"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

İKTİDARIN SOSYAL KONUT KANDIRMACASI

Seyit Torun

CHP CHP Parti Meclisi Üyesi | Ordu Milletvekili

İktidar 2002 yılından bu yana vatandaşlara, “Kira öder gibi ev sahibi olacaksınız,” vaadinde bulundu. Ama tüm projelerin içi boş çıktı. Konut fiyatları ve kiralar o kadar arttı ki, vatandaşlar bırakın kira öder gibi ev almayı, ev taksiti öder gibi kira ödemeye başladı.

İktidar 2002 yılından bu yana vatandaşlara, “Kira öder gibi ev sahibi olacaksınız,” vaadinde bulundu. Ama tüm projelerin içi boş çıktı. Konut fiyatları ve kiralar o kadar arttı ki, vatandaşlar bırakın kira öder gibi ev almayı, ev taksiti öder gibi kira ödemeye başladı.

20 yılın sonunda iktidar, “81 ilde sosyal konut yapacağım,” diyerek, milyonlarca vatandaştan para toplamaya başladı. Sosyal devleti savunan Cumhuriyet Halk Partisi olarak vatandaşların hayrına olan her projeyi sonuna kadar destekleriz. Ancak iktidarın geçmişteki kabarık sicilini de unutmayız.

Projeye bakacak olursak, Erdoğan 13 Eylül’de “2+1 konutların fiyatı 608.000 TL, 3+1 konutların fiyatı 850.000 TL olacak,” dedi. Yüz binlerce vatandaş Erdoğan’ın bu sözleri üzerine başvuru yaptı. Ancak daha bir gün sonra konutların fiyatı zamlandı. TOKİ Başkanı, Erdoğan’ı yalanladı, 2+1 konut fiyatının 608.000 TL değil, büyükşehirlerde 780.000 TL olacağını açıkladı. Çevre Bakanı ise, 3+1 konutların 850.000 TL değil, büyükşehirlerde 950.000 TL’den başlayacağını söyledi. Ev alma hayali kuran vatandaşlar hangisine inanacak?

Bu demek oluyor ki, vatandaşların ödeyeceği taksit tutarları da artacak. Sözleşmeler imzalandığında bu tutarlar da değişecek. Üstelik, taksitler memur maaşına göre her yıl iki kere zamlanacak. Ayrıca dar gelirli vatandaşlar en az bir yıl taksit ödedikten sonra evlerine girebilecek. Peki zaten dar gelirli olan vatandaş hem oturduğu evin kirasını ödeyip hem konut taksitini nasıl karşılayacak? 5.500 TL asgari ücretle geçinenler nasıl ev sahibi olacak? Çevre Bakanı çözümü bulmuş, “Gerekirse ek iş yapacaklar, eşten dosttan borç alacaklar,” buyurmuş. İşte müjde dedikleri projenin gerçeği budur, dağ fare doğurmuştur.

Erdoğan’a soruyoruz: Açıklama yaparken niye bu gerçekleri vatandaşlara anlatmadın, niye doğruları vatandaşlardan gizledin? İktidar, ev sahibi olmak umuduyla başvuru yapan yüz binlerce vatandaşı fiyat oyunlarıyla kandırmıştır.

Genel Başkanımız Sayın Kemal Kılıçdaroğlu iktidara çağrı yaptı. Projenin sağlıklı işleyebilmesi için bu işe girecek müteahhitlere hazineden gelir güvencesi verilmesini istedi. 5’li çetelerin her işine verilen garantinin, dar gelirlilerin konutları için de verilmesini talep etti. Ancak iktidardan hâlâ ses çıkmadı.

Biz, ev alma hayaliyle bu projeye başvuran vatandaşlara şunu söylüyoruz: Müsterih olun, içinizi ferah tutun. İlk seçimde iktidara geleceğiz. Yönetimi devraldığımızda bu projedeki olumsuzlukları ortadan kaldıracağız. Daha uygun ve güvenceli şartlarda ev sahibi olmanızı sağlayacağız. En önemlisi de sadece TOKİ konutlarından değil, her ailenin istediği yerden ev sahibi olabileceği gelir dengesini kuracağız


Önerilen Haberler