YÜKLENİYOR
Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş Belediye Gazetesi’nin sorularını yanıtladı.
2022-2023 eğitim-öğretim dönemi için belediyenizin yaptığı çalışmalardan ve eğitim hizmetlerinizden bahseder misiniz? Eğitimde fırsat eşitliğini sağlamak amacıyla hangi projeleri hayata geçirdiniz?
LÜTFÜ SAVAŞ: Eğitime yapılan yatırımın en iyi yatırım olduğu bilinciyle hareket ettik. Bu nedenle eğitimle ilgili hizmetlerimize öncelik verdik. Belediye başkanı seçildiğimde kurulması için çaba harcadığım Hatay Büyükşehir Belediyesi Meslek Edindirme Kursları bugün Hatay’da nitelikli mesleki eğitimin adresi oldu. Böylesi önemli bir merkezin vatandaşlar tarafından ilgiyle karşılanması bizi çok mutlu ediyor. Müzikten el sanatlarına, gastronomiden dil kurslarına kadar oldukça geniş yelpazede mesleki eğitim verdiğimiz HATMEK’le on binlerce kişiye dilediği alanda eğitim ve sertifika alma imkânı sunduk. Eğitimde fırsat eşitliğine katkıda bulunmak, çocukların ve gençlerin okul/sınav başarısını yükseltmek amacıyla “Destek Eğitim Merkezi” kurduk. Merkezde, öğrencilerin uzman kadroyla sınavlara hazırlanmasını sağlıyoruz, bu hizmetimiz ücretsiz. Yüzlerce öğrenci bu kurslardan yararlanarak istediği okullara yerleşti ve geleceğine yön verdi. Eğitime destek vermeye devam edeceğiz.
Yerel yönetimlerin yetkileri ve sorumlulukları dahilinde bölgenizdeki okulların yeni eğitim-öğretim dönemine hazırlanması, eksikliklerin giderilmesi için ihtiyaç analizi ve planlama yaptınız mı? Okul yönetimleriyle, eğitim sendikalarıyla, sivil toplum kuruluşlarıyla işbirliğiniz var mı?
LÜTFÜ SAVAŞ: Okul yönetimleriyle, eğitim sendikalarıyla, sivil toplum kuruluşlarıyla, vatandaşlarla işbirliği yapıyoruz, eğitim kurumlarının fiziki koşullarını iyileştirmek için çalışmalar gerçekleştiriyoruz. Eğitim kurumlarından gelen talepleri karşılıyoruz, eksikleri gidermek için ilgili birimlerimizle birlikte harekete geçiyoruz. Okulların peyzaj düzenlemesi, bahçe mobilyalarının ve Atatürk büstlerinin yenilenmesi, boya gibi birçok işini ivedilikle yapıyoruz. Fen İşleri Daire Başkanlığı’yla Park Bahçe ve Yeşil Alanlar Daire Başkanlığı bu çalışmalarda aktif rol alıyor. Eğitim kurumlarının zemin iyileştirme, parke döşeme çalışmalarında da üzerimize düşeni yapıyoruz. Trafikte çocukların ve gençlerin güvenliğini sağlamaya önem veriyoruz, bu kapsamda zabıta ekipleriyle birlikte okulların giriş çıkışında gerekli önlemleri alıyoruz. İhtiyaç sahibi ailelerin çocuklarına kırtasiye malzemesi desteğinde bulunuyoruz.
Çocukların ve gençlerin eğitimine ilişkin uygulamalarınız, kreş, kütüphane, öğrenci yurdu, sosyal tesis, eğitim atölyeleri vb. hizmetleriniz ve üniversite öğrencilerinin barınma sorununu çözmeye yönelik çalışmalarınız nelerdir?
LÜTFÜ SAVAŞ: Sosyal belediyecilik anlayışımızın temelinde çocuklar ve gençler var. Ne yapıyorsak, çocuklar ve gençler için yapıyoruz. Kentimize kazandırdığımız EXPO’da onların ufkunu genişletecek, kendilerini keşfetmelerine yardımcı olabilecek alanlarımız var. EXPO Antakya’da pastacılık, robotik kodlama, moda tasarımı, uçuş simülasyonu atölyeleriyle çocukları teknolojiyle tanıştırdık, onlara gönüllerince eğlenebilecekleri bir dünya yarattık. Bunun yanı sıra kentin bitki çeşitliliğine, tarihine ve doğasına dair eşsiz bilgiler edinebilecekleri ortamlar oluşturduk. Bu alanlarımızdan her gün binlerce çocuk ve genç yararlanıyor. Yine EXPO kapsamında birçok alanda atölyelere ev sahipliği yaparak, çocukların ve gençlerin zihinsel gelişimine, sosyalleşmesine destek oluyoruz.
Hatay Gastronomi Evi’nde düzenlediğimiz mutfak akademileriyle bu alana meraklı gençleri işinin ehli aşçılarla bir araya getirdik. Üniversitelerde gastronomiyle ilgili bölümlerde okuyan öğrencilerin mesleki gelişimine ve iş ilişkileri kurmasına yardımcı oluyoruz.
Kent Arşivi Kütüphanesi kurduk, bu sayede kentimizde öğrenim gören öğrencilerin ve tarihe ilgi duyan vatandaşların önemli bir külliyatla tanışmasını sağladık. Kütüphanemizden akademisyenler, lisans ve yüksek lisans öğrencileri etkin şekilde faydalanıyor. Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi yerleşkesindeki öğrenci yurtlarına ve öğrencilerin evlerine yakın bir konumda çamaşırhane hizmeti sunuyoruz.
Eğitim hizmetlerinizi planlarken bütçe, teşvik, proje yönetimi açısından ilgili bakanlıklarla yerel yönetimler arasında sorun yaşanıyor mu? Mevzuatta hangi değişikliklerin yapılması gerekiyor?
LÜTFÜ SAVAŞ: Eğitim hizmetlerimizi planlarken bütçemizi de düşünmemiz gerekiyor. Tüm imkânlarımızı zorlayarak eğitime harcayacağımız bütçeyi en üst seviyede tutuyoruz. Bakanlık, yerel yönetimlerin önünü açacak projeleri hayat geçirmeli ve yerel yönetimleri bu konuda güçlendirmeli.