YÜKLENİYOR
Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak Belediye Gazetesi’nin sorularını yanıtladı.
Belediyenizin sosyal yaşam hizmetlerinden (sosyal tesisler, yaşam merkezleri ve mekânları, rekreasyon alanları, yeşil alanlar vb.) bahseder misiniz? Kentsel yaşam kalitesini yükseltmek amacıyla hangi projeleri hayata geçirdiniz?
KADİR ALBAYRAK: Yatırımlarımız arasında sosyal tesisler ve yaşam merkezleri önemli bir yer tutuyor. Süleymanpaşa ilçesinin çehresini değiştiren Sahil Düzenleme Projesi kapsamında yeşil alanları, süs havuzları, yürüyüş, koşu ve bisiklet parkuru, eğlence mekânları, çocuk oyun alanları, spor alanları, kaykay pisti ve etkinlik alanıyla sosyal yaşam merkezi oluşturduk. Çerkezköy Kent Park, koşu yolu, çocuk oyun alanı, fitness aletleri, spor sahaları, peyzaj düzenlemesi, süs havuzları, kafeterya, restoran, açık hava gösteri alanı ve kaykay pistiyle Çerkezköy ilçesinin sosyal yaşamına renk kattı. Muratlı İnanlı Çeşmesi Mesire Alanı’nda düzenleme çalışması yapıyoruz. Alan, Hıdırellez şenliklerine ve piknik organizasyonlarına ev sahipliği yapıyor. Restoran olarak faaliyet gösteren Ergene Marmaracık Göledi sosyal tesislerinde nişan, kına ve düğün gibi organizasyonlar düzenleniyor. Çorlu Zübeyde Hanım Parkı, Süleymanpaşa Ali Rıza Efendi Parkı, Süleymanpaşa Zübeyde Hanım Parkı, Muratlı Bülent Ecevit Parkı ve Süleymanpaşa Merdivenli Park, kentimizin diğer sosyal yaşam alanları. Hayrabolu Rekreasyonel ve Sportif Tesisleri projemizi tamamlamak üzereyiz. Tesiste, konferans salonu, yarı olimpik yüzme havuzu, fitness salonu, kantin ve restoran yer alacak.
Yaşam mekânlarını planlarken kentinizin ortak kültürel değerlerini göz önünde bulunduruyor musunuz? Yurttaşların sosyalleşmesi, sağlıklı ve dengeli bir kentsel çevrenin oluşturulması, sosyal bağların güçlendirilmesi, kentsel mutluluğun tesis edilmesi amacıyla yaptığınız çalışmalar nelerdir?
KADİR ALBAYRAK: Projelerimizi planlarken vatandaşların ihtiyaç, istek ve beklentilerini dikkate alıyoruz. Sosyal yaşam mekânları, kent yaşamının ayrılmaz bir parçasıdır. En fazla göç alan iller sıralamasında üst sıralarda yer alan Tekirdağ’da sanayi, tarım, hayvancılık, ticaret ve lojistik gibi alanlarda çalışan yüz binlerce emekçi yaşıyor. Vatandaşların sosyalleşebileceği, keyifli vakit geçireceği ve mutlu olacağı yaşam alanlarını kentimize kazandırmak öncelikli projelerimiz arasındadır. Sosyal yaşam mekânlarındaki yürüyüş, koşu ve bisiklet parkurları, spor sahaları, oyun grupları, piknik ve etkinlik alanları, kafeteryaları ve restoranlar, mutlu kent yaşamı hedefimize hizmet ediyor.
Özellikle dezavantajlı grupların sosyo-kültürel açıdan gelişmesine, sosyal yaşamda aktif olmasına yönelik mekânları/alanları fiziki ve fonksiyonel açıdan nasıl planlıyorsunuz? Planlama sürecine yurttaşları dahil ediyor musunuz?
KADİR ALBAYRAK: Sosyal belediyecilik hizmetlerinden ulaşıma ve yaşam mekânlarına kadar geniş bir yelpazede dezavantajlı gruplara yönelik çalışmalarımız ve hizmetlerimiz var. Engelli bireylerin toplumsal yaşama katılmasını sağlamak amacıyla ulaşımı ve yaşam mekânlarını düzenledik (engelli rampaları, engelli tuvaletleri ve akülü araba şarj istasyonları). Yaşam mekânlarında çocuklar için oyun grupları, gençler için spor sahaları yer alıyor. Belli başlı parklarda ve mesire alanlarında bebek emzirme odaları yer bulunuyor.
Sosyal yaşam hizmetlerine ilişkin çalışmalarınızda ve projelerinizde bütçe, mevzuat, kaynak, alan/mekân tahsisi açısından zorluklarla karşılaşıyor musunuz? Karşılaşıyorsanız, çözüm önerileriniz nelerdir?
KADİR ALBAYRAK: Kaynaklarımızı verimli kullanarak birçok sosyal yaşam hizmetine imza attık. Tekirdağ, yoğun göç alan bir il. Göç nedeniyle Tekirdağ’ın ihtiyaçları da artıyor. Bu nedenle sosyal yaşam hizmetlerinin kapsamının genişletilmesi ve geliştirilmesi gerekiyor. Sosyal yaşam alanlarının yer tahsisiyle ilgili bürokratik engellerle karşılaştık, hâlâ karşılaşıyoruz. Yerel yönetimlerin daha verimli çalışması için bürokratik engeller ortadan kaldırılmalı, mevzuatta gerekli düzenlemeler yapılmalı ve yerel yönetimlere daha fazla kaynak sağlanmalı.