YÜKLENİYOR
Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün Belediye Gazetesi’ne görüşlerini aktardı.
Belediyenizin sosyal yaşam hizmetlerinden (sosyal tesisler, yaşam merkezleri ve mekânları, rekreasyon alanları, yeşil alanlar vb.) bahseder misiniz? Kentsel yaşam kalitesini yükseltmek amacıyla hangi projeleri hayata geçirdiniz?
OSMAN GÜRÜN: Vatandaşların sosyal yaşamına katkıda bulunmak, kent yaşamının kalitesini artırmak için çaba sarf ediyoruz. Bu kapsamda sosyal tesisler yaptık, vatandaşların hizmetine sunduk. Atatürk Kültür Merkezi’ndeki Yıldız Kenter Sahnesi, seminer salonları, fuaye alanları, Türkan Saylan Çağdaş Yaşam Merkezi’ndeki kütüphane, sergi salonu, atölye alanları, düğün ve seminer salonları, spor salonu ve “Down Cafe”, her kesimden vatandaşa hizmet vermeye devam ediyor. Ayrıca Turgutreis Yaşam Merkezi, 100 Yaş Evi gibi tesislerle vatandaşları sosyal yaşama dahil etmeyi amaçlıyoruz.
Yatağan’da yüzme havuzunu, Dalaman’da tenis kortlarını, Fethiye’de Karaçulha Güreş Merkezi’ni, Düğerek Sosyal Tesisleri ve Spor Salonu’nu, Sosyo-Kültürel Alan ve Açık Alan Spor Tesisleri’ni, Bafa-Güllük-Karabörtlen’de futbol sahalarını vatandaşların hizmetine sunduk.
Bisiklet kullanımını yaygınlaştırmayı planlıyoruz. “Bisiklet Sürmeyi Öğrendim” projesi kapsamında Morpedal Kadın Bisiklet Derneği’nin gönüllü eğitmenleri eşliğinde Kışla Bisiklet Eğitim Merkezi’nde 2021 yılının Temmuz ayında başlayan bisiklet kurslarına 4-68 yaş arasındaki vatandaşlar katıldı. Kentimizde yeşil alanları da artırdık. Parkları geliştirmeye, gelecek nesillere aktarmaya önem veriyoruz. Göreve geldiğimiz 2014 yılından bu yana yeşil alan miktarını yaklaşık 3.5 kat artırarak, 255.000 metrekareden 827.000 metrekareye çıkardık.
Yaşam mekânlarını planlarken kentinizin ortak kültürel değerlerini göz önünde bulunduruyor musunuz? Yurttaşların sosyalleşmesi, sağlıklı ve dengeli bir kentsel çevrenin oluşturulması, sosyal bağların güçlendirilmesi, kentsel mutluluğun tesis edilmesi amacıyla yaptığınız çalışmalar nelerdir?
OSMAN GÜRÜN: Kentimizin ihtiyaçlarına ve kültürel değerlerine uygun çalışmalar yapmaya özen gösteriyoruz. Kentimizde yıkılmaya yüz tutan bazı tarihî yapılar vardı. Bu yapıları aslına uygun olarak restore ettik, vatandaşların hizmetine sunduk. Yatağan’daki Osman Hamdi Bey Evi’ni restore ettik ve ziyarete açtık. Daha önce yağ hali olarak hizmet veren yapıyı restore ettik, sosyal alana dönüştürdük. Eski adliye binasını yeniledik, bu yapıyı belediye hizmet binası olarak kullanıyoruz. Yaptığımız düzenlemelerde kentimizin kültür öğelerini kullanıyoruz. Örneğin, Bodrum limanındaki yenileme çalışmasında andezit taş uygulamasıyla kentin dokusuna uygun bir çalışma yaparak, yeni bir yaşam alanı yarattık. Ula’da yaptığımız çalışmada granit küp taş uygulaması yaptık. Sosyalleşmenin ve sağlıklı yaşamanın en önemli öğelerinden biri, spor yapmak. Spor yapmayı kolaylaştırmak ve vatandaşların daha iyi şartlarda spor yapmasını sağlamak amacıyla tesisler açıyoruz. Yatağan Okçuluk Tesisi, Düğerek Spor Tesisleri, Türkan Saylan Çağdaş Yaşam Merkezi Spor Tesisi, Ula Spor Tesisi, Yatağan Yüzme Havuzu, Milas Kapalı Spor Salonu ve Yüzme Havuzu gibi birçok farklı tesisi vatandaşların hizmetine sunduk.
Özellikle dezavantajlı grupların sosyo-kültürel açıdan gelişmesine, sosyal yaşamda aktif olmasına yönelik mekânları/alanları fiziki ve fonksiyonel açıdan nasıl planlıyorsunuz? Planlama sürecine yurttaşları dahil ediyor musunuz?
OSMAN GÜRÜN: Toplumun her kesimine eşit hizmet ulaştırma ilkesiyle yürüttüğümüz çalışmalar kapsamında dezavantajlı gruplara hassasiyet gösteriyoruz. Görme engelli vatandaşlar için sesli kitap hizmetine başladık. Kadınlar ve çocuklar için felsefe seminerleri, eğitimler, kurslar düzenliyoruz. Engelli vatandaşların sosyal yaşama katılmasını sağlamak amacıyla “Down Cafe”leri hizmete sunduk, “Kısa Mola Merkezi”, “Engelsiz Plaj” gibi farklı hizmetlerimiz de var. Kentimizdeki tüm binaları engelli vatandaşların kullanımına uygun hâle getiriyoruz. Türkan Saylan Çağdaş Yaşam Merkezi’ndeki kadın atölyeleri aracılığıyla kadınlara eğitimler veriyoruz, kadınların el becerisini geliştiriyor, ürettikleri ürünleri pazarlamalarını sağlıyoruz. “100 Yaş Evi” projemiz kapsamında Menteşe, Fethiye ve Marmaris’te açtığımız merkezlerde 65 yaş üstü vatandaşlar için etkinlikler düzenliyoruz. Ortaca’da cemeviyle kültürevini hizmete sunduk. Yine Fethiye ve Menteşe’de hizmete sunduğumuz tesislerde çocuklar için gündüz bakımevleri açtık.
Sosyal yaşam hizmetlerine ilişkin çalışmalarınızda ve projelerinizde bütçe, mevzuat, kaynak, alan/mekân tahsisi açısından zorluklarla karşılaşıyor musunuz? Karşılaşıyorsanız, çözüm önerileriniz nelerdir?
OSMAN GÜRÜN: Belediyeler, sınırsız kaynağa sahip değil. Üniversitelerle bakanlıklar arasında koordinasyon sağlanmalı, bu hizmetler yaygınlaştırılmalı ve işbirliği yapılmalı. Biz, sosyal alanların önemli olduğunu biliyoruz, sosyal yaşam hizmetlerine öncelik vermeye devam edeceğiz.