"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

Aras: “Sosyal yaşama yönelik projeler geliştiriyoruz”

  • 26 Eylül 2022
Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras Belediye Gazetesi’nin sorularını yanıtladı.

Belediyenizin sosyal yaşam hizmetlerinden (sosyal tesisler, yaşam merkezleri ve mekânları, rekreasyon alanları, yeşil alanlar vb.) bahseder misiniz? Kentsel yaşam kalitesini yükseltmek amacıyla hangi projeleri hayata geçirdiniz?

AHMET ARAS
: Bodrum’un her mahallesinde kültür merkezi, kapalı/açık spor salonu, kültürevi açmak için çalışmalarımız devam ediyor. İhtiyaç sahibi vatandaşların barınması ve iaşe ihtiyaçlarını gidermesi için Yalıçiftlik’teki eski belediye binasını konukevine dönüştürmek için çalışmalara başladık. Binnaz Karakaya Spor Tesisi’ndeki kapalı yüzme havuzunu yenilemek amacıyla çalışmalar yürütüyoruz.

Turgutreis’te vatandaşların açık alanda keyifli ve kaliteli vakit geçirmesini sağlamak için meydan düzenlenme çalışması için proje hazırladık. Turgutreis’teki spor salonunu çok amaçlı spor kompleksine dönüştürüyoruz. Bodrum’un çocuk gündüz bakımevi ve kreş ihtiyacı var. Bu kapsamda Konacık Mahallesi’ne çocuk gündüz bakımevi yapıyoruz. Pazaryerleriyle ilgili çalışmalar yürütüyoruz. Cemevi ve kültürevi çalışmalarında sona yaklaştık. Karada’da belediyemize ait olan bölümü tekrar vatandaşların hizmetine sunuyoruz. Ekiplerimiz, günübirlik sosyal tesisler ve dinlenme tesisi yapmak için çalışmalar yürütüyor. Serbay Ilıcak Kültür Merkezi’ni yenilemek, merkezi spor kompleksine dönüştürmek amacıyla tadilat ve revizyon çalışması planladık. Gündoğan’daki eski belediye binasını gençler ve çocuklar için etkinlik, etüt merkezine dönüştüreceğiz. Yalıçiftlik’te, Millî Eğitim Bakanlığı’ndan aldığımız eski bir okulu sanat ve eğitim merkezi yapmak için proje geliştirdik. Gümbet Mahallesi’nde Binnaz Karakaya Kapalı Spor Salonu ve Bitez Mahallesi’nde kültürevi açacağız. Denizcilik ve yatçılık sektöründe eğitim yapılması için Bodrum Denizcilik Yüksekokulu Projesi’ni hayata geçireceğiz. Yaya ve bisiklet yolu projelerimizi tamamlayacağız. Karaova’daki üç mahallede halı saha çalışmalarımızı tamamladık, halı sahalar faaliyete başladı. Her mahallede etkinlik alanı projelerini tamamladık. Yakın zamanda Türkan Saylan Spor Kompleksi’ni açtık. Her mahalleye kütüphane açmak için çalışmalarımız devam ediyor. Dirmil Mahallesi’ndeki kütüphane hizmet vermeye başladı.

Yaşam mekânlarını planlarken ilçenizin ortak kültürel değerlerini göz önünde bulunduruyor musunuz? Yurttaşların sosyalleşmesi, sağlıklı ve dengeli bir kentsel çevrenin oluşturulması, sosyal bağların güçlendirilmesi, kentsel mutluluğun tesis edilmesi amacıyla yaptığınız çalışmalar nelerdir?

AHMET ARAS:
İlçemizin ihtiyaçlarına yönelik projeleri hayata geçirmek için bir ekip oluşturduk. Ekibimizde, Etüt Proje Müdürlüğü, İşletme ve İştirakler Müdürlüğü, Emlak ve İstimlak Müdürlüğü, Mali Hizmetler Müdürlüğü başta olmak üzere uzman kişiler ve birimler bulunuyor. Ekibimiz, vatandaşların daha modern tesislere, sosyal donatı alanlarına ve konforlu açık yaşam alanlarına kavuşması için projeler geliştirdi, aynı zamanda ihtiyaçların bir an önce giderilmesi, projelerin hayata geçirilmesi için çeşitli bölgelerde çalışmalar başlattı.

Özellikle dezavantajlı grupların sosyo-kültürel açıdan gelişmesine, sosyal yaşamda aktif olmasına yönelik mekânları/alanları fiziki ve fonksiyonel açıdan nasıl planlıyorsunuz? Planlama sürecine yurttaşları dahil ediyor musunuz?

AHMET ARAS:
Dezavantajlı gruplara yönelik projelerde Bodrum Kent Konseyi’yle, Bodrum Sağlık Vakfı’yla işbirliği yapıyoruz. Bu süreçte vatandaşların katılımı bizim için çok önemli. Kentsel tasarım ve mimarlık öğrencileri arasında “Mimari ve Kentsel Tasarım Fikir Projesi Yarışması” düzenledik. Üniversite öğrencilerinin de dahil olduğu “İki Meydan Bir Cadde Fikir Yarışması” sayesinde Bodrum’un doğal ve tarihî değerlerine, yerel mimari değerlerinin yanı sıra çağdaş mimariye ve turizme odaklı bir anlayışla projeler geliştirildi. Tüm projelerimize dezavantajlı grupları da sürece dahil ederek yol haritamızı oluşturmaya gayret ediyoruz. Sivil toplum kuruluşlarıyla, ulusal/uluslararası kuruluşlarla ortak çalışmalar yapıyoruz.

Sosyal yaşam hizmetlerine ilişkin çalışmalarınızda ve projelerinizde bütçe, mevzuat, kaynak, alan/mekân tahsisi açısından zorluklarla karşılaşıyor musunuz? Karşılaşıyorsanız, çözüm önerileriniz nelerdir?

AHMET ARAS:
İlçemizdeki sorunları çözerken, sosyal belediyeciliğe ilişkin ihtiyaçları karşılarken yasal engellerle karşılaşıyoruz. Azalan bütçemize rağmen yetkimiz dahilindeki hizmetleri sunmaya devam ediyoruz. Hibe ve kredi başvuruları için İller Bankası’ndan olumlu-olumsuz geri dönüş alamıyoruz. Bu durum, merkezî yönetimin muhalif belediyelere bakış açısından kaynaklanıyor. Devlet bankaları kredi teklifinde dahi bulunmuyor. Kurumlar arasındaki iletişimde de siyasi müdahale devreye giriyor. Bu nedenle ülkemizin yeni bir kamu hizmeti anlayışına ve yerel yönetim reformuna ihtiyacı var.


Önerilen Haberler