"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

Yüksel: “Eğitim hizmetlerine ilişkin mevzuat düzenlenmeli”

  • 12 Eylül 2022
Kartal Belediye Başkanı Gökhan Yüksel Belediye Gazetesi’ne değerlendirmelerde bulundu.

2022-2023 eğitim-öğretim dönemi için belediyenizin yaptığı çalışmalardan ve eğitim hizmetlerinizden bahseder misiniz? Eğitimde fırsat eşitliğini sağlamak amacıyla hangi projeleri hayata geçirdiniz?

GÖKHAN YÜKSEL:
Kartal’da önceliklerimizden biri de eğitim. Bu nedenle çocukları ve gençleri destekleyen projelere öncelik veriyoruz. İlçe genelinde 15 kreşimiz var. Türkiye’de en fazla kreşi olan ilçe belediyesiyiz. Kreş sayısını artırmayı hedefliyoruz. Eğitimde fırsat eşitliğini sağlamak amacıyla kreşlerde gerekli çalışmaları yapıyoruz. 2022-2023 eğitim-öğretim döneminde 15 eğitim sorumlusu, 78 öğretmen ve 10 branş öğretmeniyle birlikte 915 öğrenciye eğitim vereceğiz. Kreşlerde folklor, İngilizce, drama, resim, müzik, jimnastik gibi branşlarda da eğitimler veriliyor.

Lise ve üniversite sınavına hazırlanan gençleri de unutmadık. Onların eğitimlerini desteklemek amacıyla Mustafa Necati Destek Eğitim Kurs Merkezi’nde kurslar düzenledik. Geçen yıl 1.121 üniversite öğrencisine 600 TL eğitim desteği verdik. Bu yıl da üniversite öğrencilerine destek olacağız. 2022-2023 eğitim-öğretim dönemi için 2.500 ilkokul öğrencisine kırtasiye malzemesi seti desteği, sosyal yardım kriterlerine uygun üniversite öğrencilerine nakdi destek vermek üzere planlama yaptık. Cumartesi ve pazar günleri 700 öğrenciye Aşevi ve Gıda Bankası’nda hazırlanan çorbayı ikram ettik, çay ve kahve ikramında bulunduk. Yalı Mahallesi’nde açtığımız Trafik Eğitim Parkı’nda 4-12 yaş arasındaki çocukların trafiğin işleyişini ve kurallarını trafik parkında uygulamalı olarak öğrenebileceği bir eğitim bölümü oluşturduk.

Yerel yönetimlerin yetkileri ve sorumlulukları dahilinde bölgenizdeki okulların yeni eğitim-öğretim dönemine hazırlanması, eksikliklerin giderilmesi için ihtiyaç analizi ve planlama yaptınız mı? Okul yönetimleriyle, eğitim sendikalarıyla, sivil toplum kuruluşlarıyla işbirliğiniz var mı?

GÖKHAN YÜKSEL:
İlçemizdeki okulların ihtiyaçları, istekleri doğrultusunda ihtiyaç analizi ve planlama yaptık. Okul yönetimleriyle, sivil toplum kuruluşlarıyla ortak çalışmalar yürütüyoruz. Okulların tadilat, tamirat, bakım-onarım, boya, aydınlatma, elektrik/su tesisatı işlerini yaptık. Okulları temizliyoruz ve dezenfekte ediyoruz. Eğitim kurumlarının talebine istinaden sosyal ve kültürel etkinliklerle spor etkinliklerinde kullanılmak üzere 260 araç tahsis ettik.

Çocukların ve gençlerin eğitimine ilişkin uygulamalarınız, kreş, kütüphane, öğrenci yurdu, sosyal tesis, eğitim atölyeleri vb. hizmetleriniz ve üniversite öğrencilerinin barınma sorununu çözmeye yönelik çalışmalarınız nelerdir?

GÖKHAN YÜKSEL:
Çocuklar ve gençler için sanat, kültür, bilim ve spor hizmetlerine öncelik veriyoruz. İlçemizde 15 kreş var. Satranç Akademisi ve Sanat Akademisi’yle çocukların ve gençlerin yeteneklerini destekliyoruz. Çocukların fiziksel ve sosyal gelişimine yönelik çalışmalar da yapıyoruz. “Sporla Hayata Dokun” projesi kapsamında farklı branşlarda (basketbol, yüzme, voleybol, tenis, triatlon, jimnastik, masa tenisi, halk oyunları) eğitimler veriyoruz. Dragos Su Sporları Merkezi’nde kürek ve kano eğitimleri, Yelken Yaz Okulu’nda eğitimler düzenliyoruz. Sanatın ve edebiyatın iç içe olduğu Masal Müzesi’ni açtık. Müzede oyuncaklar, masal kahramanları ve kitapları sergileniyor, atölye çalışmaları da yapılıyor. Kütüphanelerde de atölye çalışmaları düzenliyoruz. Yakın zamanda hayata geçireceğimiz Kartal Bilim ve Teknoloji Merkezi’nde gençleri ve çocukları bilimle, teknolojiyle buluşturacağız. Gençlerin ve çocukların bilimi, teknolojiyi sevmesine, bu alanlarda gelişmesine olanak tanıyacağımız merkezde teknoloji üretimi atölyelerinden yaşam merkezlerine kadar birçok çalışma alanı yer alacak.

Eğitim hizmetlerinizi planlarken bütçe, teşvik, proje yönetimi açısından ilgili bakanlıklarla yerel yönetimler arasında sorun yaşanıyor mu? Mevzuatta hangi değişikliklerin yapılması gerekiyor?

GÖKHAN YÜKSEL:
Eğitim hizmetleri maddi imkânlar doğrultusunda desteklenebilir. Biz, elimizden geldiği ölçüde hem çocuklara hem de gençlere maddi olanak sağlamaya çalışıyoruz. Eğitime destek vermek için her imkânı sunmaya gayret ediyoruz. Eğitim hizmetlerine ilişkin mevzuatta bazı değişikliklerin yapılması gerekiyor. Yerel yönetimler bu konuda maddi açıdan desteklenmeli.


Önerilen Haberler