"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

Batur: “Sosyal donatı alanlarına önem veriyoruz”

  • 19 Eylül 2022
Konak Belediye Başkanı Abdül Batur Belediye Gazetesi’ne görüşlerini aktardı.

Belediyenizin sosyal yaşam hizmetlerinden (sosyal tesisler, yaşam merkezleri ve mekânları, rekreasyon alanları, yeşil alanlar vb.) bahseder misiniz? Kentsel yaşam kalitesini yükseltmek amacıyla hangi projeleri hayata geçirdiniz?

ABDÜL BATUR:
Göreve geldiğimiz günden bu yana sosyal yaşam hizmetlerine ağırlık veriyoruz. Sosyal yaşam hizmetleri önceliğimiz oldu, çünkü yapılaşma nedeniyle Konak’ta yeni sosyal yaşam alanları, yeşil alanlar, parklar oluşturmak oldukça zor. Bu nedenle uygun bulduğumuz her alanı sosyal tesislere, parklara dönüştürmeye çalışıyoruz. Çocuklar güvenli ortamlarda vakit geçirsin, gülsün, oynasın, rahat nefes alsın istiyoruz. Sosyal tesislere, parklara, yeşil alanlara gözümüz gibi bakıyoruz.

Göreve gelir gelmez, Aydın Erten Rekreasyon Alanı’na sahip çıktık. Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan alanı 29 yıllığına kiraladık, inşa ve düzenleme çalışmalarıyla âdeta yeniden yaratarak ilçemize kazandırdık. Alana, Macera Parkı ve Macera Kafe kurduk. Aydın Erten Rekreasyon Alanı, kısa sürede hemşerilerimizin eğlenme ve dinlenme merkezi oldu.

İzmir’in önemli değerlerinden Sancar Maruflu’nun adını yaşatan bir bilim merkezini Çınarlı Rekreasyon Alanı’nda kurduk. Her yaştan bireye hitap eden, özellikle çocukları bilimle buluşturan Sancar Maruflu Bilim Merkezi’nde planetaryum da yer alıyor.

1900’lü yılların başında inşa edilen tarihî İstiklal İlkokulu’nu ayağa kaldırarak, çocuklar ve gençler için Yenilikçi Öğrenme Merkezi’ne dönüştürdük, bir dönem silah imalathanesi olarak kullanıldığı için bölge halkı tarafından “Silahhane” adıyla anılan iki katlı tarihî bir binayı da Sanathane’ye dönüştürdük. İzmir Milli Kütüphane Vakfı’yla İzmir’de bir ilke imza attık, 7/24 saat hizmet verecek bir kütüphaneyi ilçemize kazandırdık.

Burada şu noktaya özellikle dikkat çekmek isterim: Konak için planladığımız kentsel dönüşüm projelerindeki sosyal donatı alanları (içinde yeşil alanları da barındıran) dünya ortalamasının üzerindedir. Yani kentsel dönüşüm çalışmalarımızda sadece binaları yenilemeyeceğiz, Konaklı hemşerilerimiz için zengin sosyal donatı alanlarıyla daha modern, daha yaşanabilir bir hayat kuracağız.

Yaşam mekânlarını planlarken ilçenizin ortak kültürel değerlerini göz önünde bulunduruyor musunuz? Yurttaşların sosyalleşmesi, sağlıklı ve dengeli bir kentsel çevrenin oluşturulması, sosyal bağların güçlendirilmesi, kentsel mutluluğun tesis edilmesi amacıyla yaptığınız çalışmalar nelerdir?

ABDÜL BATUR:
Ortak kültürel değerleri ve sosyal yaşam hizmeti sunacağımız bölgelerin yapısını, değerlerini göz önünde tutarak çalışıyoruz. Örneğin, Roman hemşerilerimizin yoğun olduğu bölgedeki asırlık tarihî bir yapıyı restorasyonla ayağa kaldırdık, Roman Kültür Merkezi’ne dönüştürdük. Merkezde, temel müzik eğitimi, müzik aletleri bakım-onarım gibi çalışmalara ağırlık veriyoruz, okuma-yazma kursları düzenliyoruz, kadınlara, çocuklara ve ailelere yönelik çalışmalar yapıyoruz.

Tarihî Kemer İstasyonu’nu ise, Konak Gençlik Destek Merkezi olarak hizmete açtık. Bazı bölgelerde, ne yazık ki, gençleri ağına düşüren madde bağımlılığıyla mücadele içindeyiz. Bu merkezde, gençleri koruyacak, bilinçlendirecek, onların daha güzel bir geleceğe taşıyacak çalışmalar yapıyoruz. Gençlerin isteği doğrultusunda Gültepe’de spor tesisi açtık. Tesiste basketbol, voleybol ve hentbol gibi salon sporlarının yapılacağı kapalı spor salonuyla halı saha, fitness, aerobik, dans, yoga gibi sporların yapılmasına olanak tanıyan salonlar yer alıyor, tesisten bölge halkı ücretsiz yararlanıyor. Toros bölgesinde de sosyal tesis açtık. Bölgenin sosyal ve kültürel yaşamını hareketlendirmesi için tesisi birçok özellikle donattık.

Özellikle dezavantajlı grupların sosyo-kültürel açıdan gelişmesine, sosyal yaşamda aktif olmasına yönelik mekânları/alanları fiziki ve fonksiyonel açıdan nasıl planlıyorsunuz? Planlama sürecine yurttaşları dahil ediyor musunuz?

ABDÜL BATUR:
Göreve başlar başlamaz, Engelsiz Yaşam Köyü Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi’ni kurduk. Bu merkez bizi en fazla mutlu eden hizmetlerimizden biri oldu. Merkezde, zihinsel engelli çocuklara ve çocukların ailelerine destek oluyoruz. Çocukların ilk adımlarını attıklarını, hayata bağlandıklarını görmekten mutlu oluyoruz. Ziya Zişan Saadet Aytulun İleri Yaş Sağlıklı Yaşam Merkezi’nde de ileri yaştaki hemşerilerimize hizmet sunuyoruz. Çeşitli hobi kursları açtığımız merkez, Konak’ın en yoğun merkezlerinden biri. Konaklı çocuklara okul öncesi eğitim imkânı sağlamak için de Minikler Konağı adını verdiğimiz kreşlerimizi açmaya başladık. Öncelikle dezavantajlı bölgelerde hizmete açtığımız bu kreşlerde çocuklara ve çocukların annelerine destek oluyoruz. Kadın ve Sosyal Politikalar Merkezi’ni hizmete sunduk. Merkezde, Konaklı kadınların ve dezavantajlı grupların yaşadığı sıkıntıları çözecek projeler üzerinde çalışıyoruz. Bu merkezler, çalışmalarımızı yürüttüğümüz mekânlar ve alanlar, uzman ekiplerimizin titiz çalışmalarıyla planlanıyor. Bu süreçte yurttaşların görüş, öneri ve taleplerini dikkate alıyor, değerlendiriyoruz.

Sosyal yaşam hizmetlerine ilişkin çalışmalarınızda ve projelerinizde bütçe, mevzuat, kaynak, alan/mekân tahsisi açısından zorluklarla karşılaşıyor musunuz? Karşılaşıyorsanız, çözüm önerileriniz nelerdir?

ABDÜL BATUR:
Daha önce de değindiğim gibi, Konak’ta mevcut yapılaşma nedeniyle alan/mekân bulma açısından sıkıntı yaşıyoruz. Bu sıkıntının çözülmesi için kentsel dönüşüm projelerimiz en etkili çözüm olacak. Projelerimiz hayata geçtiğinde Konak dünyaya örnek olacak. Gündemde tutmaya çalıştığımız bir sorun daha var. O da Belediye Gelirleri Yasası. 2464 Sayılı Belediye Gelirleri Yasası, artık günümüze uyum sağlamaktan uzak. Bu konuyu hem Konak Belediye Başkanı hem de Kıyı Ege Belediyeler Birliği Başkanı olarak sık sık dile getiriyorum, tüm belediyelerin yaşadığı ortak soruna dikkat çekiyorum. Bu yasa kesinlikle yenilenmeli, değişmelidir. Belediyelerin gelirlerinin artmasının önündeki en büyük engel budur. En az 14-15 maddede değişiklik yapılmalı, yasaya günümüz şartlarına uygun yeni maddeler eklenmeli. Böylece belediyelerin vatandaşlara daha iyi hizmet götürmesinin önündeki bir engel de aşılır.


Önerilen Haberler