YÜKLENİYOR
Mudanya Belediye Başkanı Hayri Türkyılmaz Belediye Gazetesi’ne değerlendirmelerde bulundu.
Belediyenizin sosyal yaşam hizmetlerinden (sosyal tesisler, yaşam merkezleri ve mekânları, rekreasyon alanları, yeşil alanlar vb.) bahseder misiniz? Kentsel yaşam kalitesini yükseltmek amacıyla hangi projeleri hayata geçirdiniz?
HAYRİ TÜRKYILMAZ: Mudanya’nın tarihî, kültürel ve turistik değerlerinin ön plana çıkarıldığı bir yatırım dönemini geride bıraktık. Yıldıztepe Sosyal Yaşam Merkezi’nin birinci etabını tamamladık. Yıldıztepe Sosyal Yaşam Merkezi, gurur vesilemiz oldu. Göreve geldiğimiz günden bu yana tüm çalışmalarımızda olduğu gibi bu projede de kendi işimizi kendimiz yaptık. Her biri alanında uzman personelimizin gece-gündüz çalışarak hazırladığı projeyi hayata geçiriyoruz. Projeden elde edilecek gelirle Mudanya Belediyesi’nin en değerli mülkü Yıldıztepe Sosyal Yaşam Merkezi olacak. Merkez uzun yıllar Mudanya’ya hizmet edecek, 7’den 70’e her yaştan vatandaş doğayla, denizle buluşacak. Yalnızca Mudanyalıların değil, Bursalıların da buluşma noktası Yıldıztepe olacak. Zübeyde Ana Çocuk Akademisi’ni, Cumhuriyet Meydanı Projesi’nin birinci etabını, MUDAŞ Sosyal Tesisi’ni, Güzelyalı Yüzme Havuzu’nu hizmete sunduk, sosyal yaşam alanlarından hemşerilerimizin yararlanmasını sağladık.
Yaşam mekânlarını planlarken ilçenizin ortak kültürel değerlerini göz önünde bulunduruyor musunuz? Yurttaşların sosyalleşmesi, sağlıklı ve dengeli bir kentsel çevrenin oluşturulması, sosyal bağların güçlendirilmesi, kentsel mutluluğun tesis edilmesi amacıyla yaptığınız çalışmalar nelerdir?
HAYRİ TÜRKYILMAZ: Kültürel mirasın bir toplumun üyelerine ortak geçmişi anlatan, dayanışma ve birlik duygularını güçlendiren bir hazine olduğu gerçeğinden hareketle insanların tarih boyunca biriktirdikleri deneyimlerin ve geleneklerin devamlılığını sağlamak üzere çalışıyoruz. Kentsel değerlerin günümüzde varlığını sürdürmesi gerek insanlık tarihi gerek ilçenin kültürel mirası açısından oldukça önemli. Bu kapsamda “Tirilye Sanat Evi”, “Taş Mektep”, “Mudanya Hal Kahveleri”, “Kumyaka Çevre Sağlıklaştırması” gibi projelerimizi hayata geçirdik. Mütareke Meydanı-İsmet İnönü Parkı’nı yeniledik. Girit Mahallesi adıyla anılan Mütareke, Şükrüçavuş, Halitpaşa Mahalleleri’yle 12 Eylül, Fevzipaşa, Mustafakemalpaşa Caddeleri’nde ve bağlantılı sokaklarda yol üstü zemin kaplama çalışmasını tamamladık, sokaklarda peyzaj düzenlemesi yaptık.
Özellikle dezavantajlı grupların sosyo-kültürel açıdan gelişmesine, sosyal yaşamda aktif olmasına yönelik mekânları/alanları fiziki ve fonksiyonel açıdan nasıl planlıyorsunuz? Planlama sürecine yurttaşları dahil ediyor musunuz?
HAYRİ TÜRKYILMAZ: Sağlıklı bir ömür, her insanın en kıymetli hazinesidir. Mudanya’nın şifa kaynağı olan havası, masmavi denizi ve yemyeşil doğası eşliğinde her şeyin en güzelini hak ettiklerini düşündüğümüz büyüklerimizin ömürlerini sağlıklı, mutlu ve huzurlu bir ortamda geçirebilmeleri için Altın Yıllar Yaşam Köyü’nü hayata geçireceğiz. Mesudiye’de belediyemize ait 34.000 metrekarelik alana kuracağımız Altın Yıllar Yaşam Köyü, büyüklerimizin sağlıklı, aktif ve sosyal bir hayat sürmesini sağlayacak. Altın Yıllar Yaşam Köyü’nde 7/24 doktor ve hemşire hizmet verecek, etkinlik salonları yer alacak. Büyüklerimiz, el becerilerini sergileyebilecek, piknik ve ortak yaşam alanlarında sosyalleşebilecek, hobi bahçelerinde sebze-meyve yetiştirebilecek.
Sosyal yaşam hizmetlerine ilişkin çalışmalarınızda ve projelerinizde bütçe, mevzuat, kaynak, alan/mekân tahsisi açısından zorluklarla karşılaşıyor musunuz? Karşılaşıyorsanız, çözüm önerileriniz nelerdir?
HAYRİ TÜRKYILMAZ: İlçemizin geleceğini şekillendiren projelerimizin odak noktasını ilçemizin sakinleri oluşturuyor. Sponsor desteği almadan, borçlanmadan, bir kuruşluk işi bir kuruşa yaparak Mudanya’da ilkleri gerçekleştirdik. Hesap verebilen, kaynaklarını etkin kullanan, ürettiğini vatandaşlarla paylaşan, adil ve tarafsız bir yönetim anlayışıyla mutlu bir Mudanya yarattığımız için gururluyuz. Projelerimizi öz kaynaklarımızla yapıyoruz. Alan/mekân tahsisi açısından zorluklarla karşılaştığımızda projelerimizin süresi uzuyor. Bu nedenle kamunun tüm paydaşları ortak akılla hareket edebilmeli.