"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

Seçer: “Çocukların ve gençlerin gelişimine odaklanıyoruz”

  • 12 Eylül 2022
Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer Belediye Gazetesi’nin sorularını yanıtadı.

2022-2023 eğitim-öğretim dönemi için belediyenizin yaptığı çalışmalardan ve eğitim hizmetlerinizden bahseder misiniz? Eğitimde fırsat eşitliğini sağlamak amacıyla hangi projeleri hayata geçirdiniz?

VAHAP SEÇER:
Çocuklara ve gençlere yönelik çalışmaların ne kadar önemli olduğunun farkındayız. Eğitimde fırsat eşitliğinden ulaşıma, barınmadan sağlıklı gıdaya erişime kadar birçok alanda çocuklar ve gençler için çalışmalar yaptık. Kent merkezinde ve ilçelerde eğitime destek olmak amacıyla kurs merkezleri açtık. Kurs merkezlerinde üniversite ve lise sınavlarına hazırlanan öğrenciler için ücretsiz eğitimler veriyoruz. Bu eğitimlere katılan 4.318 öğrenciden 34’ü tıp, 26’sı diş hekimliği ve eczacılık, 15’i hukuk, 133’ü eğitim, 68’i mühendislik ve mimarlık fakültelerini kazandı, 968’i diğer fakültelere yerleşti. Mahallelerde de LGS kurs merkezleri açtık, YKS kurslarının kontenjanını artırdık, 14 kurs merkezinde öğrencileri sınavlara hazırlıyoruz.

Üniversiteyi kazanan öğrencilere bu yıl da geri ödemesiz eğitim yardımı yapacağız. Bu yıl ödeme miktarını da artırdık. Ön lisans öğrencilerine 1.500, lisans öğrencilerine 3.000, beş yıllık lisans öğrencilerine 3.750, altı yıllık lisans öğrencilerine de 4.500 TL destek ödemesi yapacağız. Kent merkezinde 120 öğrenci kapasiteli erkek öğrenci yurdunu, kent merkezine en uzak ilçelerden biri olan olan Gülnar’da 68’i kız 40’ı erkek olmak üzere 108 öğrenci kapasiteli misafirhaneyi öğrencilerin hizmetine sunduk. Üniversite öğrencileri için ücretsiz çamaşır kafe, çorba ikramı, 3.5 TL’ye üç çeşit yemek hizmeti vermeye devam ediyoruz.

MERCİ Öğrenci Danışmanlık Merkezi’ni açtık. Merkez aracılığıyla öğrencilere psikolojik danışmanlık ve rehberlik hizmeti veriyoruz. Kırsal bölgelerdeki çocuklar için “Kent Turu” projesini hayata geçirdik. “Süt Senin Gurur Mersin’in” projesiyle özellikle dezavantajlı bölgelerde okula giden binlerce çocuğa ücretsiz süt dağıttık, projeye bu eğitim-öğretim döneminde de devam edeceğiz. “İlk Çantam” projesiyle yine dezavantajlı bölgelerdeki okulların 1. sınıf öğrencilerinin kırtasiye malzemesi ihtiyacını karşıladık. Göreve geldiğimiz günden bu yana öğrenciler 1 TL karşılığında ulaşım hizmetlerinden yararlanıyor.

Yerel yönetimlerin yetkileri ve sorumlulukları dahilinde bölgenizdeki okulların yeni eğitim-öğretim dönemine hazırlanması, eksikliklerin giderilmesi için ihtiyaç analizi ve planlama yaptınız mı? Okul yönetimleriyle, eğitim sendikalarıyla, sivil toplum kuruluşlarıyla işbirliğiniz var mı?

VAHAP SEÇER:
“İlk Çantam” projesi kapsamında okula yeni başlayan 1. sınıf öğrencilerinin çantalarını hazırladık, kırtasiye malzemelerini karşıladık. Kırsal bölgelerde yaşayan öğrencileri sosyal ve kültürel açıdan geliştirmeyi hedefledik. Bu kapsamda “Kent Turu” projesiyle öğrencilere kentin güzelliklerini tanıtmak, müze gezileri, tiyatro-sinema etkinlikleri ve konserler düzenlemek, sahile kurduğumuz survivor parkurlarıyla çocukları eğlendirmek istiyoruz.

Öğrencilerin en önemli ihtiyaçlarından biri de rehberlik hizmetleri. Kırsal bölgelerdeki birçok okulda rehberlik servisi eksiği söz konusu. Bu okulları tespit edeceğiz, rehberlik ihtiyacını seminerlerle, grup çalışmalarıyla gidereceğiz, süreci takip edeceğiz.

Gençlerin meslekleri tanıması ve hedefleri doğrultusunda bilgi sahibi olabilmesi için sivil toplum kuruluşlarıyla, eğitim sendikalarıyla iletişim kurduk, alanında uzman kişilerin öğrencilere seminer vermesini istedik. Halk Eğitim Merkezleri’yle işbirliği yaptık, Mercek Mercek Meslek Eğitim Merkezleri’nde gençler için dil ve bilişim kursları açtık. Mersin Ticaret ve Sanayi Odası işbirliğiyle “Dijital Akademi” projesini hayata geçirdik, gençlere bilişim alanında eğitimler verdik. Çocukların ve gençlerin gelişimine odaklanan projelerimiz var. Uzman kadromuzla ihtiyaç analizleri yapıyoruz, İl Millî Eğitim Müdürlüğü’yle, sivil toplum kuruluşlarıyla, meslek odalarıyla işbirliğine devam edeceğiz.

Çocukların ve gençlerin eğitimine ilişkin uygulamalarınız, kreş, kütüphane, öğrenci yurdu, sosyal tesis, eğitim atölyeleri vb. hizmetleriniz ve üniversite öğrencilerinin barınma sorununu çözmeye yönelik çalışmalarınız nelerdir?

VAHAP SEÇER:
Üniversite ve lise sınavına hazırlık kurslarının sayısını artırdık, toplam 19 kurs merkeziyle hizmet vereceğiz. Kurs merkezlerini sosyal tesis mantığıyla oluşturuyoruz. Merkezlere kreşleri de ekliyoruz, iki kreş aktif hizmet veriyor, yapım aşamasındaki kreşler de yakın zamanda faaliyete geçecek. Kreşlerimizden biri, dünyada ilk olma özelliği taşıyor, sebze-meyve halinde çalışan kadınların çocukları bu kreşte eğitim görüyor. Geçen yıl Gülnar’a hem kız öğrenci yurdu ve hem de misafirhanesi kazandırdık. Bu yıl Mersin merkezdeki erkek öğrenci yurdunu tamamladık. Kütüphanelerin sayısını da artırdık. Öğrenciler ders çalışmak ve kitap okumak için merkez kütüphaneye, Tarsus Ötüken’de ve Soğucak’ta okuma ve çalışma salonuna, Gazi Çiftliği’nde Muazzez İlmiye Çığ Kütüphanesi’ne ve marina karşısındaki Gençlik Merkezi’ne gidebiliyor. Yapım aşamasındaki okuma salonlarını da kısa sürede hizmete sunacağız. Bu salonlar 7/24 hizmet verecek ve dijital kütüphane özelliği taşıyacak. İlkokul ve ortaokul öğrencilerine matematiği sevdirmek amacıyla matematik atölyeleri düzenledik ve Matematik Evi’ni hazırladık. Gençlerin dil gelişimine katkıda bulunmak için Mercek Meslek Eğitim Merkezleri’nde Almanca ve Rusça dersleri verdik, yeni dönemde çeşitli dillerde eğitim vermeye devam edeceğiz.

Eğitim hizmetlerinizi planlarken bütçe, teşvik, proje yönetimi açısından ilgili bakanlıklarla yerel yönetimler arasında sorun yaşanıyor mu? Mevzuatta hangi değişikliklerin yapılması gerekiyor?

VAHAP SEÇER
: YKS kurs merkezlerimize yoğun talep var. Ancak protokol gereği “mezun” statüsündeki öğrencileri kurslara alamıyoruz. Kurslara çoğunlukla ihtiyaç sahibi öğrenciler başvuruyor. Protokol nedeniyle kurslara kabul edemediğimiz öğrenciler maddi açıdan zorluk yaşadığı için başka eğitim kurumlarına da kayıt yaptıramıyor. Bu durumdaki öğrencilere destek olmak istiyoruz.


Önerilen Haberler