"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

Fatma Kaplan Hürriyet: “İzmit’in ortak değerlerine sahip çıkıyoruz”

  • 26 Eylül 2022
İzmit Belediye Başkanı Fatma Kaplan Hürriyet Belediye Gazetesi’nin sorularını yanıtladı.

Belediyenizin sosyal yaşam hizmetlerinden (sosyal tesisler, yaşam merkezleri ve mekânları, rekreasyon alanları, yeşil alanlar vb.) bahseder misiniz? Kentsel yaşam kalitesini yükseltmek amacıyla hangi projeleri hayata geçirdiniz?

FATMA KAPLAN HÜRRİYET:
İzmit, yeşiliyle, mavisiyle çok güzel bir kent. İnsanların bu güzel kenti hatırlaması, “İyi ki İzmit’te yaşıyorum,” diyebilmesi bizim için önemli. Daha önce belediyemizin herhangi bir sosyal tesisi yoktu, belediyenin mülkleri yok pahasına işletmelere kiralanmıştı. Biz, sözleşmeleri biter bitmez bu alanları belediyemizin bünyesine dahil ettik ve işletmeye başladık. “Gülümse Kafe” markasını yarattık, mahallelerde bu kafeteryaları açmaya başladık. Vatandaşların fikrini aldık, tarihî yerlerin yoğun olduğu, iç kale surlarını kapsayan mahallelerdeki konakları değerlendirmeye başladık. Her konağa bir misyon yükledik, bu konaklarda “Şiir ve Edebiyat Evi”, “Atatürk Evi” ve Millî Mücadele Müzesi” açtık. “Dantel Müzesi” ve kadınlar için yaşam alanları da oluşturuyoruz. 600 yıllık Süleyman Paşa Hamamı’nı özel işletmelerin elinden kurtardık, “Şehr-i İzmit Kafe” olarak işletmeye başladık, daha önce sadece belli bir zümreye hizmet eden bu güzel yapıyı vatandaşların hizmetine sunduk. Çayırköy Mahallesi’nde Lavanta Parkı’nı açtık. İki adet oyun grubu yerleştirilerek park diye insanlara sunulan anlayışı reddettik, sadece çocukların değil, mahalle halkının da faydalanabileceği yaşam alanları oluşturduk. İşletmelerin elinde heba olan, kaçak yapılarla doldurulan Gölkay Park’ı da kurtardık. Gölkay Park’ı yenileyeceğiz, yeni nesil yaşam alanına dönüştüreceğiz. “Ekolojik Yaşam Bahçesi” oluşturduk. Kuruçeşme Mahallesi’nde, 2.000 metrekare kapalı alanda yaşam merkezi açacağız. Merkezde, çocuk oyun odası, spor salonu, sergi alanları ve kurs merkezleri yer alacak, psikolog ve diyetisyen hizmeti vereceğiz, etkinlikler ve sergiler düzenleyeceğiz. Oyuncak Müzesi, İzmit ve Su Müzesi, İzmit Gastronomi ve Türk Kahvesi Müzesi açmak için çalışmalarımız devam ediyor. Çetin Emeç Kütüphanesi’ni hizmete sunduk. Kütüphane, gençlerden yoğun ilgi gördü. Leyla Atakan Şehir Kütüphanesi ve Sosyal Yaşam Alanı’nı da çok yakında hizmete açacağız.

Yaşam mekânlarını planlarken ilçenizin ortak kültürel değerlerini göz önünde bulunduruyor musunuz? Yurttaşların sosyalleşmesi, sağlıklı ve dengeli bir kentsel çevrenin oluşturulması, sosyal bağların güçlendirilmesi, kentsel mutluluğun tesis edilmesi amacıyla yaptığınız çalışmalar nelerdir?

FATMA KAPLAN HÜRRİYET:
İzmit, kültürel açıdan değerli ve zengin bir kent. İzmit’in zenginliğini değerlendirirken, kültürel değerleri es geçemeyiz. Yöre derneklerinin şenliklerine destek oluyoruz. Ancak ortak bir kent kültürü inşa etmek, bu kültürün mevcut kültürel yapıyla kaynaşmasını sağlamak istiyoruz. Kentimizde eskiden “Seka” kültürü vardı, birçok kültüre de ev sahipliği yapıyordu. Bu kültürün devamlılığını sağlamak ve kentimizin ortak değerlerine sahip çıkmak amacıyla Sekalılar Lokali’ni açıyoruz. Vatandaşların sosyalleşebilmesi için spor etkinlikleri, doğa yürüyüşleri düzenleyerek sosyal bağları güçlendiriyoruz. Dezavantajlı gruplar için hayata geçirdiğimiz projelerimizle de hem insanların kente aidiyet duygusunu geliştiriyoruz hem de İzmitlilik olgusunu güçlendiriyoruz.

Özellikle dezavantajlı grupların sosyo-kültürel açıdan gelişmesine, sosyal yaşamda aktif olmasına yönelik mekânları/alanları fiziki ve fonksiyonel açıdan nasıl planlıyorsunuz? Planlama sürecine yurttaşları dahil ediyor musunuz?

FATMA KAPLAN HÜRRİYET:
Projelerimizi hayata geçirirken mahalle sakinleriyle bir araya geliyoruz. Vatandaşların taleplerini dinliyoruz, fikirlerini alıyoruz. Mahalleleri geliştirecek projeler hakkında o mahallede yaşayanların fikrini sormadan, “Ben yaptım, oldu,” denmez. Bu anlayışla yapılan projelerin heba olduğunu biliyoruz. Projelerimizin birçoğunu vatandaşların talepleri doğrultusunda planlıyoruz. Alzheimer Yaşam Evi’ni hizmete sunduk, Otizm Spor Salonu açacağız. Engelli çocuklar için oyun ve rehabilitasyon programlarını hayata geçirmek amacıyla özel gereksinimli bireylere ve ailelerine hizmet verecek Yaşama Destek Evi’ni açtık. Serdar Mahallesi’nin muhtarı okul için bizden demir korkuluk talep etmişti, Engelsiz Yaşam Merdiveni’ni hayata geçirdik. Engelsiz Taksi’yle engelli vatandaşlara ulaşım desteği de sunuyoruz.
 
Sosyal yaşam hizmetlerine ilişkin çalışmalarınızda ve projelerinizde bütçe, mevzuat, kaynak, alan/mekân tahsisi açısından zorluklarla karşılaşıyor musunuz? Karşılaşıyorsanız, çözüm önerileriniz nelerdir?

FATMA KAPLAN HÜRRİYET:
Kentimizde sosyal yaşam alanlarını planlarken zorluklarla karşılaşıyoruz. Projelerimizin birçoğunu öz kaynaklarımızla hayata geçiriyoruz. Yaşadığımız sıkıntılar ve zorluklar nedeniyle projelerimizin süresi uzuyor. Fethiye Caddesi’ni yenileme projesinde diğer kurumlarla altyapı çalışmalarıyla ilgili sıkıntı yaşadık. Yerel yönetimlerin hizmetlerine ortak hizmet olarak bakılmalı. Tüm kurumların bu hassasiyetle hareket etmesini bekliyoruz. 


Önerilen Haberler