"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

Erdem: “Kentsel mutluluğa katkıda bulunacak çalışmalar yapıyoruz”

  • 26 Eylül 2022
Nilüfer Belediye Başkanı Turgay Erdem Belediye Gazetesi’nin sorularını yanıtladı.

Belediyenizin sosyal yaşam hizmetlerinden (sosyal tesisler, yaşam merkezleri ve mekânları, rekreasyon alanları, yeşil alanlar vb.) bahseder misiniz? Kentsel yaşam kalitesini yükseltmek amacıyla hangi projeleri hayata geçirdiniz?

TURGAY ERDEM:
Nilüfer, Bursa’da yaşamak için en fazla tercih edilen ilçe. İlçemizin nüfusu da sürekli artıyor. Bunun nedeni, Nilüfer’de sosyal tesislerin, yaşam merkezlerinin, rekreasyon alanlarının ve yeşil alanların fazla olması. Vatandaşların sosyal yaşam alanlarına yönelik ihtiyacını karşılamak için projeler üretiyoruz, yeni yaşam alanlarını hizmete sunuyoruz. Bu çalışmalarda dezavantajlı gruplara öncelik tanıyoruz. Belediyemizin Sosyal Destek Hizmetleri Müdürlüğü’ne bağlı Bizim Ev Engelliler Sosyal Yaşam Destek Merkezi ve Bizim Bahçe Engelsiz Sosyal Yaşam Merkezi’nde engelli vatandaşlara yönelik etkinlikler ve çalışmalar yapılıyor. Bizim Ev Engelliler Sosyal Yaşam Destek Merkezi, aynı mekânda farklı engel gruplarındaki bireyler ve aileleri için hizmet üretiyor. Merkezdeki çalışmalarımızla engelli vatandaşların sosyal hayatta yaşadığı dezavantajları ortadan kaldırmayı, engelliliğe dair toplumsal farkındalık oluşturmayı, engelli vatandaşların ve yakınlarının verimli zaman geçirmesini amaçlıyoruz. Çeşitli atölye ve etkinliklerle engelli vatandaşlara sosyal yaşama katılma imkânı sunuyoruz. Merkezde organize ettiğimiz gönüllü çalışmalarıyla da engelli ve engelsiz vatandaşları bir araya getiriyoruz. Bizim Ev Engelliler Sosyal Yaşam Destek Merkezi’nde atölyeler, geziler, etkinlikler düzenliyoruz, psikolojik destek ve engelsiz ulaşım hizmeti veriyoruz, engelli hakları konusunda bilgilendirme yapıyoruz, toplumsal farkındalık çalışmaları yürütüyoruz.  

Bizim Bahçe Engelsiz Sosyal Yaşam Merkezi’ni 2016 yılında hizmete sunduk. Engelli vatandaşlar merkez sayesinde aileleriyle birlikte ücretsiz tatil yapma imkânı buluyor. Bizim Bahçe Engelsiz Sosyal Yaşam Merkezi’nde beşer kişilik müstakil evler, spor, oyun ve yürüyüş alanları yer alıyor. Merkezde sadece Nilüfer’e değil, Bursa’da ikamet eden tüm engelli vatandaşlara hizmet veriyoruz. Ayrıca bireysel haklar çerçevesinde toplumsal değişime ve dönüşüme katkıda bulunmak amacıyla çoğu kırsal nitelikli yedi mahallede “Kadın ve Çocuk Akademileri” kurduk. Bu akademilerde farklı alanlarda atölyeler, kurslar, etkinlikler ve eğitimler düzenliyoruz. Olgun Gençlik Merkezleri’nde 55 yaş ve üstü vatandaşlar hobiler ediniyor, sosyal yaşama katılıyor. İlçemizdeki yeşil alanlar, her kesimden vatandaş için sosyal yaşam alanı oldu. Yeşil alanları her geçen gün yaygınlaştırıyoruz.  2019 yılından bu yana 181.438 metrekarelik park alanıyla 101.877 metrekarelik ağaçlandırma alanı oluşturduk. Parkların çoğunda koşu yolları yer alıyor. Yeşil alanlarda ekolojik planlamayı da göz önünde bulunduruyoruz.

Yaşam mekânlarını planlarken ilçenizin ortak kültürel değerlerini göz önünde bulunduruyor musunuz? Yurttaşların sosyalleşmesi, sağlıklı ve dengeli bir kentsel çevrenin oluşturulması, sosyal bağların güçlendirilmesi, kentsel mutluluğun tesis edilmesi amacıyla yaptığınız çalışmalar nelerdir?

TURGAY ERDEM:
Kentsel mekânların planlarını hazırlarken mahalle kültürünün yaşatılmasına önem veriyoruz, çağdaş kent kriterlerini de göz önünde bulunduruyoruz. Ortak kültürel mirası, taşınmaz kültür varlıklarını, anıtsal ve sivil mimari örneği yapıları korumak, yaşatmak amacıyla rölöve, restitüsyon ve restorasyon projeleri hazırlıyoruz. Bu projeleri hazırlarken kent kültürünün yaşatılmasını ve mülkiyet sahiplerinin kullanımını hedefliyoruz. Ancak bu yapıların mülkiyet sahipleri tarafından korunarak yaşatılmasının mümkün olmadığı durumlarda sosyo-kültürel tesis olarak kamu yararına kullanılması sağlıyoruz. Mevcut pazaryerlerini yenilikçi anlayışla yeniden tasarlıyoruz. Yenilenen kapalı pazaryerlerinin üst kısmı mahalle meydanı ve toplanma alanı olarak hizmet veriyor. Kültür merkezleri ve spor tesisleri de sadece merkezî bölgeleri değil, kırsalı da kapsayacak şekilde planlanıyor. Kültürevleri, kütüphaneler, festivaller ve kültürel etkinlikler aracılığıyla kentsel mutluluğa katkıda bulunuyoruz.

Özellikle dezavantajlı grupların sosyo-kültürel açıdan gelişmesine, sosyal yaşamda aktif olmasına yönelik mekânları/alanları fiziki ve fonksiyonel açıdan nasıl planlıyorsunuz? Planlama sürecine yurttaşları dahil ediyor musunuz?

TURGAY ERDEM:
Dezavantajlı grupların sosyal hayatın içinde daha fazla yer alması için en fazla çaba gösteren yerel yönetimlerden biriyiz. Dezavantajlı grupların etkinliklere katılması amacıyla mekânlar da oluşturuyoruz. Bu mekânların erişilebilirliğine, yapılacak etkinliklere uygun olmasına dikkat ederek, uzman çalışanlarımızın gözetmenliğiyle planlama yapıyoruz. Yurttaşların fikir ve önerilerini de değerlendiriyoruz. Özellikle planlama aşamasında sivil toplum kuruluşlarıyla görüş alışverişinde bulunuyoruz. Ayrıca çalışmaya başlamadan önce mahalle komitelerinin de fikrini alıyoruz.  Mahallelere yapılacak projeler, mahalle komitelerinde değerlendirildikten sonra hayata geçiriliyor.
 
Sosyal yaşam hizmetlerine ilişkin çalışmalarınızda ve projelerinizde bütçe, mevzuat, kaynak, alan/mekân tahsisi açısından zorluklarla karşılaşıyor musunuz? Karşılaşıyorsanız, çözüm önerileriniz nelerdir?

TURGAY ERDEM:
Birçok hizmette olduğu gibi, sosyal yaşama ilişkin hizmetlerimizde de bazı sorunlarla karşılaşıyoruz. Mekân tahsisi açısından zorluklar yaşayabiliyoruz. Temennimiz, dezavantajlı gruplar için kullanımı kolay, geniş binalar yapmak. Planladığımız projelerde bütçe arttığında sorun yaşıyoruz. Kaynak bulmakta zorlandığımız projelerde yardımsever vatandaşlarla, sivil toplum kuruluşlarıyla işbirliği yapıyoruz. Bu işbirliğine en somut örnek, yakında zamanda hayata geçirdiğimiz Nilüfer Belediyesi Lions & Ercan Dikencik Alzheimer Hasta Konuk Evi’dir.


Önerilen Haberler