"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

KURULUŞUN VE KURTULUŞUN PARTİSİ

Seyit Torun

CHP CHP Parti Meclisi Üyesi | Ordu Milletvekili

9 Eylül 1923’te Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk ve arkadaşları tarafından kurulan Cumhuriyet Halk Partisi, 99 yıldır dimdik ayakta. 99 yıl önce olduğu gibi, bugün de ülkemizi sıkıntılardan kurtarmak için kararlıyız. Cumhuriyetin 100. yılına giden süreçte demokratik bir zaferle ülkemizi aydınlığa çıkaracağız.

9 Eylül 1923’te Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk ve arkadaşları tarafından kurulan Cumhuriyet Halk Partisi, 99 yıldır dimdik ayakta. 99 yıl önce olduğu gibi, bugün de ülkemizi sıkıntılardan kurtarmak için kararlıyız. Cumhuriyetin 100. yılına giden süreçte demokratik bir zaferle ülkemizi aydınlığa çıkaracağız.

Cumhuriyet Halk Partisi, ülkemizin kuruluşunun ve kurtuluşunun partisi. Partimiz, masa başında, avukatlık bürolarında değil, millî mücadele cephelerinde, savaş meydanlarında kurulmuştur. Cumhuriyet Halk Partisi, zor koşullara rağmen her konunun milletin meclisinde müzakere edilmesini, millî iradenin yüce mecliste vücut bulmasını esas alan partidir. Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk ve arkadaşları, “Hâkimiyet bilâ kaydü şart milletindir,” demiştir. Cumhuriyet Halk Partisi, sarayın değil, milletin iradesini kabul eden partidir.

Cumhuriyetle yaşıt olan partimiz, bugün ülkemizin içinde bulunduğu zor şartlarda cumhuriyetin iradesini ortaya koyma sorumluluğunu üstlenmektedir. Partimiz, cumhuriyetin ikinci yüzyılında ülkemizi ve milletimizi sıkıntılardan kurtaracaktır. Mustafa Kemal Atatürk’ün öncülüğündeki kurucu kadrolardan aldığımız ilhamla cumhuriyeti demokrasiyle taçlandıracağız.

Cumhuriyet Halk Partisi’nin tarihsel mücadelesi, partimizin ve cumhuriyetin 100. yılına giden süreçte demokratik bir zafere ulaşacak. Kurucumuz Mustafa Kemal Atatürk ve arkadaşlarından aldığımız güç ve inançla 99 yıl sonra da yolumuza devam ediyoruz, bu yoldan asla dönmeyeceğiz. Türkiye’yi çağdaş uygarlık yolunda ilerleteceğiz. Böyle bir partinin mensubu olmaktan onur duyduğumu bir kez daha vurgulamak isterim.

İzmir’in Kurtuluş Coşkusu ve İktidarın Hazımsızlığı

İzmir’in düşman işgalinden kurtuluşunun 100. yılını 9 Eylül’de İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin düzenlediği görkemli törenlerle kutladık. Ünlü sanatçı Tarkan’ın verdiği muhteşem konser de heyecanımıza heyecan kattı. Ancak İzmir’in kurtuluş coşkusuna ortak olamayan siyasi iktidar temsilcileri, bu görkemli kutlamaları gölgelemek için akla ve vicdana sığmayacak açıklamalarda bulundu. İktidar temsilcileri, hazımsızlıkta, kıskançlıkta birbirleriyle yarıştı.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Tunç Soyer’in, Mustafa Kemal Atatürk’ün sözlerini alıntılamasını dahi içlerine sindiremediler. Onlara söyledik, bir kez daha söylüyoruz: Tarihi, “Keşke Yunan galip gelseydi,” diyerek öğrenenlerden, geçmişte oy alamadıkları İzmir’e hakaret etmekten çekinmeyenlerden, kentlerin düşman işgalinden kurtuluşunun kutlanmasından rahatsız olanlardan alacak dersimiz yoktur. Tarafımız, Kuvâ-yi Milliye ve Millî Mücadele saflarıdır. Bu görkemli kutlamaları gölgelemek isteyen iktidar temsilcilerinin yaşadığı, kurtuluş coşkusuna ortak olamamanın verdiği hazımsızlıktan başka bir şey değildir.


Önerilen Haberler