"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

Doğan: “Vatandaşların ihtiyaçlarını dikkate alıyoruz”

  • 19 Eylül 2022
Merkezefendi Belediye Başkanı Şeniz Doğan Belediye Gazetesi’nin sorularını yanıtladı.

Belediyenizin sosyal yaşam hizmetlerinden (sosyal tesisler, yaşam merkezleri ve mekânları, rekreasyon alanları, yeşil alanlar vb.) bahseder misiniz? Kentsel yaşam kalitesini yükseltmek amacıyla hangi projeleri hayata geçirdiniz?

ŞENİZ DOĞAN:
Kentsel yaşam kalitesi, vatandaşların ihtiyaçlarına yönelik hizmetlerin üretilmesiyle mümkün olur. Bu bakış açısıyla ilçemize yaşam merkezleri kazandırdık. “Kadın Çocuk Yaşam Merkezleri” açtık, uzmanlar eşliğinde kadınların ve çocukların verimli, keyifli vakit geçirmesini sağlıyoruz. Bu merkezler, belediyemize gelemeyen vatandaşlar için belediyemizin birer şubesi olma özelliği de taşıyor. Denizli’de ilk ve tek olan Alzheimer Yaşam Merkezi’nde, Alzheimer hastası büyüklerimize uzman eğitmenler tarafından zihinsel ve bedensel egzersizler yaptırılıyor, onların günlük yaşam aktivitelerini sürdürmesini ve sosyal hayata katılmasını sağlıyoruz. Aktif Yaş Alma Merkezi’nde, büyüklerimizin sosyalleşmesi için el sanatları, enstrüman, halk oyunlarıyla akıl ve zekâ oyunları, spor ve egzersiz eğitimleri veriyoruz. Çocukların gelişimine katkıda bulunmak, onları ilköğretime hazırlamak, çalışan kadınlara destek olmak, dar gelirli vatandaşlara destek olmak amacıyla ilçemizde iki adet gündüz bakımevini hizmete açtık. Üçüncü gündüz bakımevini de en kısa sürede inşa edeceğiz. Vatandaşların haklarını öğrenmesi için Aile Rehberlik Merkezi’nde şiddet, istismar, aile içi huzur, yasal haklar gibi konularda hukuki ve psikolojik destek veriyoruz.

Atıl durumdaki Şemikler Vadisi’ni doğal yaşam parkına dönüştürdük, vatandaşların yürüyüş ve piknik yapabileceği, eğlenip, dinlenebileceği yeni bir rekreasyon alanı oluşturduk. Şemikler Doğal Yaşam Parkı sadece bölgemize değil, Denizli’ye hitap ediyor. Masal Parkı, Engelsiz Park ve Geri Dönüşüm Parkı başta olmak üzere birçok park yaptık. Çocukların güvenle ve keyifle vakit geçireceği parklarda birbirinden farklı oyun grupları, yürüyüş yolları ve oturma alanları yer alıyor. Merkezefendi’yi her alanda geliştirmek istiyoruz. Bu nedenle birçok alanda ve branşta faaliyet gösteren sosyal tesisleri ilçemize kazandırdık.

Yaşam mekânlarını planlarken ilçenizin ortak kültürel değerlerini göz önünde bulunduruyor musunuz? Yurttaşların sosyalleşmesi, sağlıklı ve dengeli bir kentsel çevrenin oluşturulması, sosyal bağların güçlendirilmesi, kentsel mutluluğun tesis edilmesi amacıyla yaptığınız çalışmalar nelerdir?

ŞENİZ DOĞAN
: Denizli’nin ve ilçemizin kültürel değerlerini koruyoruz. Sosyal yaşam mekânlarını da bu anlayışla planlıyoruz. İlçemizin estetiğine ve yaşanabilirliğine zarar verecek yapılaşmaya izin vermeden, sosyo-ekonomik durumu da göz önünde bulundurarak yaşam merkezleri ve sosyal tesisler yapıyoruz. Vatandaşların sosyalleşmesi, kentsel mutluluğun tesis edilmesi amacıyla gençlere ve kadınlara yönelik festivaller, kitap günleri, sinema geceleri ve konserler düzenliyoruz.

Özellikle dezavantajlı grupların sosyo-kültürel açıdan gelişmesine, sosyal yaşamda aktif olmasına yönelik mekânları/alanları fiziki ve fonksiyonel açıdan nasıl planlıyorsunuz? Planlama sürecine yurttaşları dahil ediyor musunuz?

ŞENİZ DOĞAN:
Göreve geldiğimiz günden bu yana ortak akılla hareket ediyoruz. İlçemizi ileri taşıyacak çalışmalarda vatandaşların, kamu kurumlarının, derneklerin, sivil toplum kuruluşlarının, sendikaların, siyasi partilerin ve meslek odası temsilcilerinin görüşlerini alıyoruz, koordineli ilerliyoruz. Sosyal tesisleri ve yaşam merkezlerini inşa ederken vatandaşların ihtiyaçlarını göz önünde bulunduruyoruz. Kapasite, konfor, kullanım ve ulaşım kolaylığı gibi detaylara dikkat ediyoruz, fiziki ve fonksiyonel şartları yerine getiriyoruz.

Sosyal yaşam hizmetlerine ilişkin çalışmalarınızda ve projelerinizde bütçe, mevzuat, kaynak, alan/mekân tahsisi açısından zorluklarla karşılaşıyor musunuz? Karşılaşıyorsanız, çözüm önerileriniz nelerdir?

ŞENİZ DOĞAN:
Ekonomik krizden yerel yönetimler de etkileniyor. Merkezî yönetimin politikaları, düzenlemeleri nedeniyle zorluklar yaşasak da, belediyemizin bütçesini doğru kullanarak, yeni kaynaklar yaratarak, tasarrufa ve geri dönüşüme odaklanarak planlama yapıyoruz, projelerimizi bu anlayışla hayata geçiriyoruz. Merkezî yönetim ve yerel yönetimler, vatandaşlara hizmet etmek için özveride bulunmalı, sorumluluk bilinciyle çalışmalı. Biz, “Çalıştıkça Büyür Aşkımız” diyoruz. Vatandaşlar için var gücümüzle çalışmaya devam edeceğimizi belirtmek istiyorum.


Önerilen Haberler