YÜKLENİYOR
Döşemealtı Belediye Başkanı Turgay Genç Belediye Gazetesi’ne görüşlerini aktardı.
Göreve geldiğinizde vaatleriniz nelerdi? Vaatlerinizin hangileri hayata geçti?
TURGAY GENÇ: “Kuzeyin Yıldızı” unvanını alan, Antalya’nın parlayan yıldızı Döşemealtı’nda yeni nesil belediyecilik anlayışıyla 100 projeyi hayata geçirdik, projelerimizi yedi ödülle taçlandırdık. “Stratejik Yönetim Birimi” olarak adlandırılan yönetim birimimizde amaçlarımızı ve hedeflerimizi belirliyoruz, kaynakları akılcı kullanıyoruz, katılımcılığı ve bilgiye dayalı karar verme anlayışını benimsiyoruz. Rutin belediyecilik hizmetlerinin yanı sıra ilçemize, kırsal bölgelere, sosyal yaşama ve çevreye yönelik projeleri hayata geçirmek için belediyemizin meclis üyelerinin fikrini alıyoruz. Sosyal, kültürel, sanatsal, sportif ve bilimsel faaliyetlerini ön plana çıkarmak, sürdürülebilir çevre yönetimi anlayışıyla doğaya sahip çıkmak, sosyal gelişmeyi ve kırsal kalkınmayı desteklemek amacıyla gece-gündüz demeden çalışıyoruz.
Projelerimiz:
Kırkgöz Doğal Yaşam Parkı: İlçemizin sınırlarında olmasına rağmen belediyemizin yetkisi dışında olan, Antalya'nın en büyük doğal gölü, içme su kaynağı Kırkgöz ve çevresi için üç buçuk yıllık mücadelenin sonunda planlama ve uygulama yetkisi aldık. Kırkgöz Doğal Yaşam Vadisi Projesi için 17 farklı kurumdan, Çevre Koruma ve Toprak Koruma Kurulları’ndan olumlu görüş alındı. Proje alanında kalan 72.400 metrelik özel mülkiyet kamulaştırılıp, yeşil alana dönüştürülecek. Projede 2.200 metrelik bisiklet yoluyla vatandaşların göldeki endemik bitki örtüsü ve göçmen kuşları gözlemeyebilmesi için 9.000 metrelik ahşap yürüyüş yolu planladık. Gölde sandal, kano gibi motorsuz araçlarla gezi yapılabilecek. Proje alanında 150 araç kapasiteli üç otopark ve beş otobüs parkı da yer alıyor.
Gençlik Meclisi: Bölgemizde yaşayan gençlerin politika geliştirme süreçlerine dahil olması, sosyal, kültürel, sanatsal ve sportif etkinliklere katılması, yurtiçi ve yurtdışı eğitim seminerlerinden faydalanabilmesi amacıyla 2016 yılında Döşemealtı Gençlik Meclisi’ni (DÖGEM) kurduk. Gençlik Meclisi’nde TBMM’nin kurucu ruhunu referans alıyoruz. Bir yıl süreyle görev yapan Döşemealtı Gençlik Meclisi’nin genç vekilleri, bağımsız bir komisyon tarafından seçiliyor. Genel kurullarını yaparak kendi yönetimlerini belirleyen DÖGEM üyelerinin ülke, bölge ve ilçeyle ilgili aldığı ortak kararlar, belediyemizin meclisinde tavsiye niteliğinde değerlendiriliyor. DÖGEM projesiyle 2016 yılında Sosyal Demokrat Belediyeler Birliği (SODEM) tarafından “Katılım ve Yönetişim” ödülüne layık görüldük. 2017 yılında Akdeniz Belediyeler Birliği’nin düzenlediği yarışmada “Yönetişim ve Halkla İlişkiler” kategorisinde ikincilik ödülü kazandık. DÖGEM, 2018 yılında Ulusal Gençlik Parlamentosu (UGP) tarafından “Yılın Gençlik Meclisi” seçildi.
Nar Masa: Döşemealtı halkının öneri, istek ve şikâyetlerini öğrenmek, gereğinin daha hızlı ve etkin bir şekilde yapılmasına aracılık etmek üzere kurulan Nar Masa, kısa sürede birçok sorunun çözümüne aracılık etti. İnsan odaklı hizmet anlayışıyla hareket eden Nar Masa, “Gezici Ekip”, “Çağrı Merkezi”, “Sosyal Medya”, “Kültürel Etkinlik”, “İş ve İşçi Çözüm Merkezi”, “Karşılama ve Koordinasyon” birimlerinden oluşuyor.
Güneş Enerjisi Sistemi: Antalya’da bir ilki daha gerçekleştirdik, çatı üzeri güneş enerjisi sistemi kurduk. Belediyemizin öz kaynaklarıyla yaklaşık 3 milyon 500 bin TL’ye kurulan güneş enerjisi sistemiyle tasarruf ettik, belediyemizdeki enerjinin üçte birini yenilenebilir enerji kaynaklarından sağladık.
Amatör Sporlara Destek: Atıl durumdaki spor kulübünü yeniden yapılandırdık. İlçemizdeki gençleri kötü alışkanlıklardan korumak için tüm amatör spor branşlarına kapılarımızı açtık. Bu kapsamda kulübümüz bünyesinde çeşitli yaş kategorilerinde lisanslı 200’ün üzerinde futbolcu, Türkiye şampiyonlukları kazanan kadın voleybol takımımızda 40 sporcu, Türkiye’nin dört bir yanında şampiyonluklar kazanan 80’in üzerinde güreşçi, bisiklet takımımız da 12 sporcu, halter sporcularımız, millî takım sporcularını yetiştiren ve millî formayı giyen antrenörler var.
Döşemealtı Kent Meydanı: Döşemealtı’nın değerine ve saygınlığına katkıda bulunan Kent Meydanı, estetik ve mimari özellikleriyle ön plana çıkıyor. Tabandan aydınlatma sistemiyle fark yaratan Döşemealtı Kent Meydanı, Türkiye’de bir benzeri olmayan dev Atatürk siluetine de ev sahipliği yapıyor. Üç boyutlu heykel için yaklaşık üç ton çelik kullanıldı.
Trafik Eğitim Parkı: Çocukların trafik kurallarını öğrenmesi, kent yaşamına uyum sağlaması, çocukların ve ailelerin sosyalleşmesi amacıyla Antalya’nın en büyük ve en nitelikli Çocuk Trafik Eğitim Parkı’nı yaptık. Sekiz dönüm arazi üzerine kurulan trafik eğitim parkında özel olarak tasarlanmış trafik pisti, garaj, tamirhane, meydan, tenis kortu, basketbol, voleybol ve futbol sahaları, koşu ve yürüyüş alanları, kafeterya, su havuzları ve engelli bireyler için hazırlanmış parkurlar yer alıyor.
Merkez Müze Cami: 2015 yılında devlet-vatandaş işbirliğiyle temelleri atılan, Merkez Cami olarak projelendirilen ancak ekonomik sorunlar nedeniyle Döşemealtı Belediyesi’nin himayesine geçen inşaat, yeniden projelendirilerek dünyanın ilk müze konseptli camisine dönüştürüldü. Yapımı tamamlanan cami kısa sürede ilçenin sembol yapılarından biri hâline geldi. Tek kubbeden, asma kattan, ikişer şerefeden ve her biri 50 metre yüksekliğinde dört minareden oluşan cami 2.500 kişi kapasiteli.
Çok Amaçlı Gençlik Merkezi: Gençlik Merkezi’nde çok amaçlı eğitim ve gösteri salonu, sportif etkinliklerin yapılabileceği oyun alanları, depo ve sığınak, birinci katında yarı olimpik yüzme havuzu, hemşire ve doktor odası, eğitmen odaları, bilgisayar dersliği, idari ofisler, 100 kişi kapasiteli konferans salonu, iki seminer odası, soyunma odaları ve duş kabinleri, çok amaçlı plastik sanatlar atölyesi, iki müzik odası, drama ve tiyatro salonları, mutfak, sergi alanı ve dinlenme bölümleri yer alıyor.
Döşemealtı Termessos Hastanesi: Bölgemizin en önemli ihtiyacını karşılamak üzere tam donanımlı, 75 yatak kapasiteli hastane yaptırdık. Yaklaşık 30 milyon TL’ye mal olan Termessos Hastanesi’ni bir yıldan kısa sürede tamamladık. Hastanede 27 yataklı erişkin yoğun bakım ünitesi, 17 yataklı yeni doğan yoğun bakım ünitesi, 4 yataklı izolasyon ünitesi ve 27 yataklı hasta odası olmak üzere toplam 75 yatakla hizmet veriliyor.
Döşemealtı Ekolojik Kreş: Döşemealtı Belediyesi Ekolojik Kreşi, yedi ülkeyle ortaklaşa yürütülen AB “Eco Farm Kindergartens” (Ekolojik Çiftlik Kreşleri) projesinde Türkiye’yi temsil ediyor.
Parke Taşı Fabrikası, Ahşap ve Demir Atölyeleri: Üreten belediyecilik anlayışıyla kendi parke fabrikamızı kurduk, ahşap ve demir atölyelerini de aynı kampüste topladık. Tam otomatik makinelerle el değmeden üretim yapabilen, ses ve çevre kirliliğini en aza indiren fabrikayı belediyemizin öz kaynaklarıyla yaklaşık 2.5 milyon TL’ye mal ettik.
Yeni İş Makineleri: İş verimliliğini artırmak amacıyla yaklaşık 6 milyon TL yatırım yaptık, belediyemizin araç parkını güçlendirdik. Tam donanımlı sathi kaplama aracı, kepçe, greyder, kamyon, yakıt tankeri gibi çok sayıda araç-gereç ve iş makinesiyle ilçemizin her noktasına hizmet götürdük.
169.000 Metkrekare Yeşil Alan: “Daha Yeşil Bir Döşemealtı” projesini başlattık. 2014 yılına kadar ilçe genelinde yalnızca 70 park vardı. Göreve geldiğimiz günden bu yana 52 yeni park ve sosyal donatı alanı yaptık. Parklar başta olmak üzere ilçemizin farklı noktalarına 9.000 değişik türde ağaç, 600.000 mevsimlik çiçek ve 250.000 çalı bitkisi diktik. Özel olarak projelendirilen parklarda voleybol-basketbol sahaları, tenis kortları, köpek eğitim parkuru, kafeterya, yaşam alanları, mini göletler, spor aletleri ve yumuşak zeminli oyun grupları yer alıyor.
Kapalı Pazaryerleri: Vatandaşların ihtiyaçları doğrultusunda 16 ayrı mahalle için 17 çok amaçlı kapalı pazaryeri projelendirdik. Pazaryerlerinin 12’si tamamlanarak hizmete açıldı. Beş pazaryerinin de temeli atıldı. Pazaryerleri, çevre düzenlemesi, aydınlatma, mutfak, idari ofis ve kadın-erkek tuvaletleri olacak şekilde projelendirildi.
Belediyenizin stratejik hedeflerinde ve planlarında değişiklik yapıldı mı? Hangi konularda değişiklik söz konusu oldu? Bu güncellemeye neden ihtiyaç duyuldu?
TURGAY GENÇ: İktidar partisinin yanlış ekonomi ve siyasi politikaları belediyeleri de etkiledi.
Önümüzdeki dönem hedefleriniz ve bu görev döneminde hatırlanmasını istediğiniz projeleriniz nelerdir?
TURGAY GENÇ: Bütünşehir Yasası’yla üç kat büyüyen, 224 kilometrekareden 701 kilometrekareye çıkan ilçemizde altyapı ve üstyapı ihtiyaçları da arttı. Köy statüsünden mahalleye dönüşen yerleşim alanları başta olmak üzere ilçe genelinde yol çalışmaları başlatıldı. Göreve gelmemizle birlikte 1.000 kilometrenin üzerinde yeni yol açıldı. Altyapısı tamamlanan caddelerde ve sokaklarda asfaltlama çalışmaları devam ediyor. Fen İşleri Müdürlüğü’nün ekipleri bir milyon metrekare sıcak asfaltlama 350.000 metrekare parke yol yaptı. Asfalt makinesinin giremediği ara sokaklara belediyemizin fabrikasında ürettiğimiz kilit taşları döşedik. Köy statüsünden mahalleye dönüşen yerleşim alanlarında sokaklara ve kaldırımlara modern görünüm kazandıran taşlar, Döşemealtı’nı güzelleştirdi. Üstyapı çalışmalarına devam ediyoruz. Hedefimiz, her mahallede yol çalışması yapmak. Daha önce çift yön, tek şerit olarak kullanılan Şehit Mustafa Gürcan Caddesi, Fen İşleri Müdürlüğü tarafından çift yön ve çift şerit yapıldı. Proje kapsamında 2.5 kilometre uzunluğundaki cadde üzerinden geçen telefon ve elektrik hatları yer altına alındı. Kanalizasyon ve yağmur suyu şebekesi tamamlandı. Şehit Mustafa Gürcan Caddesi’yle Akdeniz Belediyeler Birliği’nin proje yarışmasında “En İyi Altyapı Projesi” kategorisinde birincilik ödülü kazandık. Bu projemizin hatırlanmasını isteriz.
Belediyenizin büyükşehir belediyesiyle işbirliği yaptığı çalışma alanları nelerdir? Olumlu-olumsuz neler yaşanıyor?
TURGAY GENÇ: İlçemizde Antalya Büyükşehir Belediyesi’ne ait Koordinasyon Müdürlüğü bulunuyor. Koordinasyon Müdürlüğü’nün çalışanlarıyla belediyemizin çalışanları uyum içinde hizmet vermeyi sürdürüyor. Altyapıdan üstyapıya kadar birçok çalışmayı ortaklaşa yapıyoruz. İlçemizin içme suyu şebekesini Antalya Büyükşehir Belediyesi’yle birlikte yeniledik.
Sivil toplum kuruluşlarıyla işbirliği yapıyor musunuz? Katılımcılığa yönelik faaliyetleriniz nelerdir? Kent konseyiniz var mı?
TURGAY GENÇ: Kent konseyi kurmak için çalışmalara devam ediyoruz. Sivil toplum kuruluşlarıyla işbirliği yapıyoruz. Kamu yararına hizmet eden derneklerle, hemşeri dernekleriyle, kültürel faaliyetlerde bulunan sivil toplum kuruluşlarıyla ortak çalışmalar yürütüyoruz. İlçemizin kültürel değerlerini yaşatmak amacıyla festivaller düzenliyoruz, insan odaklı projeleri hayata geçiriyoruz.
Dezavantajlı gruplara yönelik projeleriniz var mı?
TURGAY GENÇ: Alevi Kültür Dernekleri, Yörük Kültürü Yaşatma Dernekleri ve hemşeri derneklerine yasalar çerçevesinde destek veriyoruz, bu derneklere yer tahsis ediyoruz, çeşitli etkinliklerde birlikte çalışıyoruz.
Belediye hizmetlerini yerine getirirken ne tür zorluklarla karşılaşıyorsunuz?
TURGAY GENÇ: Döşemealtı, Antalya’nın merkez ilçeleri arasında yüzölçümü en büyük olan ilçe. İlçemizde her noktaya eşit hizmet ulaştırabilmek için çalışıyoruz. İller Bankası’ndan aldığımız pay belediye personelinin maaşını bile karşılamıyor. Hazine arazileri Varlık Fonu ve TOKİ üzerinden satıldığı için ilçe belediyelerinin alacağı payın önüne geçildi.
DÖŞEMEALTI BELEDİYESİ
KURUMSAL YAPI: Özel Kalem Müdürlüğü, Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü, Yazı İşleri Müdürlüğü, Mali Hizmetler Müdürlüğü, Basın, Yayın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü, Fen İşleri Müdürlüğü, Park ve Bahçeler Müdürlüğü, İmar ve Şehircilik Müdürlüğü, Ruhsat Denetim Müdürlüğü, İnsan Kaynakları ve Eğitim Müdürlüğü, Destek Hizmetleri Müdürlüğü, Temizlik İşleri Müdürlüğü, Emlak ve İstimlak Müdürlüğü, Zabıta Müdürlüğü, Hukuk İşleri Müdürlüğü, Kırsal Hizmetler Müdürlüğü, Spor Müdürlüğü, Muhtarlık İşleri Müdürlüğü.
MİSYON: Çoğulcu, katılımcı, demokratik ve halkçı belediyecilik anlayışıyla Döşemealtı’nda yaşayan vatandaşların ihtiyaçlarını karşılamak, sağlıklı ve temiz bir ilçede yaşamalarını sağlamak.
VİZYON: Sosyal, kültürel, sanatsal, sportif ve bilimsel faaliyetleri ön plana çıkarmak. Sürdürülebilir çevre yönetimi anlayışıyla doğaya sahip çıkmak. Sosyal gelişmeyi ve kırsal kalkınmayı desteklemek. Antalya’nın parlayan yıldızı olmak.
STRATEJİK HEDEFLER: Adil ve tarafsız olmak. Etkin hizmetler sunmak. Katılımcı, demokratik, şeffaf, hesap verebilir yönetim anlayışını benimsemek. Doğaya ve çevreye duyarlı olmak. Sosyal belediyecilik anlayışı doğrultusunda yenilikçiliğe ve kurumsallaşmaya önem vermek.
ÇALIŞAN SAYISI: 723
BÜTÇE: 235.000.000 TL
TURGAY GENÇ KİMDİR?
Yakın Doğu Üniversitesi Mimarlık Fakültesi’ni bitirdi. CHP Gençlik Kolları’nda siyasete başladı, Düzlerçamı Belde Örgütü’nün yapılanmasını sağladı. 2006-2009 yılları arasında CHP’nin il yöneticiliği kadrosunda görev yaptı. 2009 yerel seçimlerinde Antalya Büyükşehir Belediyesi ve Döşemealtı Belediyesi’nin meclis üyesi oldu. Antalya Büyükşehir Belediyesi İlçe Koordinasyon Merkezi’nin kurulmasına öncülük etti. Antalya Büyükşehir Belediyesi İmar Komisyonu’nda başkanlık ve Antalya Büyükşehir Belediyesi başkanvekilliği görevlerini yürüttü. Genç, 2014 ve 2019 yerel seçimlerinde Döşemealtı Belediye Başkanı seçildi. Evli ve iki çocuk babasıdır.