kütüphane sayısını da artırıyoruz. Antalya Büyükşehir Belediyesi Yenimahalle Kültür Merkezi Kütüphanesi, Manavgat Türkbeleni Kent Park Kütüphanesi ve Emekli Kahveleri bünyesinde okuma salonları açıyoruz. 2-12 yaş arasındaki çocuklar Kitap ve Oyuncak Kütüphanesi’nde hem eğleniyor hem de keyifli vakit geçiriyor, küçük yaştaki çocuklar lego odası, masal odası ve Keloğlan evinde oyun oynarken, daha büyük yaştaki çocuklar bilim ve eğlencenin bir arada sunulduğu Mars’a yolculuk odasında keşfe çıkıyor. Özel Büyükşehir Özel Eğitim Okulu ve Rehabilitasyon Merkezi’nde iş uygulama atölyeleri düzenliyoruz, eğitim sınıfları açıyoruz. Bu sayede özel gereksinimli bireylerin yeteneklerini geliştiriyoruz. Merkezde fizyoterapi salonları, hobi atölyeleri yer alıyor, konuşma terapisi eğitimleriyle özel gereksinimli bireyler sosyal hayata dahil ediliyor.

Eğitim hizmetlerinizi planlarken bütçe, teşvik, proje yönetimi açısından ilgili bakanlıklarla yerel yönetimler arasında sorun yaşanıyor mu? Mevzuatta hangi değişikliklerin yapılması gerekiyor?

MUHİTTİN BÖCEK:
Tüm kamu kurum ve kuruluşlarıyla çeşitli alanlarda işbirliği yapıyoruz. Eğitim hizmetleri kapsamında İl Millî Eğitim Müdürlüğü’yle farklı alanlarda protokoller yapıyoruz. Bu protokoller dahilinde ilkokul, ortaokul, lise öğrencilerine ve mezun öğrencilere yönelik açılan akademik kursların bütçesi karşılanmıyor. Bu doğrultuda yasal düzenlemelerin yapılırsa belediyeler açısından kolaylık olur.


Önerilen Haberler