"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

Böcek: “Kent kültürünü koruyoruz”

  • 26 Eylül 2022
Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek Belediye Gazetesi’ne değerlendirmelerde bulundu.

Belediyenizin sosyal yaşam hizmetlerinden (sosyal tesisler, yaşam merkezleri ve mekânları, rekreasyon alanları, yeşil alanlar vb.) bahseder misiniz? Kentsel yaşam kalitesini yükseltmek amacıyla hangi projeleri hayata geçirdiniz?

MUHİTTİN BÖCEK:
Sosyal belediyecilik anlayışıyla kentimize rahat, güvenilir ve uygun fiyatlı sosyal tesisler kazandırıyoruz. Belediyemizin şirketlerinden Ekdağ A.Ş. bünyesinde hizmet veren Atatürk Parkı Sosyal Tesisleri, Akdeniz ve Beydağları manzarası eşliğinde vatandaşlara keyifli vakit geçirme imkânı sunuyor. Lara Düden Parkı Balık Çarşısı’nda kaliteli balık çeşitlerini uygun fiyatla sunuyoruz. Belediyemizin dördüncü katındaki kafeterya hem vatandaşlara hem de belediyemizin personeline hizmet veriyor. Konyaaltı sahilinde Konyaaltı Sahil Plajı Sosyal Tesisi bulunuyor. Karaalioğlu Parkı’ndaki Yıldız Kenter Şehir Tiyatrosu’nda yer alan Tiyatro Kafe, tiyatroseverlerle kitapseverleri bir araya getiriyor, hoş sohbetlere ev sahipliği yapıyor.

Tünektepe Teleferik ve Sosyal Tesisi, 605 rakımlı Antalya manzarasıyla, zengin menüsüyle yerli/yabancı misafirlerin gözdesi oldu. Kent merkezindeki Tophane Çay Bahçesi, vatandaşların buluşma noktası. Tophane Çay Bahçesi, eşsiz manzarası eşliğinde misafirlerini ağırlıyor. Karaalioğlu Parkı’ndaki Kent Yaşam Parkı Projesi’ni tamamladık. Yaklaşık 73.800 metrekarelik yeşil alanda hayata geçirilen proje sayesinde birinci derece doğal sit alanındaki Karaalioğlu Parkı’nı ve çevresini yeniden kentimize kazandırdık.

Emekli vatandaşlar için iki adet Emekli Kahvesi’ni hizmete sunduk. Emekli vatandaşlar, Emekli Kahvesi’nde çaylarını ücretsiz içiyor, kitaplarını ve gazetelerini okuyor, sohbet ediyor, sosyalleşiyor. Muratpaşa’da ve Korkuteli’nde Aktif Yaşlı Hizmet Merkezleri’ni hizmete açtık. Merkezde, yaşlı vatandaşları sporla, fizik tedaviyle, sosyal aktivitelerle buluşturuyoruz. Sosyal tesisleri ikinci evleri gören yaşlı vatandaşlara hem bedensel hem de ruhsal açıdan destek oluyoruz.

Yaşam mekânlarını planlarken kentinizin ortak kültürel değerlerini göz önünde bulunduruyor musunuz? Yurttaşların sosyalleşmesi, sağlıklı ve dengeli bir kentsel çevrenin oluşturulması, sosyal bağların güçlendirilmesi, kentsel mutluluğun tesis edilmesi amacıyla yaptığınız çalışmalar nelerdir?

MUHİTTİN BÖCEK
: Vatandaşlar açısından önemli olan, anıları yaşatan mekânlara önem veriyoruz. Kentin hafızasında yeri olan binaları tarihî dokusuna uygun olarak yeniliyoruz. Karaalioğlu Kent Yaşam Parkı Projesi kapsamında Vatan Kahvesi’ni yeniledik, kent kültürünü koruduk. Konyaaltı Caddesi üzerindeki Barbaros Çay Bahçesi’ni ve bir süre belediye binası olarak kullanılan halkevi binasını yeniden kentimize kazandırdık.

Doğu Garajı’nda 2.300 yıl öncesine dair izler taşıyan tarihî nekropol alanını müzeye dönüştürdük. Nekropol müzesi, kent turizmine ve kültürüne katkıda bulunacak. Hıdırlık Kulesi’nin çevresinde kazı çalışması başlattık. Önemli bulgulara rastladığımız Hıdırlık Kulesi kazısı sayesinde Antalya’nın tarihini ortaya çıkarıyoruz. Finike Cumhuriyet Meydanı’nı yeniden düzenliyoruz. Seyir terasları, oturma alanları, yürüyüş yolu ve peyzaj düzenlemesiyle Finike Cumhuriyet Meydanı’nda yeni bir yaşam alanı oluşturuyoruz.

Özellikle dezavantajlı grupların sosyo-kültürel açıdan gelişmesine, sosyal yaşamda aktif olmasına yönelik mekânları/alanları fiziki ve fonksiyonel açıdan nasıl planlıyorsunuz? Planlama sürecine yurttaşları dahil ediyor musunuz?

MUHİTTİN BÖCEK:
Projelerimizi hayata geçirirken tüm paydaşlarımızla bir araya geliyoruz. Meslek odalarıyla toplantılar yapıyoruz, fikir alışverişinde bulunuyoruz. “Sen, ben yok, biz varız, biz birlikte yaparız” anlayışıyla sivil toplum kuruluşlarıyla, esnafla, iş dünyasıyla çalıştaylar düzenliyor, ortak akılla karar alıyoruz. Örneğin, Antalya’da hizmet veren çeşitli kamu kurumları ve sivil toplum kuruluşlarıyla birlikte “Engelsiz Hizmet Komisyonu” oluşturduk. Komisyonda, engelli bireylerin yaşadığı sorunlar ele alınıyor, bu sorunlara çözüm bulmak amacıyla çalışmalar yürütülüyor. Gençler için “Gençlik Meclisi” kurduk. Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu’yla “Acil Yardım Hattı İşbirliği” protokolünü imzaladık. Sivil toplum kuruluşları ve kamu kurumları işbirliğiyle Yerel Eşitlik Eylem Planı’nı hayata geçireceğiz.

Sosyal yaşam hizmetlerine ilişkin çalışmalarınızda ve projelerinizde bütçe, mevzuat, kaynak, alan/mekân tahsisi açısından zorluklarla karşılaşıyor musunuz? Karşılaşıyorsanız, çözüm önerileriniz nelerdir?

MUHİTTİN BÖCEK
: Ekonomik kriz ve işsizlik nedeniyle vatandaşlar zaruri ihtiyaçlarını dahi karşılamakta zorlanıyor. Bu nedenle belediyemize sosyal yardım başvurusu yapılıyor. Sosyal yaşam hizmetlerini bu doğrultuda çeşitlendirmek, bu hizmetleri vatandaşlara ulaştırmak için bütçe ve kaynak sıkıntısı yaşıyoruz. Genel kamu bütçesinden yerel yönetimlere daha fazla kaynak aktarılmalı. Antalya, turizm bölgesi olduğu için yoğun göç alıyor. Sosyal yaşam alanlarını artırmak, yaşam merkezleri açmak için yaptığımız çalışmalarda hem bütçe hem de mekân sıkıntısı yaşıyoruz.


Önerilen Haberler