YÜKLENİYOR
Kırklareli Belediye Başkanı Mehmet Siyam Kesimoğlu Belediye Gazetesi’ne değerlendirmelerde bulundu.
Belediyenizin sosyal yaşam hizmetlerinden (sosyal tesisler, yaşam merkezleri ve mekânları, rekreasyon alanları, yeşil alanlar vb.) bahseder misiniz? Kentsel yaşam kalitesini yükseltmek amacıyla hangi projeleri hayata geçirdiniz?
MEHMET SİYAM KESİMOĞLU: İnsan odaklı hizmetler üretiyoruz. Stratejik planımızın temelinde insan yaşamı var. Kırklareli, deforme olmamış kent dokusunu doğal zenginlikleriyle birleştiriyor. Kentimizin doğal yapısını korumak bizim için çok önemli. Kırklareli’nde sosyal etkileşim oldukça yoğun. Bu nedenle öncelikle İstasyon Caddesi’ni yeniledik, çağa uygun hâle getirdik. İstasyon Caddesi, araç trafiğine kapalı, her yaşa ve her kesime hitap ediyor. Caddede peyzaj düzenlemesi yaptık. Küçük ölçekli işletmelerin ve dinlenme alanlarının yer aldığı İstasyon Caddesi’nde Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün birbirinden özel fotoğraflarının bulunduğu dekoratif uygulamalar da var. Yayla Meydanı’nı da kültür-sanat alanına dönüştürdük. Yayla Meydanı’nda birbirinden farklı etkinlikler düzenleniyor. Atatürk Evi, Ali Rıza Efendi Kültür Evi gibi yapılar aracılığıyla tarih turizmine katkıda bulunduk.
Yaşam mekânlarını planlarken kentinizin ortak kültürel değerlerini göz önünde bulunduruyor musunuz? Yurttaşların sosyalleşmesi, sağlıklı ve dengeli bir kentsel çevrenin oluşturulması, sosyal bağların güçlendirilmesi, kentsel mutluluğun tesis edilmesi amacıyla yaptığınız çalışmalar nelerdir?
MEHMET SİYAM KESİMOĞLU: Kırklareli’nde mahalle ve komşuluk kültürü korunuyor, gelenek ve görenekler hâlâ yaşatılıyor. Kentimizde yatay yapılaşma devam ediyor, ancak dikey yapılaşma alanlarında sosyal ilişkilerin korunacağı etmenler göz önünde bulunduruluyor. Bahçeli nizam dikey yapılaşmalarda dahi insanlar konutlarının önünde, sokaklarında ya da mahallelerinde ikonlaşan yerlerde buluşuyor, vakit geçiriyor. Bu homojen kültürün sürekliliğini sağlayacak şekilde kentsel tasarım yapmaya özen gösteriyoruz. Bisiklet kullanımını yaygınlaştırmak istiyoruz. Ana arterleri yeniliyoruz, kaldırımları genişletiyoruz, araç park yoğunluğunu düzenliyoruz. Araç trafiğine kapalı caddelerde işletmelerin işgaliye sınırını da düzenledik. Mahallelerde mesire alanları oluşturduk. Bu sayede çocuklar rahatça oyun oynayabiliyor, yetişkinler de sosyalleşiyor. Kentimizdeki yeşil alanların bakımını yapıyoruz, yeşil alanları artırmayı hedefliyoruz. Nitelikli bir mimari projeyle Özgürlük ve Demokrasi Meydanı’nı geleceğe taşımayı amaçlıyoruz.
Özellikle dezavantajlı grupların sosyo-kültürel açıdan gelişmesine, sosyal yaşamda aktif olmasına yönelik mekânları/alanları fiziki ve fonksiyonel açıdan nasıl planlıyorsunuz? Planlama sürecine yurttaşları dahil ediyor musunuz?
MEHMET SİYAM KESİMOĞLU: “Burada Her Renk Özgürdür” sloganıyla hizmet veriyoruz. Eşit ve adil hizmet sunumunu önemsiyoruz. Dezavantajlı gruplara öncelik tanıyoruz. Sosyal yaşamın omurgasını kadınların kolektif iletişimi oluşturuyor. Bu omurganın sağlıklı durmasını sağlayan unsur, dezavantajlı gruplara bakış açınız. Düzenlediğimiz etkinliklerin toplumun her kesimine ulaşmasını sağlıyoruz. Kentimizde yaşayan vatandaşların mutlu olması bizim için en büyük ödül. 2019 yılının başında Kapalı Pazar ve Fuar Alanı’nı açtık. Alanda, sosyal ve kültürel faaliyetler düzenliyoruz. Bu sayede Kapalı Pazar ve Fuar Alanı, yeni bir yaşam mekânı oldu. Yakın zamanda “Yıldız Çocuklar” adlı yeni bir tesis açacağız. Bu tesiste çocukların sanatsal yetkinliklerini artıracak çalışmalar yapılacak. Sosyal yaşam hizmetlerimiz arasında Zübeyde Hanım Kadın Spor Merkezi, Atatürk Kültür Merkezi, Kadın Dayanışma ve Eğitim Merkezi, Turizm Enformasyon Bürosu, yerel üretici stantları yer alıyor. Vatandaşların görüşlerini ve önerilerini almak için Ar-Ge havuzu oluşturduk. Her yaştan vatandaşın önerilerini makamımda dinliyorum ve değerlendiriyorum. Bu sayede ortak akılla hareket ediyoruz.
Sosyal yaşam hizmetlerine ilişkin çalışmalarınızda ve projelerinizde bütçe, mevzuat, kaynak, alan/mekân tahsisi açısından zorluklarla karşılaşıyor musunuz? Karşılaşıyorsanız, çözüm önerileriniz nelerdir?
MEHMET SİYAM KESİMOĞLU: Kırklareli, sınırlı kaynakları ve imkânları nedeniyle hak ettiği yere ulaşmak için zorluklarla karşılaşan bir kent. İstekler ve ihtiyaçlar fazla, kaynaklar kısıtlı. Buna rağmen çalışmaya, çaba göstermeye devam ediyoruz. Tabii ki engellerle karşılaşıyoruz. Merkezî bütçeden payımıza düşen oran yetersiz. Bürokratik engellerle karşı karşıya kalıyoruz. Yapmak istediğimiz çalışmalar kimi zaman elimizden alınıyor, merkezî yönetimin inisiyatifine teslim ediliyor. İnsan odaklı bir belediyeyiz, kurumsal sorumluluklarımızın farkındayız. Bu nedenle hedeflerimize ulaşmak için çalışıyoruz. İktidarın bakış açısı değişirse, bu sorunlar çözülür. Yakın gelecekte yeni bir Türkiye sayfası açılacağından şüphemiz yok.