"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

Dünyadan yerel yönetimlerin sosyal yaşam politikalarına ilişkin örnekler - 2

  • 26 Eylül 2022
Dünyadan yerel yönetimlerin sosyal yaşam politikalarına ilişkin örneklerini derledik.

VASLUİ, ROMANYA

https://urbact.eu/when-unused-and-empty-spaces-become-centres-social-inclusion

Vaslui Belediyesi, çocuk, engelli ve yaşlı nüfusunun artması nedeniyle zorluklarla karşı karşıya kaldı. Eski elektrik santrallerinin altyapısı için kapsamlı bir çalışma başlatıldı. Bu çalışma kapsamında 300 yaşlıya, 15 öğrenciye ve ailelerine hizmet veriliyor. Sivil toplum kuruluşlarının ve diğer derneklerin kullanıma açık alanları gündüz bakımevine dönüştürüldü. Vaslui Belediyesi, kentteki sorunlara çözüm aradı, Vaslui Yerel Konseyi’yle işbirliği yaptı, rehabilitasyon ve hedef değişikliği süreci başlattı. Eylem planları, pilot eylemler ve takip faaliyetleri yapıldı. Kentteki önemli sorunlara kalıcı ve sürdürülebilir çözümler getirilmesi hedeflendi.

Sosyal ve ekonomik eşitsizlikler, kentsel yaşam kalitesinin düşmesine neden oldu. Bu zorlukların üstesinden gelmek, sosyo-ekonomik dışlanmayla mücadele etmek için hedef gruplar katılımcı faaliyetlere dahil edildi. Hedeflenen faydalanıcılarla yapılan çoklu görüşmelerin neticesinde gündüz bakım merkezlerinin ve bu merkezlerdeki faaliyetlerin geliştirilmesi sağlandı. Kentsel kalkınmaya ilişkin geniş katılımlı bir süreç yürütüldü. Yerel yönetimler, yerel meclis ve sivil yerel toplum paydaşları bu sürece dahil edildi. Bu sayede katılımcı bir metodoloji oluşturuldu. Yaşlılar için gündüz merkezleri olan “Buna Vestire” ve “Sfântul Nicolae”,   “Prietenia” adlı emeklilik kulübü yatırımlardan doğrudan yararlanıyor. “Alexandra Nechita” Kültür Merkezi, kültürel faaliyetlere ücretsiz alan sunuyor, 14.000 öğrenciye, sivil toplum kuruluşlarına ve yerel kültür derneklerine hizmet veriyor. Okul çocuklarına yönelik gündüz merkezi “Bucuria”, 15 çocuğa ve ailelerine rehberlik hizmeti sunuyor.

HELSİNKİ, FİNLANDİYA

https://www.themayor.eu/en/a/view/helsinki-offers-refugees-discounts-for-cultural-and-leisure-services-10429

Helsinki’de kültür ve eğlence hizmetleri için mültecilere indirim yapılıyor. Helsinki Belediyesi, Kültür ve Boş Zamanları Değerlendirme Komitesi, sığınmacılara müze ve spor mekânlarında indirim yapma kararı aldığını açıkladı. Geçici koruma başvurusunda bulunanlar ve geçici koruma alanlar, Helsinki Sanat Müzesi’nde, Hakasalmi Villası’nda, yüzme havuzlarında ve spor salonlarında indirimden yararlanıyor.

Şimdiye kadar birçok Avrupa kenti, Ukraynalı mültecilere çeşitli hizmetlerde indirim ya da ücretsiz erişim imkânı sundu. Belediyeler bu sayede mültecilerin mali yükünü hafifletiyor ve yeni bir çevreye uyum sağlamalarını kolaylaştırıyor. Finlandiya başkentinin neden kültür ve spor mekânlarına indirimli erişim imkânı sunmaya karar verdiğini açıklayan Kültür ve Eğlence Direktörü Laura Aalto, “Egzersizin fiziksel ve ruhsal sağlığı geliştiren bir dizi etkisi olduğu bilinmektedir. Spora ve kültüre erişim sağlamak, bir yer arayan insanlara anlamlı şeyler sunuyor. Bu fırsatın, sığınmacıların Helsinki’de hoş karşılandıklarını hissetmelerine de yardımcı olacağına inanıyoruz,” dedi.

MALTA

https://www.themayor.eu/en/a/view/malta-opens-a-multisensory-room-in-kalkara-10465

Kalkara’da fiziksel, bilişsel ve duyusal engelli bireylere sakinleştirici bir ortam sunacak oda açılıyor. Malta’nın Kalkara’daki İnteraktif Bilim Merkezi Esplora, 17 Mayıs’ta ilk çoklu duyu odasını resmî olarak tanıttı. Odada, özel ekipmanlar yer alıyor. Bu sayede fiziksel, bilişsel ve duyusal engelli bireyler için zihinsel aktiviteyi teşvik edebilecek ve onların duyularını keşfetmelerini sağlayacak sakinleştirici bir ortam sunulacak.

Yeni odada rahat bir su yatağı, basınçlı oturma yerleri ve son teknoloji ürünü interaktif bir zemin projektörü yer alıyor. Ayrıca fiber optik aydınlatma, rahat ışın torbaları, tavan projeksiyonları, rahatlatıcı sesler ve sakinleştirici kokular da bulunuyor. Bu nesneler ve özellikler bir araya geldiğinde rahatlatıcı, çok amaçlı bir ortam yaratıyor. Dahası, odadaki ışıklar, sesler ve projeksiyonlar, her ziyaretçinin tercihlerine göre değiştirilebiliyor. Diğer yetkililerle birlikte odanın açılışını yapan Eğitim, Spor, Gençlik, Araştırma ve İnovasyon Bakanı Clifton Grima, “Bu çok duyulu oda herkesin potansiyelini tam olarak geliştirebilmesi için önemli bir araçtır. Bu tür ekipmanlar sadece öğrenmenin gelişmesine değil, aynı zamanda kapsayıcılığın gelişmesine de yardımcı olmaktadır. Çoklu duyusal terapi, duyusal zorlukları olan çocuklara ve yetişkinlere öğrenme, sosyalleşme ve çeşitli duyusal deneyimlerin tadını çıkarma fırsatı sunuyor,” dedi. Valletta Bankası, çok duyulu odanın oluşturulmasını desteklediği için merkezin ziyaretçileri interaktif alanı kullanırken ekstra bir ücret ödemek zorunda kalmayacak.

ROTTERDAM, HOLLANDA

https://www.themayor.eu/en/a/view/rotterdam-opens-an-info-centre-for-divorcing-families-and-their-children-10958

Rotterdam’da boşanan aileler ve çocukları için bir bilgi merkezi açıldı. Rotterdam Belediyesi, ilişkiler, ebeveynler ve boşanma konularında bir bilgilendirme masasının kısa süre önce faaliyete geçtiğini bildirdi. Gençler ve ebeveynleri, bilgilendirme masası aracılığıyla ilişkiler, ebeveynlik ve boşanma hakkında bilgi/tavsiye alabilecek. Büyük Rotterdam Bölgesi Gençlik ve Aile Merkezi’yle birlikte hayata geçirilen merkezin amacı, boşanmanın neden olduğu zararı hafifletmek ve boşanmayı çevreleyen diğer çatışmaları önlemek. Merkezde, ücretsiz danışmanlık hizmeti veren, gerektiğinde çiftleri doğru yardıma ve desteğe yönlendiren deneyimli danışmanlar, sosyal danışmanlar ve pedagoglar hizmet veriyor. Katılımcılar, hayal kırıklığı, öfke, utanç, üzüntü gibi duygularla nasıl başa çıkılacağı hakkında tavsiye ve eski hayat arkadaşlarıyla gelecekte nasıl bir anlaşma yapılacağı konusunda yardım alabiliyor. Ebeveynler ayrıca ebeveynlik planının nasıl hazırlanması gerektiği konusunda da rehberlik hizmeti alabiliyor. Merkez, Rotterdam Merkez Kütüphanesi’nde çarşamba ve cuma günleri hizmet veriyor. Merkeze telefonla da ulaşılabiliyor. Katılım ücretsiz. Ön rezervasyon yapılması gerekiyor.

KANDİYE, YUNANİSTAN

https://www.themayor.eu/en/a/view/heraklion-to-modernise-its-public-spaces-with-eur-6-5-million-9774

Kandiye, kamusal alanları modernize edecek. Yunanistan’ın Kandiye Belediyesi, mevcut oyun alanlarını yeniden canlandırmak ve rekreasyonel faaliyetler için yeni açık alanlar yaratmak üzere 6.5 milyon euro yatırım yapacağını açıkladı. Belediye, semt sakinlerinin kolayca erişebileceği kaliteli kamusal alanlarla yeşil alanlar oluşturmak amacıyla yatırım yapacağı bilgisini paylaştı. Kandiye Belediyesi’nin modernize etmeyi hedeflediği toplam alan, 19.016 metrekare. Dört çocuk parkı (Efodou-Batı Surları Caddesi, Georgiadi Parkı, Vardaxi Parkı ve Parthenonos Caddesi) yenilenecek. Park Viglas (eski lunapark), Vitouri ve Jesus Tabyaları, Mesabelies ve Nea Fortetsa bölgesinde dört yeni oyun alanı oluşturulacak. Çocukların oyun oynadığı kamusal alanların iyileştirilmesinin yanı sıra yetişkinlerin egzersiz yapması için fırsatlar yaratılacak. Fitness ekipmanlarının yer alacağı beş açık hava spor tesisiyle bölge sakinlerinin futbol, basketbol, tenis ve voleybol oynayabileceği dört çoklu spor sahası kurulacak. Bisikletler ve kaykaylar için bir paten parkı da yapılacak.

HIRVATİSTAN

https://www.themayor.eu/en/a/view/croatian-sports-infrastructure-slated-for-major-expansion-5811

Hırvatistan, spor altyapısını güçlendirerek, toplam 23 spor salonuna yatırım yapacak. Hırvatistan Turizm ve Spor Bakanlığı, ülke çapında toplam 23 spor salonunun yenilenmesi ve inşası için yatırımlarına devam edeceğini açıkladı. Seçilen 23 projeye yaklaşık 10 milyon Hırvatistan kunası ayrılacağı belirtildi. Son yatırımla birlikte spor salonlarının inşasına ve yenilenmesine ayrılan toplam miktar 30 milyon Hırvatistan kunasını aştı. Bjelovar ve Velika’daki atletizm pisti yeniden inşa edilecek. Karlovac’taki atletizm pisti yenilenecek. Čakovec, Dugo Selo, Kneževi Vinogradi, Krapina, Krapinske Toplice’de futbol sahaları yeniden yapılacak. Mala Subotica ve Mrkopalj, Lipik’te tenis kortları inşa edilecek. Novalja’da plaj voleybolu alanı oluşturulacak. Sutivan, Jasenice, Vodice ve Daruvar’da spor sahaları düzenlenecek. Vis, Vukovar, Donji Kraljevec, Pitomača ve Sisak-Moslavina’da spor salonları yenilenecek.


Önerilen Haberler