YÜKLENİYOR
Beylikdüzü Belediye Başkanı Mehmet Murat Çalık Belediye Gazetesi’ne görüşlerini aktardı.
Belediyenizin sosyal yaşam hizmetlerinden (sosyal tesisler, yaşam merkezleri ve mekânları, rekreasyon alanları, yeşil alanlar vb.) bahseder misiniz? Kentsel yaşam kalitesini yükseltmek amacıyla hangi projeleri hayata geçirdiniz?
MEHMET MURAT ÇALIK: Beylikdüzü’nde yaşamı da dönüştürüyoruz. Daha elverişli bir sosyal yaşam hedefiyle ekip arkadaşlarımla birlikte çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Göreve geldiğimiz günden bu yana ilçemize 728.000 metrekare yeşil alan ve 65 yeni park kazandırdık. Pandemi döneminde Yaşam Bahçesi’ni hayata geçirdik. Yaşam Vadisi’ni denize kadar kesintisiz ulaştırarak Beylikdüzü’nü denizle buluşturduk. İstanbul Büyükşehir Belediyesi işbirliğiyle Yakuplu Kent Ormanı’nı tamamladık, ilçemize kazandırdık. Beylikdüzü Atatürk Kültür ve Sanat Merkezi, Zübeyde Ana Sosyal Yaşam Merkezi, Özgecan Aslan Kültür Merkezi, Beylikdüzü Fatma Ana Cemevi ve Kültür Merkezi, Kavaklı Kültür ve Kurs Merkezi, Barış Mahallesi Sosyal Yaşam Merkezi gibi merkezlerde düzenlediğimiz etkinliklerle komşularımızı bir araya getiriyoruz. İlçemizin beş farklı noktasında hizmet veren sosyal tesislerimiz vatandaşlara keyifli vakit geçirebilecekleri ortamlar sunuyor, düğün, davet ve toplantı gibi organizasyonlara da ev sahipliği yapıyor.
Yakuplu Mahallesi’nde Fatih Sultan Mehmet Kültür Merkezi açacağız. Merkezde, Şehir Tiyatroları salonu, gündüz çocuk bakımevi, kapalı pazar alanı, kütüphane ve etüt merkezi, çok amaçlı salon, spor tesisi, gençlik merkezi, çocuk meclisi, çocuk sineması, danışmanlık merkezi, İSMEK kurs alanları, otopark ve belediye çözüm noktası yer alacak. Bu proje kapsamında “3 Köy 3 Meydan” projesinin Yakuplu bölümünü, Yakuplu Meydan Düzenleme Projesi’ni hayata geçireceğiz.
Yaşam mekânlarını planlarken ilçenizin ortak kültürel değerlerini göz önünde bulunduruyor musunuz? Yurttaşların sosyalleşmesi, sağlıklı ve dengeli bir kentsel çevrenin oluşturulması, sosyal bağların güçlendirilmesi, kentsel mutluluğun tesis edilmesi amacıyla yaptığınız çalışmalar nelerdir?
MEHMET MURAT ÇALIK: Doğal ve kültürel değerlerine sahip çıkarak Beylikdüzü’nü daha yaşanabilir bir ilçe hâline getirmek için var gücümüzle çalışmaya devam ediyoruz. Şehir plancısı bir belediye başkanı olarak biliyorum ki, sadece kentsel projeler bir anlam ifade etmez. Dolayısıyla Beylikdüzü’nün sürdürülebilir, sağlam bir geleceğe sahip olabilmesi için projelerimizle eşgüdümlü olacak şekilde kentsel yaşamın her detayı için çalıştık, çalışıyoruz. Spor, kültür ve sanat bizim için çok önemli. Beylikdüzü’nde beton yığını değil, içi yaşam dolu mekânlar inşa ettik.
Özellikle dezavantajlı grupların sosyo-kültürel açıdan gelişmesine, sosyal yaşamda aktif olmasına yönelik mekânları/alanları fiziki ve fonksiyonel açıdan nasıl planlıyorsunuz? Planlama sürecine yurttaşları dahil ediyor musunuz?
MEHMET MURAT ÇALIK: Şehirciliğin sadece binaları ve yolları düzenlemek olmadığını, kentin ihtiyaçlarını kent sakinleriyle birlikte planlamak anlamına geldiğini çok iyi biliyorum. Dezavantajlı gruplar için sosyal yaşam hizmetlerini hayata geçirirken sosyal alanların erişilebilir, konforlu ve güvenli olmasına önem verdik.
Beylikdüzü’nde kadınlar, çocuklar ve gençler her zaman önceliğimiz oldu. Çocuklar ve gençler hayal kurabilsin, kurdukları hayalleri yaşayabilsin diye durmadan çalışıyoruz. Gençleri geleceğe hazırlamayı ve onlara umut aşılamayı başlıca vazifelerimizden biri olarak görüyoruz. Gençlerin yenilikçi fikirlerinden yola çıkarak Beylikdüzü’ne yeni tesisler, etüt merkezleri ve kütüphaneler kazandırıyoruz. Bu kapsamda Beylikdüzü SMART’ı girişimcilik, deneyim, inovasyon ve ortak çalışma merkezi olarak ilçemize kazandırdık. Ayrıca teknoloji ve yaratıcı endüstriler merkezi kurmak için İstanbul Bilgi Üniversitesi ve Arizona State Üniversitesi’yle işbirliği yaptık. TEKMER projesinin hayata geçmesiyle birlikte sanayi, üniversite ve belediye arasındaki işbirlikleri, ilçemizin kalkınması ve yeni istihdam fırsatlarının oluşması açısından önemli bir adım olacak. Prof. Dr. Aziz Sancar ve İTÜ ile protokolünü imzaladığımız bilim ve sanat merkezinin de yapımına kısa sürede başlayacağız.
Kadınların gelişmesine katkı sunacak eğitimler, kurslar ve atölyeler düzenliyoruz. Kadınların iş hayatına katılmasını sağlamak, çocuklarının eğitimini ve gelişimini desteklemek için “Her Mahalleye Bir Kreş” hedefi koymuştuk, bu hedefimize ulaşmak amacıyla çalışıyoruz. Kadınlar, çocuklarıyla birlikte sosyalleşebilsin, kendilerine vakit ayırabilsin ve farklı konularda eğitim alabilsin diye ilçemize iki adet “Anne ve Çocuk Merkezi” kazandırıyoruz. Üç kreşin yapımını tamamladık, yedi kreşi tamamlamak için çalışmalarımız devam ediyor.
Engelli vatandaşları sosyal yaşama dahil etmek için birçok çalışma yapıyoruz. 5-25 yaş arasındaki zihinsel engelli bireylerin sosyal yaşamına katkıda bulunmak için Engelsiz Yaşam Birimi’nde eğitimler veriyoruz. Gürpınar Engelsiz Yaşam Merkezi’ni ve kreşi de ilçemize kazandıracağız. Yaş almış bireylerimiz içinse evde bakım ve evde sağlık gibi hizmetlerimiz devam ediyor. Beylikdüzü SMART çatısı altında yapımı devam eden Nesiller Arası Yaratıcılık ve Öğrenme Merkezi’ni en kısa sürede hizmete açacağız.
Sosyal yaşam hizmetlerine ilişkin çalışmalarınızda ve projelerinizde bütçe, mevzuat, kaynak, alan/mekân tahsisi açısından zorluklarla karşılaşıyor musunuz? Karşılaşıyorsanız, çözüm önerileriniz nelerdir?
MEHMET MURAT ÇALIK: Hiçbir detayı atlamadan, tüm paydaşlarımızı süreçlere dahil ederek ilçemizin geleceğini birlikte tasarlamaya önem veriyorum. Ekonomik zorluklar tabii ki yerel yönetimleri de olumsuz etkiliyor. Merkezî yönetimden aldığımız pay belli. Vergi gelirlerinde artış söz konusu değil. Temel hammadde fiyatlarındaki artış ortada. Asfalt, tedarik, lojistik ve enerji maliyetleri her geçen gün artıyor. Şu anda bir kültür merkezini bir yıl önceki fiyatın yedi-sekiz katına yapabiliyorsunuz. İlçemizde yaşayan vatandaşların hayatını kolaylaştıran yatırımlarımızı sürdürebilmek için gayret gösteriyoruz.