"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

Özyiğit: “Erken çocukluk dönemi eğitimi önemsenmeli”

  • 12 Eylül 2022
Yenişehir Belediye Başkanı Abdullah Özyiğit Belediye Gazetesi’ne değerlendirmelerde bulundu.

2022-2023 eğitim-öğretim dönemi için belediyenizin yaptığı çalışmalardan ve eğitim hizmetlerinizden bahseder misiniz? Eğitimde fırsat eşitliğini sağlamak amacıyla hangi projeleri hayata geçirdiniz?

ABDULLAH ÖZYİĞİT:
Geleceğin bilim insanları, sanatçıları ve sporcuları Yenişehir’de yetişiyor. Çocuklar, geleceğimiz. Onlar sayesinde geleceğe umutla bakıyoruz. Bu nedenle tüm imkânlarımızla çocukların yanındayız. Yönetim anlayışımızı oluşturan altı temel ilkeden biri, eğitim. Bu kapsamda her eğitim-öğretim döneminde çocuklara yönelik çalışmalar yürütüyoruz. Özellikle dezavantajlı öğrencilerin ihtiyaçlarına göre adımlar atıyoruz. Yaz dönemi boyunca 13 farklı branşta kültür-sanat kursları düzenledik, 8 branşta spor eğitimleri verdik. Yabancı dil kurslarından YKS, LGS ve KPSS sınavlarına hazırlık eğitimlerine kadar birçok alanda öğrencilere destek olmaya devam ediyoruz. Sosyal hizmet ekiplerimiz, yeni eğitim-öğretim dönemine hazırlanan çocuklara kırtasiye malzemeleri ve tabletler ulaştırıyor. Ülkü Ongun Kütüphanesi’nde başlattığımız “nöbetçi kütüphane” uygulamasıyla öğrenciler hafta içi mesai saatleri sonrasında ve hafta sonlarında kütüphanenin hizmetlerinden faydalanabiliyor. Ücretsiz internet erişimi, EBA destek noktası ve engelli bireyler için sesli kitap hizmeti sunuyoruz.

Eğitimde fırsat eşitliğini sağlamak için erken çocukluk dönemi çok önemli. Göreve başlar başlamaz, Türkiye’de bir ilke imza attık, Erken Çocukluk Gelişimi Projesi-Yenişehir Modeli’yle çocukların gelişimine destek vermeye başladık. Bir ülkenin geleceğini etkileyebilecek bu projeden söz etmek istiyorum: Projeyi, partimiz tarafından düzenlenen bir çalıştaydan sonra gündemimize aldık. O çalıştayda erken çocukluk eğitiminde dünyada son sıralarda yer aldığımızı, bu eğitimin ne kadar önemli olduğunu görmüştük. Göreve geldikten sonra bu projeyi Yenişehir’de hayata geçirdik, yüzlerce çocuğa ve aileye dokunduk. Proje kapsamında Yenişehir Belediyesi Akademisi’ni, bebek kütüphanesini ve Beceri Temelli Eğitim Merkezi’ni (BETEM) kurduk, aile temelli erken çocukluk gelişimi eğitimleri vermeye başladık. Bu sayede çocukların olası gelişim problemlerini erken dönemde tespit ediyoruz, doğru tedavi için aileleri yönlendiriyoruz. Çocukları erken yaşlardan itibaren desteklemek amacıyla tasarladığımız projede “Aile ve Evlilik Hayatı Eğitimi”, “0-3 Yaş MABEP”, “0-3 Yaş Bebek Kütüphanesi”, “0-6 Yaş Gelişim Değerlendirme”, “0-6 Yaş Özel Eğitim”, “3-6 Yaş BETEM” ve “6-8 Yaş Atölye Temelli Eğitimler” var.  Bilimin ışığında, bilim insanlarıyla birlikte çalıştık, sistematik yürüttüğümüz projeyle kısa sürede yol katettik. Proje dahilinde bireylere aile olmanın önemini anlatıyoruz, 0-3 yaş arasında çocukları olan ebeveynlere erken çocukluk eğitimi veriyoruz, bebek kütüphanesiyle çocukların dil/bilişsel gelişimine katkıda bulunuyoruz, sağlık taramasıyla çocuklardaki gelişimsel bozuklukları tespit ediyoruz, BETEM’le çocukların potansiyelini ortaya çıkarıyoruz, atölye temelli eğitimlerle de farklı alanlarda çocuklara uygulamalı eğitimler veriyoruz. Projemiz, partimizin geçen yıl düzenlediği İkinci Yüzyılda Eğitim Hakkı Çalıştayı’na New York’tan video konferansla katılan Prof. Dr. Selçuk Şirin tarafından örnek proje gösterildi. Ayrıca bu projeyle BM Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) ve Erken Çocukluk Gelişimi Sivil Toplum Kuruluşları Platformu (EÇG-P) ortaklığıyla düzenlenen uluslararası bir kongreye davet edildik, kongrede proje deneyimimizi anlattık. UNICEF yetkilileri, projemizi yerinde incelemek üzere Mersin’e geleceklerini ifade ettiler. Öte yandan, Marmara Belediyeler Birliği ve İstanbul Planlama Ajansı işbirliğiyle 13-14-15 Eylül tarihlerinde düzenlenecek Kentte Erken Çocukluk Eğitim Programı’na da davet edildik. Projemizi bu programda da anlatacağız. İnanıyorum ki, projemiz ülke çapında yaygınlaşacak. Bunun için elimizden geleni yapacağız.

Yerel yönetimlerin yetkileri ve sorumlulukları dahilinde bölgenizdeki okulların yeni eğitim-öğretim dönemine hazırlanması, eksikliklerin giderilmesi için ihtiyaç analizi ve planlama yaptınız mı? Okul yönetimleriyle, eğitim sendikalarıyla, sivil toplum kuruluşlarıyla işbirliğiniz var mı?

ABDULLAH ÖZYİĞİT:
Çocukların en iyi şartlarda eğitim alabilmesi, eğitim verilen mekânların kalitesi çok önemli. Bu nedenle bölgemizdeki okulları yeni eğitim-öğretim dönemine hazırlamak amacıyla elimizden geleni yapıyoruz. Okulların eksiklerini gidermeye çabalıyoruz. Kırsal mahallelerdeki okullar başta olmak üzere tüm okullarla, muhtarlarla, eğitim sendikalarıyla irtibat hâlindeyiz. Sivil toplum kuruluşlarıyla da işbirliği yapıyoruz.

Çocukların ve gençlerin eğitimine ilişkin uygulamalarınız, kreş, kütüphane, öğrenci yurdu, sosyal tesis, eğitim atölyeleri vb. hizmetleriniz ve üniversite öğrencilerinin barınma sorununu çözmeye yönelik çalışmalarınız nelerdir?

ABDULLAH ÖZYİĞİT:
Eğitim, olmazsa olmazımız. Çocukların ve gençlerin eğitimine odaklanan projelerimizle fark yarattığımızı, örnek olduğumuzu söyleyebilirim. Eğitimin her alanında ve her yaşa yönelik çalışmalarımız var. 3-6 yaş arasındaki çocuklar için açtığımız okul öncesi eğitim kurumu Beceri Temelli Eğitim Merkezi’nde bireysel eğitim programıyla çocukları destekliyoruz. Bir ilke imza attık, 0-3 yaş arasındaki çocukların gelişimine (dil, bilişsel ve kavramsal) katkıda bulunmak amacıyla açtığımız bebek kütüphanesiyle ailelere ücretsiz kitap setleri ulaştırıyoruz.

Üniversiteli gençlerin çağdaş ve modern bir ortamda özgürce yaşayabilmesi ve eğitime odaklanabilmesi için Yenişehir Belediyesi Mustafa Baysan Yüksek Öğretim Erkek Öğrenci Yurdu’nda ve belediyemizin misafirhanesinde 163’ü kız öğrenci olmak üzere 638 üniversite öğrencisine barınma imkânı sunuyoruz. Geçtiğimiz yıl hizmete açtığımız öğrenci yurdunda kontenjanın 48 saatte dolması, öğrencilerin barınma sıkıntısının devam etmesi üzerine Aktif Yaşam Merkezi olarak planladığımız binayı da üniversite öğrencileri için hazırladık. Yeni eğitim-öğretim döneminde de üniversite öğrencilerini yalnız bırakmayacağız. Ayrıca lisans ve önlisans öğrencilerine nakdi eğitim desteği de veriyoruz. Yenişehir Belediyesi Atatürk Kültür Merkezi’nde düzenlediğimiz sanat atölyelerinde çocuklara ve gençlere kültür-sanat eğitimleri veriyoruz. Ayrıca çocuklara spor eğitimleri de veriyoruz. Robotik kodlama, yabancı dil, satranç ve STEM (science, technology, engineering, mathematics) eğitimleriyle de çocukları destekliyoruz. Verdiğimiz eğitimlerle bilimle tanışan çocukları araştırma ve tasarım yapmaya teşvik ediyoruz.
 
Eğitim hizmetlerinizi planlarken bütçe, teşvik, proje yönetimi açısından ilgili bakanlıklarla yerel yönetimler arasında sorun yaşanıyor mu? Mevzuatta hangi değişikliklerin yapılması gerekiyor?

ABDULLAH ÖZYİĞİT:
Eğitim hem önemli hem de çok yönlü bir alan. Eğitimin yaşa göre planlanması, okul dışı eğitimlerin sistematik olması ve hiçbir şekilde boşluk bırakılmaması gerekiyor. Ülkemizdeki eğitim sisteminin ne kadar kötü olduğunu biliyor, görüyoruz, sonuçlarını da birlikte yaşıyoruz. Bu nedenle yerel yönetimlerin hayata geçirdiği çalışmaların desteklenmesi gerekiyor. Erken çocukluk eğitimi için bakanlıkların yapması gereken ama yapmadığı çalışmaları biz yapıyoruz. Erken çocukluk eğitimine ilişkin projenin ülke çapında yaygınlaşması gerekiyor, ancak çalışmalarımızla ilgili şu âna kadar destek görmedik. UNICEF’ten davet aldık, ülkemizdeki kurumlardan destek ve dönüş alamadık.


Önerilen Haberler