"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

Kılıç: “Sosyal yaşam kültürüne yönelik projeler üretiyoruz”

  • 19 Eylül 2022
Maltepe Belediye Başkanı Ali Kılıç Belediye Gazetesi’ne değerlendirmelerde bulundu.

Belediyenizin sosyal yaşam hizmetlerinden (sosyal tesisler, yaşam merkezleri ve mekânları, rekreasyon alanları, yeşil alanlar vb.) bahseder misiniz? Kentsel yaşam kalitesini yükseltmek amacıyla hangi projeleri hayata geçirdiniz?

ALİ KILIÇ:
Maltepe’nin yaşanabilir bir ilçe olması için önemli adımlar attık. İstanbul, çarpık kentleşme yüzünden beton binalar arasına hapsedildi. Biz, Maltepe için bu kaderi vatandaşların da desteğiyle değiştirmeyi başardık. İlçemize 56 yeni park ve 384.300 metrekare yeni yeşil alan kazandırdık. Bu sayede Maltepe, İstanbul’un en yeşil dört ilçesinden biri oldu. Bu parkların hepsi çok önemli ama en önemlilerinden biri Cevizli Mahallesi’ne kazandırdığımız Cumhuriyet Parkı. Çünkü buranın geçmişi ve hikâyesi var. Cevizli Mahallesi’ndeki 44 dönümlük alan, biz göreve gelene kadar yılda sadece bir kere kurban kesim alanı olarak kullanılıyordu. Onun dışında yıl boyunca atıl durumdaydı. Bu alan vatandaşlar güvenlik sorunu oluşturuyordu. Konut, rezidans vb. yapmak için bize çok sayıda müteahhit geldi. Biz, mahalle halkının fikrini aldık, “Burayı dönüştürmek istiyoruz, Buraya ne yapılmasını istersiniz?” diye sorduk. Bölge halkının %98’si bu alanın park olmasını istedi. 44 dönümlük araziyi sadece Maltepe’nin değil, Anadolu Yakası’nın en büyük parklarından birine dönüştürdük. Cumhuriyet Parkı’nda 20.000 metrekare yeşil alan, 3.500 metrekare yapay göl, iki seyir terası, 500 kişilik amfi tiyatro ve 500 metrekare sahne, 450 metre yürüyüş ve koşu parkuru, 400 metrekare çocuk oyun alanı, 150 metrekare fitness salonu, 100 metrekare satranç tahtası, bebek bakım odası, kafeterya, kültür merkezi, nikâh salonu yer alıyor. Bunun yanı sıra ekonomik krize rağmen sosyal tesisler de açtık. Bu tesislerde uygun fiyata kaliteli hizmet veriyoruz. Vatandaşların sosyal tesislere gösterdiği ilgi bizi mutlu ediyor. Bu konuda yeni adımlar da atmak istiyoruz. Adalar manzarasıyla İstanbul’un balkonu olarak nitelendirdiğimiz Seyirtepe Sosyal Tesisi’nde düğün, nişan, doğum günü, kına gecesi vb. organizasyonlara imkân tanıyoruz. Vatandaşlar, özel günlerini uygun fiyata tesislerimizde kutlama imkanı buluyor. Maltepe’nin ikinci büyük kültür merkezi olan Yaşar Kemal Kültür Merkezi’ni hizmete açtık. Merkezin bir katını gençlere emanet ettik, Gençlik Merkezi’ne dönüştürdük. Gençler burada çeşitli atölyeler yapıyor, lise/üniversite hazırlık kurslarına katılıyor. Mahallelerde “Kadın Danışma Merkezleri” açtık, “Üreten Engelliler Merkezi” kurduk. Bu hizmetlerimizle Maltepe’de yaşam endeksinde yükseliş kaydettik. Bu durumu birçok araştırma kuruluşunun araştırmalarında da gözlemliyoruz.

Yaşam mekânlarını planlarken ilçenizin ortak kültürel değerlerini göz önünde bulunduruyor musunuz? Yurttaşların sosyalleşmesi, sağlıklı ve dengeli bir kentsel çevrenin oluşturulması, sosyal bağların güçlendirilmesi, kentsel mutluluğun tesis edilmesi amacıyla yaptığınız çalışmalar nelerdir?

ALİ KILIÇ
: Kent kültürünün yaşatılmasını önemsiyoruz. Maltepe, Anadolu’nun her köşesinden göç alan kozmopolit bir ilçe. Maltepe’nin her mahallesinde farklı sosyo-kültürel yaşam söz konusu. Bu durum birtakım zorlukları beraberinde getirse de, sosyal demokrasi anlayışıyla farklılıkları zenginlik olarak kabul ettik, ortak bir noktada buluşturduk, kent kültürü inşa etmeyi başardık. Maltepe’de farklılıklarıyla bir arada özgür ve rahat yaşayan, birbirine sahip çıkan, yaşam tarzlarına saygı duyan, yeşil ve doğa dostu olan ortak kültürü inşa ederken, mahallelerin sosyo-kültürel yapısını korumak için mahallelere özgü çalışmalara da imza attık.

Özellikle dezavantajlı grupların sosyo-kültürel açıdan gelişmesine, sosyal yaşamda aktif olmasına yönelik mekânları/alanları fiziki ve fonksiyonel açıdan nasıl planlıyorsunuz? Planlama sürecine yurttaşları dahil ediyor musunuz?

ALİ KILIÇ:
Maltepe’de bir projeyi hayata geçirmeden, mahallelerin ihtiyaçlarını belirlemeden önce vatandaşlara soruyoruz. Her mahallenin sosyo-kültürel ve sosyo-ekonomik yapısı birbirinden farklı. Bu nedenle mahalle bazlı çalışmaları önemsiyoruz. Mahalle toplantılarıyla, ev ziyaretleriyle, muhtarlarla yaptığımız görüşmelerle mahallelerin ihtiyaçlarını belirliyoruz, bu ihtiyaçlar doğrultusunda planlama yapıyoruz. Bu çalışmaların neticesinde beş mahallede “Kadın Danışma Merkezi” açtık. Merkezlerde, kadınlara çeşitli kurslar veriyoruz. Kadınların sosyal yaşama dahil olmasını sağlıyoruz. Mahallelerin sosyo-kültürel yapısı nedeniyle 40-50, hatta 70 yaşına gelmiş, evlenip yuva kurmuş, ancak okuma-yazma öğrenememiş kadınlar var. Kadın Danışma Merkezleri’nde kadınlar için okuma-yazma kursları düzenliyoruz. Engelli vatandaşların sosyal yaşama adapte olması için Üreten Engelliler Merkezi’ni hizmete sunduk. Merkez sayesinde engelli vatandaşlar yetenekleri ve becerileri doğrultusunda el emeği ürünler üretiyor, bu ürünleri satıyor. 50 yaş üstü ve emekli olan vatandaşlar için de sosyal yaşam alanı oluşturduk. Yüzlerce vatandaş, Altın Yıllar Yaşam Merkezi’nde sosyal aktivitelere katılma imkânı buluyor. Gençler, önceliğimiz. Gençler için yaşam alanları kurduk, bu alanlarda kültürel ve sportif etkinlikler, kurslar düzenliyoruz.

Sosyal yaşam hizmetlerine ilişkin çalışmalarınızda ve projelerinizde bütçe, mevzuat, kaynak, alan/mekân tahsisi açısından zorluklarla karşılaşıyor musunuz? Karşılaşıyorsanız, çözüm önerileriniz nelerdir?

ALİ KILIÇ:
Diğer konularda olduğu gibi, bu konuda da yerel yönetimlerin ekonomik ve hukuki yetkileri kısıtlı. Bu nedenle merkezî yönetimin ve ilgili bakanlıkların yerel yönetimlerle daha güçlü iletişim kurması, ortak projeleri hayata geçirmesi gerek belediyelerin hizmet sınırlarında yaşayan vatandaşlara gerek Türkiye genelinde kalkınmaya katkı sunacaktır.


Önerilen Haberler