"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

Karalar: “Eğitim hizmetlerini ön planda tutuyoruz”

  • 12 Eylül 2022
Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar Belediye Gazetesi’ne değerlendirmelerde bulundu.

2022-2023 eğitim-öğretim dönemi için belediyenizin yaptığı çalışmalardan ve eğitim hizmetlerinizden bahseder misiniz? Eğitimde fırsat eşitliğini sağlamak amacıyla hangi projeleri hayata geçirdiniz?

ZEYDAN KARALAR: Belediyemizin Gençlik ve Spor Hizmetleri Daire Başkanlığı, 2022 yılında YKS ve LGS sınavlarına hazırlanan öğrencilere ücretsiz, canlı ve interaktif uzaktan eğitim hizmeti verdi. Bu hizmet 2020 yılında başladı. Seyhan’da 2022 yılının Şubat ayında 1.000 kişi kapasiteli sınava hazırlık kurs merkezini hizmete sunduk, merkez ücretsiz. Yine aynı bölgede 1.000 kişilik kurs merkezi açmak için hazırlıklara başladık. Karataş’ta da sınava hazırlık kurs merkezini hizmete açtık. Pozantı’da 30 öğrenci kapasiteli Kız Öğrenci Misafirhanesi faaliyete geçti. 2021 yılının Ekim ayında Çukurova ilçesinde açtığımız İnce Memed Halk Kütüphanesi’yle her gün ortalama 500 öğrenciye, akademisyene ve sınavlara hazırlanan gençlere hizmet veriyoruz. Çukurova ilçesindeki Çocuk Akademisi farklı alanlarda (drama, dans, yabancı dil, resim, müzik) yıl boyunca 480 öğrenciye eğitim veriyor.

Yerel yönetimlerin yetkileri ve sorumlulukları dahilinde bölgenizdeki okulların yeni eğitim-öğretim dönemine hazırlanması, eksikliklerin giderilmesi için ihtiyaç analizi ve planlama yaptınız mı? Okul yönetimleriyle, eğitim sendikalarıyla, sivil toplum kuruluşlarıyla işbirliğiniz var mı?

ZEYDAN KARALAR:
2022-2023 eğitim-öğretim döneminde İl Millî Eğitim Müdürlüğü’ne bağlı ilk, orta ve lise düzeyinde 750 okula spor malzemesi desteğinde bulunacağız. Pozantı’da 50 öğrenci kapasiteli gündüz bakımevini hizmete sunacağız. Seyhan’da Bahçeşehir ve Akkapı Mahalleleri’ne altı sınıflı, 120 öğrenci kapasiteli iki gündüz bakımevi yaptık. Yüreğir’de Haydaroğlu Mahallesi’ne altı sınıflı 120 öğrenci kapasiteli gündüz bakımevi yapacağız. Sarıçam’a altı sınıflı 120 öğrenci kapasiteli bir gündüz bakımevi açmak için projemizi tamamladık. Açacağımız bakımevlerinde “Montessori Eğitim Sistemi” uygulanacak.

Çocukların ve gençlerin eğitimine ilişkin uygulamalarınız, kreş, kütüphane, öğrenci yurdu, sosyal tesis, eğitim atölyeleri vb. hizmetleriniz ve üniversite öğrencilerinin barınma sorununu çözmeye yönelik çalışmalarınız nelerdir?

ZEYDAN KARALAR:
Dezavantajlı ilçelerimizden Pozantı’da 30 öğrenci kapasiteli Kız Öğrenci Misafirhanesi’ni hizmete sunduk. 2021 Ekim ayında Çukurova ilçesinde İnce Memed Halk Kütüphanesi’ni açtık, kütüphanede her gün yaklaşık 500 öğrenciye, akademisyene ve sınavlara hazırlanan gençlere hizmet veriyoruz. Öğrenciler için Seyhan’da ücretsiz misafirhane (yurt) açmayı planlıyoruz. Kentimizin başka bir bölgesinde “Kent Kütüphanesi” açmak için çalışmalarımıza devam ediyoruz. Belediyemiz bünyesindeki Gündüz Bakımevleri Şube Müdürlüğü, eğitime yönelik çalışmalarını sürdürüyor. 3-6 yaş arasındaki çocukların öz bakım becerilerini ve gelişimini (fiziksel, zihinsel, sosyal, ahlaki, duygusal, cinsel, dil, kas) en üst seviyeye çıkarmak için gereken koşulları sağlıyoruz. Okul öncesi eğitime önem veriyoruz. Atatürkçü, çağdaş ve laik eğitim programı modülleriyle örnek olmayı, çocukları ilköğretime hazırlamayı, çocuklara düşünme, sorun çözme ve karar verme becerisi kazandırmayı amaçlıyoruz. Gündüz Bakımevleri Şube Müdürlüğü’nün merkez şubesi, 160 öğrenci kapasiteli sekiz sınıftan, Şehit Enes Özgül Gündüz Bakımevi, 120 öğrenci kapasiteli altı sınıftan, Kozan Sırelif Gündüz Bakımevi de 120 öğrenci kapasiteli altı sınıftan oluşuyor. 2022-2023 eğitim-öğretim yılı başlamadan Pozantı’da bir gündüz bakımevi daha faaliyete geçecek. Gündüz Bakımevleri Şube Müdürlüğü’nde öğrencilere kaliteli eğitim hizmetleri sunuluyor, sınıf içi etkinlikler, kültür-sanat etkinlikleri (gezi, sinema, tiyatro) düzenleniyor, müzik, İngilizce, resim, satranç ve dans eğitimleri veriliyor, eğlendirici, dinlendirici ve öğretici birçok etkinlikler yapılıyor. 2022 yılındaki faaliyetlerimiz arasında Portakal Çiçeği Karnavalı, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kutlaması, 10 Kasım Mustafa Kemal Atatürk’ü anma etkinlikleri, dans eğitimleri, C Vitamini Şenliği,  Babalar Günü, karne günü, tiyatro ve sinema, aile katılım, kurabiye yapımı, mısır patlatma, su savaşı, turşu kurma ve Orman Haftası etkinlikleri yer alıyor.

Eğitim hizmetlerinizi planlarken bütçe, teşvik, proje yönetimi açısından ilgili bakanlıklarla yerel yönetimler arasında sorun yaşanıyor mu? Mevzuatta hangi değişikliklerin yapılması gerekiyor?

ZEYDAN KARALAR:
Eğitim hizmetlerimizde ve çalışmalarımızda mevzuata ilişkin sorunların kısa sürede çözülememesi dışında ciddi bürokratik sorunlarla karşılaşmadık.


Önerilen Haberler