"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

Ekicioğlu: “Kültürel ve tarihsel dokuyu koruyoruz”

  • 26 Eylül 2022
Kırşehir Belediye Başkanı Selahattin Ekicioğlu Belediye Gazetesi’ne değerlendirmelerde bulundu.

Belediyenizin sosyal yaşam hizmetlerinden (sosyal tesisler, yaşam merkezleri ve mekânları, rekreasyon alanları, yeşil alanlar vb.) bahseder misiniz? Kentsel yaşam kalitesini yükseltmek amacıyla hangi projeleri hayata geçirdiniz?

SELAHATTİN EKİCİOĞLU:
Kırşehir Belediyesi Aile Yaşam Merkezi, kadınlara, yetişkinlere, engelli bireylere yönelik eğitimlerini ve faaliyetlerini sürdürüyor. Merkezde, çocukların özgüvenini ve sorumluluk duygusunu geliştirmek, çocuklar için yeni ilgi alanları oluşturmak, beceriler kazandırmak amacıyla bilimsel, sosyal, kültürel, sanatsal ve sportif etkinlikler düzenleniyor. Aile Yaşam Merkezi’ne bağlı Kadın Emek Pazarı’nda ev kadınlarının el emeği ürünlerini satabileceği 15 adet dükkân yer alıyor.

Kırşehir Belediyesi Gençlik Merkezi (BEGEM), kütüphanesiyle, gelişim kurslarıyla ve spor salonuyla öğrencilere hizmet veriyor. Merkezde, Halk Eğitim Merkezi işbirliğiyle yıl boyunca 10 farklı alanda kurs açılıyor. Ayrıca mezun öğrencilere yönelik düzenlenen destekleme ve yetiştirme kursları da yoğun ilgi görüyor.

Kırşehir Belediyesi Nene Hatun Konağı Yaşlı Hizmet Merkezi’nden yararlanan büyüklerimiz gün içinde sosyal ve kültürel faaliyetlere katılıyor. Merkezden hizmet almak isteyen kimsesiz vatandaşlara ekiplerimiz tarafından ulaşım kolaylığı sağlanıyor.

Sabriye-Hasan Kılıç Engelsiz Yaşam Merkezi’nde, engelli vatandaşların sosyal yaşama katılması amacıyla alanlar oluşturduk. Kervansaray Engelsiz Yaşam Merkezi’nde, engelli vatandaşlara el sanatları, spor, müzik ve kişisel gelişim kursları veriyoruz.

Çocuklar ve yetişkinler için Neşet Ertaş Kültür Sanat Merkezi’nde her dönem kurslar açıyoruz. Merkezin zengin bir kütüphanesi de var. Merkezdeki gösteri salonlarında sosyal ve kültürel etkinlikler düzenleniyor.

1938 tarihinde yapılan Ağalar Konağı, Kırşehir kültürünün yansıtıldığı ve yaşatıldığı bir kültürevi olarak düzenlendi. Konaktaki restoranı işletiyoruz, ziyaretçilere Kırşehir’in yöresel lezzetlerini sunuyoruz.

Kentsel yaşam kalitesini yükseltmek amacıyla belediyemizin işletmesi Hılla Gölü-Kütük Ev’i, ikisi kapalı olmak üzere dört adet tenis kortu bulunan Tenis Cafe’yi hizmete sunduk.

Sosyal yaşam hizmetleri kapsamında sivil toplum kuruluşlarıyla, derneklerle işbirliği yapıyoruz. Bahçelievler Mahallesi’nde faaliyet gösteren Erzurum Şenkaya Köşk Köyü Derneği’yle işbirliği yaparak, Taziye ve Kültür Evi Projesi’nin hayata geçirdik. Bağbaşı Mahallesi Taziye ve Kültür Evi, Emekliler Lokali, 29 Ekim Gündüz Bakımevi ve Kreş Projesi gibi projelerimizi de tamamladık.

Kervansaray Mahallesi Tabiat Parkı’nın karşısında, Kır-Köy Kampüsü’ne komşu alanda planladığımız hobi bahçelerini çok yakında vatandaşların hizmetine sunacağız. Alana 80 parselden oluşan 35-45 metrekarelik hobi binalarıyla 150-500 metrekarelik hobi bahçeleri yapacağız. İlgili taşınmazlara bu yıl gönderilecek rapora istinaden bakanlık görüşünün olumlu sonuçlanması neticesinde projemizi hayata geçireceğiz.

Pazaryerinden Üçgöz Köprüsü’ne kadar uzanan alanda peyzaj ve ağaçlandırma çalışmalarını tamamlamak üzereyiz. Hacı Bektaş-ı Veli Bulvarı’ndan başlayan, Şehit Ekrem Ülker Caddesi’ne, oradan Kılıçözü Çayı’na bağlanan Selgah Deresi’nin kamulaştırma çalışmalarını ve peyzaj sınırını projelendirdik. Projede yer alan yürüyüş parkurları, fitness alanları, çocuk parkları, dinlenme ve spor alanları sayesinde bölge üç kilometrelik aktivite alanına kavuşacak.

Âşık Paşa Türbesi’nin yanındaki 6.000 metrekarelik alanda Çanakkale temalı Mehmet Çavuş Parkı’nı hizmete sunacağız. Kervansaray Mahallesi’nde 40.000 metrekarelik alanda rekreasyon projesi yapacağız. Yenice Mahallesi 295. Sokak’ta 6.800 metrekarelik alanda kültür ve taziye evi açacağız, peyzaj çalışması yapacağız, Bahçelievler Mahallesi’nde eski terminalin yanındaki 27.000 metrekarelik alanda “Üç Erenler” temalı rekreasyon projelerimizi hayata geçireceğiz.

Yaşam mekânlarını planlarken kentinizin ortak kültürel değerlerini göz önünde bulunduruyor musunuz? Yurttaşların sosyalleşmesi, sağlıklı ve dengeli bir kentsel çevrenin oluşturulması, sosyal bağların güçlendirilmesi, kentsel mutluluğun tesis edilmesi amacıyla yaptığınız çalışmalar nelerdir?

SELAHATTİN EKİCİOĞLU:
Sosyal yaşam alanlarını planlarken, vatandaşlarla görüş alışverişinde bulunuyoruz, ihtiyaçları yerinde tespit ediyoruz. Kültürel ve tarihsel dokuyu koruyan, vatandaşların yaşam standardını yükselten, çevreyi ve doğayı tahrip etmeyen çalışmalar yapmaya özen gösteriyoruz. Vatandaşların sosyalleşmesi, sağlıklı ve dengeli bir kentsel çevrenin oluşturulması için sivil toplum kuruluşlarıyla, sendikalarla, derneklerle, muhtarlarla, vatandaşlarla görüşmeler yapıyoruz, ortak akılla karar alıyoruz. Kentsel mutluluğun tesis edilmesi için kentte yaşayanların beklentilerinin ve ihtiyaçlarının karşılanması gerekiyor. Bu anlayışla çalışmalarımızı sürdürüyoruz.

Özellikle dezavantajlı grupların sosyo-kültürel açıdan gelişmesine, sosyal yaşamda aktif olmasına yönelik mekânları/alanları fiziki ve fonksiyonel açıdan nasıl planlıyorsunuz? Planlama sürecine yurttaşları dahil ediyor musunuz?

SELAHATTİN EKİCİOĞLU:
Kır-Köy Kampüsü-Kırşehir’de Dezavantajlı Gruplara Umut Doğuyor Proje alanında dezavantajlı gruplar öncelikli olmak üzere tüm kesimlere hizmet verecek olan etkinlik salonları, aktivite merkezleri, konaklama yerleri, el sanatları atölyeleri, organik ürün satış birimleri, sosyal aktiviteler için çay ve tandır evi, kafeterya, çocuk ve gençlik kampüsü, amfi tiyatro oluşturuldu. Fizibilite çalışmalarını tamamlayarak projemizi oluşturduk. Amacımız, dezavantajlı grupların sosyal ve kültürel açıdan gelişmesine, sosyal yaşama dahil olmasını sağlayacak mekânlar oluşturmaktı. Bu nedenle dezavantajlı grupların ihtiyaç, beklenti ve önerilerini tespit ettik. Kırşehir Belediyesi Nene Hatun Konağı Yaşlı Hizmet Merkezi’yle Sabriye-Hasan Kılıç Engelsiz Yaşam Merkezi’ni de hizmete sunduk.

Sosyal yaşam hizmetlerine ilişkin çalışmalarınızda ve projelerinizde bütçe, mevzuat, kaynak, alan/mekân tahsisi açısından zorluklarla karşılaşıyor musunuz? Karşılaşıyorsanız, çözüm önerileriniz nelerdir?

SELAHATTİN EKİCİOĞLU:
Vatandaşların ihtiyaçları ve beklentileri doğrultusunda hizmetlerimizi hayata geçiriyoruz. Yer tahsisi sürecinde problem yaşamıyoruz. Öz kaynaklarımızı ve alanlarımızı akılcı bir şekilde yöneterek projeler üretiyoruz


Önerilen Haberler