"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

Dünyadan yerel yönetimlerin sosyal yaşam politikalarına ilişkin örnekler

  • 19 Eylül 2022
Dünyadan yerel yönetimlerin sosyal yaşam politikalarına ilişkin örneklerini derledik.

PAMPLONA, İSPANYA

https://ec.europa.eu/regional_policy/sources/docgener/presenta/cities/cities_en.pdf

Bir topluluk tesisi olarak kullanılmak üzere terk edilen bir XVI. yüzyıl sarayı (el Palacio del Condestable) yenileniyor. Projenin en önemli özelliği, belediye meclisi ve yerel topluluk arasındaki işbirliğinin derinliğidir. Kentin tarihî merkezinde yer alan yenilenmiş saray, toplumsal faaliyetler, hizmetler ve mahallenin sosyal ve ekonomik açıdan gelişmesini teşvik etmek amacıyla kullanılacak. 5.100 metrekarelik alanda projeler, eğitim çalışmaları, sosyal ve kültürel etkinlikler yapılacak. Proje, sivil katılımı kapsıyor. Kent konseyi, derneklerle, yurttaşlarla, ticaret birlikleriyle işbirliği yapıyor. Yerel halk, projenin her aşamasına katılıyor.
Proje kapsamında forumlar ve çalıştaylar düzenleniyor. Proje, tarihî merkezi ve Rochapea bölgesini içeren yaklaşık 1.7 kilometrelik alanı kapsıyor. Bölgenin nüfusu 29.119. İşsizlik oranı, yaklaşık %12. Bölge, nüfus azalması, kötüleşen kentsel çevre, sosyal ve ekonomik dışlanma sorunlarıyla tanınıyor. Proje, terk edilmiş alanların çevreye duyarlı bir şekilde yenilenmesini, istihdam anlaşmalarının yapılmasını, temel hizmetlerin sunulmasını, sosyal içermenin sağlanmasını, yeni teknolojilere erişilmesini ve sorunların üstesinden gelmeyi amaçlıyor.

VOLOS, YUNANİSTAN

https://ec.europa.eu/regional_policy/sources/docgener/presenta/cities/cities_en.pdf

Küçük ve orta büyüklükteki işletmeler, sanat ve zanaat sektöründe alan yaratmak amacıyla Tsalapata tuğla ve kiremit fabrikası için restorasyon projesini hayata geçirdi. Volos, orta ölçekli bir sanayi kenti. Kent, endüstriyel faaliyetlerde düşüş yaşadı, buna işsizliğin artması, sanayi binalarının ve belirli kentsel bölgelerin terk edilmesi eklendi. 8.100 nüfuslu bir alanı kapsayan yenileme projesi, bu durumun tersine çevrilmesine katkıda bulundu. Tsalapata fabrikası, eski bir sanayi bölgesi olmaktan çıktı, restore edildi, geleneksel el sanatları ve sanayi için bir merkeze dönüştürüldü.

1925 yılında kurulan ve 1975 yılına kadar faaliyet gösteren fabrika, 2.3 hektarlık bir alanı kaplıyordu. Eski fabrika sahasında seramik, metal takı, giyim, fotoğraf, mozaik, resim ve dekorasyon dahil olmak üzere sanat ve el sanatları ürünleri üreten 20’den fazla dükkân ve küçük işletme kuruldu.

Sergi alanı, kültürel etkinlikler ve toplantılar için kullanılacak. Alanda galeriler, tiyatro, kütüphane ve endüstriyel arkeoloji müzesi de yer alıyor. Açık alan da rekreasyon ve eğlence tesisleri oluşturmak için yeniden geliştirildi. Önceden var olan bir pazarı hedefleyen bu yeni girişim, yerel ekonomiyi güçlendirdi ve yaklaşık 80 yeni işkolu yarattı.

CALGARY, KANADA

https://www.canada.ca/en/prairies-economic-development/news/2022/07/government-of-canada-invests-in-outdoor-community-sport-and-recreation-infrastructure-across-calgary.html

Kanada hükümeti, Calgary genelinde açık hava topluluk sporlarına ve rekreasyon altyapısına yatırım yapıyor. Her yaştan yurttaşın yararlanabileceği dört açık hava rekreasyon tesisinin yeniden canlandırılması için Kanada Toplum Canlandırma Fonu’ndan 720.000 dolardan fazla destek verilecek. Hükümet, kamusal alanları canlandıran, sağlıklı toplumu teşvik eden, yerel işletmeleri canlandıran girişimlere yatırım yapmaya devam ediyor. Erişilebilir ve modern rekreasyon alanları, her yaştan ve yetenekten insanı bir araya getiriyor, fiziksel aktiviteyi teşvik ediyor, yurttaşların ruh sağlığına katkıda bulunuyor ve işletmeleri destekliyor.

Federal fon alan projeler şunlardır:

•    Alberta Urban Athletics Association, McHugh Bluff'ta açık hava spor salonu geliştirmek için 78.000 dolar alıyor.
•    Calgary Belediyesi, Calgary’nin Saddle Ridge, Coventry Hills ve McKenzie Lake bölgesindeki dört açık basketbol sahasını genişletmek ve yeniden canlandırmak için 75.000 dolar alıyor.
•    Hawkwood Toplum Derneği, çok amaçlı asfalt pisti, paten alanı, basketbol sahaları, tenis kortları, kapalı oyun alanı ve patika yollarıyla yıl boyunca kullanılabilecek açık hava fitness merkezi oluşturmak için 85.612 dolar alıyor.
•    Sağlıklı Nesiller Derneği için Vivo, Calgary’deki rekreasyon merkezinde yeni bir açık hava avlusu ve plaza oluşturmak, erişilebilirliği iyileştirmek için 490.000 dolar alıyor.

Toplam 728.612 dolarlık federal yatırımla 15 istihdam alanı yaratmak, bu istihdam alanlarını korumak, bölge sakinleri ve ziyaretçiler için rekreasyon alanlarına erişilebilirliği artırmak, yatırımları ve iş faaliyetlerini desteklemek amaçlanıyor. Toplum merkezli üç kuruluşun iyileştirilmesine yardımcı olmak için yaklaşık 1 milyon dolar ayrılıyor. Bu, Calgary’deki rekreasyon tesislerinin yeniden canlandırılması açısından önemli görülüyor.

DUDELANGE, LÜKSEMBURG

https://ec.europa.eu/regional_policy/sources/docgener/presenta/cities/cities_en.pdf

Mahalle Evi (La Maison de Quartier) Projesi, yurttaş katılımıyla geliştirildi. Projenin asıl amacı, sosyal dışlanmayla mücadele etmek. Proje, Dudelange’deki Küçük İtalya Mahallesi’ni ve Differdange kent merkezini kapsıyor. Kömür ve çelik endüstrisinin gerilemesi nedeniyle bu bölgelerde terk edilmiş sanayi siteleri ve binalar vardı. Kirlilik, işsizlik ve düşük gelir sorunlarıyla karşı karşıya kalan kentin toplam nüfusu 2.900.

Proje, insanları işgücü piyasasına entegre etmeyi amaçlıyor. İşsiz yurttaşlar tarafından bir sosyal merkez inşa edildi, eski binalar yenilendi. Yenilenen eski binalar, gençler ve çocuklar için çok yönlü sosyal merkezlere dönüştürüldü. Projenin toplam maliyeti, AB’nin 500.000 euro katkısı dahil edilerek, 1 milyon euro olarak açıklandı.

Mahalle Evi (La Maison de Quartier) olarak hizmet vermesi için yerel yönetim tarafından terk edilmiş bir bina satın alındı. Mahalle Evi, yurttaşların sosyal hizmet uzmanlarıyla bir araya gelebileceği veya iletişim kurabileceği bir yer oldu. Mahalle Evi’nde, çocuklar için spor ve dil kursları, okul sonrası etkinlikler düzenleniyor, anaokulunda dersler de devam ediyor. Etkinlikler aracılığıyla mahalleden gelen çocuklar için buluşma noktası oluşturuldu. Mahalle Evi’nde,  çocuklara ve gençlere haftada üç kez yemek veren kafeterya da yer alıyor. Proje sayesinde bölgede istihdam da sağlandı.


Önerilen Haberler