"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

Tugay: “Kamusal alanlari yeniden şekillendiriyoruz”

  • 19 Eylül 2022
Karşıyaka Belediye Başkanı Cemil Tugay Belediye Gazetesi’ne görüşlerini aktardı.

Belediyenizin sosyal yaşam hizmetlerinden (sosyal tesisler, yaşam merkezleri ve mekânları, rekreasyon alanları, yeşil alanlar vb.) bahseder misiniz? Kentsel yaşam kalitesini yükseltmek amacıyla hangi projeleri hayata geçirdiniz?

CEMİL TUGAY
: Yoğun ve bitişik nizam yapılaşma, trafik ve ulaşım sorunları, gürültü ve hava kirliliği gibi insan sağlığını doğrudan etkileyen çevre sorunları, yoğun tempolu iş yaşamı ve kalabalık sosyal ortamlarda yaşanan uyumsuzluklar, Karşıyaka gibi metropol ilçelerde yaşayan yurttaşlar için sağlıksız, huzursuz, yorucu ve kalitesiz bir yaşam ortamı oluşmasına neden oluyor. Mevcut yapıyı dönüştürmekte zorlandığımız kentlerde yurttaşların maruz kaldığı olumsuzlukları dengelemenin önemli yollarından biri, kentin sosyal imkânlarını artırmaktır. İnsanların sağlıklı ortamlarda bir arada vakit geçireceği, spor yapacağı, kültürel ve sanatsal aktivitelere katılacağı birçok tesis ve kamusal alan düzenleme çalışması yaptık, yapmaya da devam ediyoruz. Bu çalışmalar arasında üç yeni rekreasyon alanı, Mustafa Kemal Mahallesi Kent Ormanı, Çatı Bostanlı Kültür Tesis Alanı, uygun fiyatlı çok sayıda kafeterya, tematik parklar (macera park, pump track bisiklet parkuru), 20’den fazla yeni yeşil alan, çok sayıda spor tesisi, Alzheimer hastaları için günlük aktivite alanı yer alıyor. Sağlıklı Yaş Alma Merkezi’yle, Kısa süreli Engelli Dinlenme Merkezi faaliyetlerine devam ediyor. İlçemizin sakin köşelerinde ve sahilde uygun fiyatlı kafeteryalar var, yenileri de açılıyor. Sivil toplum kuruluşları için de bir yerleşke (60’tan fazla kurumun paylaştığı) yaptık, hizmete sunduk.

Yaşam mekânlarını planlarken ilçenizin ortak kültürel değerlerini göz önünde bulunduruyor musunuz? Yurttaşların sosyalleşmesi, sağlıklı ve dengeli bir kentsel çevrenin oluşturulması, sosyal bağların güçlendirilmesi, kentsel mutluluğun tesis edilmesi amacıyla yaptığınız çalışmalar nelerdir?

CEMİL TUGAY:
Karşıyaka’da, hemen hemen her metropol kentte olduğu gibi, farklı demografik özellikleri olan mahalleler, yerleşim alanları var. İlçemizin her alanına eşit kamusal hizmet götürme ilkesiyle hareket ediyoruz, dezavantajlı yerleşim bölgelerine her konuda öncelik tanıyoruz. Ancak tesisleşme ve etkinlik planlama sürecinde o yerleşim alanının sosyo-kültürel niteliklerini ve ihtiyaçlarını mutlaka gözetiyoruz. Yurttaşların komşuluk ilişkilerini geliştirmesine olanak sağlayacak buluşmalar (bir sofranın etrafında buluşup yemek yeme, eğlenceli bir aktiviteyle birlikte zaman geçirme vb.), sıkça kullandığımız, basit ama oldukça etkili bir yöntem. Mahalle şenlikleri ve sokak aktiviteleri de düzenliyoruz. Bu aktivitelere yurttaşları dahil etmek için teşvik edici ön çalışmalar (korolar, dans grupları, yerel sanatçıların katılımı vb.) yapıyoruz. Mevsim koşullarını gözeterek etkinlikleri tercihen açık alanlarda (parklarda, trafiğe kapatılan sokaklarda) gerçekleştiriyoruz. Kış mevsiminde ise, kapalı salonlarda, kültür merkezlerinde ücretsiz tiyatro, konser, söyleşi gibi faaliyetler düzenliyoruz. Sosyal yaşam hizmetlerimiz arasında hobi ve el sanatları kursları, spor ve dans çalışmaları, sanat atölyeleri, doğa aktiviteleri, festivaller, grup gezileri yer alıyor.

Özellikle dezavantajlı grupların sosyo-kültürel açıdan gelişmesine, sosyal yaşamda aktif olmasına yönelik mekânları/alanları fiziki ve fonksiyonel açıdan nasıl planlıyorsunuz? Planlama sürecine yurttaşları dahil ediyor musunuz?

CEMİL TUGAY:
Çocuklar ve yaşlılar, oyun, spor ve aktivite alanları açısından daha kitlesel sorunlar yaşayan gruplar olarak değerlendirilmektedir. İlçemizdeki çocuk oyun alanlarının pek çoğunun eski, yıpranmış ve kullanışsız olduğunu gözlemlediğimiz için bu alanların her birini yeniliyoruz, fiziki sorunlarını gideriyoruz. Yeni oyun alanları tasarlarken çocukların yaş gruplarını gözetiyoruz, 0-3, 3-7 ve 7-12 yaş kategorilerini mümkün olduğunca gruplandırıyoruz. Yaşlı yurttaşların erişilebilir, sağlıklı ve huzurlu ortamlarda sosyalleşmesini, aktif bir yaşam sürmesini sağlamak için yaş dostu kafeteryalar, spor tesisleri (yürüme yolları, boccia sahaları vb.) ve kültür tesisleri yaptık. Engelli yurttaşlar için Engelli Aktivite Merkezi’ni hizmete sunduk, spor tesisleri, sanat ve tarım atölyeleri oluşturmaya yönelik çalışmalarımız devam ediyor.

Sosyal yaşam hizmetlerine ilişkin çalışmalarınızda ve projelerinizde bütçe, mevzuat, kaynak, alan/mekân tahsisi açısından zorluklarla karşılaşıyor musunuz? Karşılaşıyorsanız, çözüm önerileriniz nelerdir?

CEMİL TUGAY:
Karşıyaka, eski ve yoğun yapılaşmış bir ilçe olduğu için yapılandırılacak uygun boş kamusal alan bulmakta zorlanıyoruz. Bu nedenle daha önce yapılandırılmış ancak verimsiz kullanılan kamusal alanları verimli kullanılmak üzere yeniden tasarlıyoruz. “Atıl Kamusal Alan” haritalandırması yaptık. Ayrıca sosyal, ekolojik, demografik, ekonomik veri ve ihtiyaçlar üzerine ön analiz yaptıktan sonra “Yurttaş Tasarım Bilimi” yöntemiyle, katılımcı bir anlayışla kamusal tesisleri ve alanları yeniden şekillendiriyoruz. Projelerimizi hayata geçirirken yüksek bütçeden ve maliyetlerden uzak durmaya, ekonomik sürdürülebilirliği gözetmeye çaba gösteriyoruz. Gereksiz maliyetlerden kaçınmak için tasarımı ve imalatı genellikle personelimiz, araçlarımız ve atölyelerimiz aracılığıyla yapıyoruz. Yurttaşları tasarım sürecine dahil ettiğimiz kadar uygulama sürecine dahil etmek amacıyla çalışmaya devam ediyoruz. Yurttaşların uygulama sürecine katılımının maliyetleri de düşüreceği kanaatindeyiz.


Önerilen Haberler