"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

Seçer: “Sosyal yaşam merkezlerinin sayısını artırıyoruz”

  • 26 Eylül 2022
Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer Belediye Gazetesi’ne değerlendirmelerde bulundu.

Belediyenizin sosyal yaşam hizmetlerinden (sosyal tesisler, yaşam merkezleri ve mekânları, rekreasyon alanları, yeşil alanlar vb.) bahseder misiniz? Kentsel yaşam kalitesini yükseltmek amacıyla hangi projeleri hayata geçirdiniz?

VAHAP SEÇER:
Mersin’de sosyal yaşamı canlı tutmak, her yaştan vatandaşa hizmet etmek, kentsel yaşam kalitesini yükseltmek, vatandaşları sosyal yaşama dahil etmek için var gücümüzle çalışıyoruz. Bu doğrultuda belediyemizin bünyesinde sosyal hizmet birimleri oluşturduk. Engelli vatandaşlar için “Engelsiz Yaşam Merkezleri”, “Engelsiz Yaşam Parkı” ve “Mola Evleri” faaliyetlerini sürdürüyor. Bu merkezlerde engelli vatandaşlar için birçok etkinlik düzenleniyor. Yaşlı vatandaşlar için Emekli Evleri’ni hizmete sunduk. Sosyal yaşam merkezlerini, kapsayıcı kent yaklaşımını temel alarak oluşturuyoruz. Kadınlar için sığınma evi, danışma merkezleri açtık. Çocuklar için kreşleri, atölyeleri, etkinlik ve sanat merkezlerini, eğlence aktivite parkurunu hizmete sunduk, Çocuk Bilim Atölyesi’ni kurduk, Tarsus Gençlik Kampı düzenledik. Kültür Park’ta spor alanları oluşturduk. Kentimizdeki spor tesislerinde yüzme havuzları, tenis kortları, futbol sahaları yer alıyor. Vatandaşlar bu hizmetlerden ücretsiz yararlanıyor. Kırsal bölgelerde kütüphaneye gidemeyen öğrenciler için gezici kütüphane hizmeti veriyoruz. Kentimizde okuma salonları da açıyoruz.

Yaşam mekânlarını planlarken kentinizin ortak kültürel değerlerini göz önünde bulunduruyor musunuz? Yurttaşların sosyalleşmesi, sağlıklı ve dengeli bir kentsel çevrenin oluşturulması, sosyal bağların güçlendirilmesi, kentsel mutluluğun tesis edilmesi amacıyla yaptığınız çalışmalar nelerdir?

VAHAP SEÇER:
Mersin, Türkiye’nin bir özeti. Yani her inançtan ve düşünceden, farklı kültürden gelen insanların uyum içinde yaşadığı bir kent. Dolayısıyla bu barış ve hoşgörü ortamını korumak amacıyla çalışmalar yapıyoruz. Örneğin, Suriye’den gelen misafirlerin yoğun olduğu Mezitli’deki Kadın Sağlığı Merkezi’nde kadınlara yönelik faaliyetler yürütüyoruz. Halkkent Sosyal Yaşam Merkezi’nde açtığımız Emekli Evi, Eğitimi ve Öğretimi Destekleme Kurs Merkezi, taziye evi, Meslek Edindirme Merkezi, kreş gibi merkezlerimizle her yaştan vatandaşı sosyal yaşama dahil ediyoruz. Farklı ilçelerde, özellikle dezavantajlı mahallelerde yeni sosyal yaşam merkezleri açmak için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Mut Taşhan’ı aslına uygun olarak yeniledik, kadınlar, el emeği ürünlerini burada katma değere dönüştürüyor. Yörük kültürünü geliştirmek için Darısekisi’nde etkinlikler düzenliyoruz. Vatandaşların sosyalleşmesi için ilçelerimizde tiyatro turneleri yapıyoruz. Çocuklar için “Köy Bizim, Şenlik Bizim” etkinlikleri, yerel sanatçıları da desteklediğimiz ücretsiz konserler düzenliyoruz. Şehir Tiyatrosu’nu ve Kent Orkestrası’nı yeniden yapılandırdık. Bu sayede vatandaşları ücretsiz konserlerle, gösterimlerle buluşturuyoruz.

Özellikle dezavantajlı grupların sosyo-kültürel açıdan gelişmesine, sosyal yaşamda aktif olmasına yönelik mekânları/alanları fiziki ve fonksiyonel açıdan nasıl planlıyorsunuz? Planlama sürecine yurttaşları dahil ediyor musunuz?

VAHAP SEÇER:
Engelli vatandaşlara hizmet veren tüm merkezlerimiz erişilebilir özelliklere sahiptir. Kadınlara yönelik merkezlerimizde ise, psikolojik danışmanlık, beslenme, diyetisyen ve egzersiz danışmanlığı hizmeti sunuyoruz. Bu merkezlerde çocukların vakit geçirebileceği oyun odası da bulunuyor. Hizmetlerimizden tüm kadınlar ücretsiz faydalanabiliyor. Bir mekân ya da tesis oluştururken önceliğimiz, mekânın veya tesisin dezavantaj grupların erişimine uygun, temiz, güvenilir ve ulaşılabilir olmasıdır. Yakın zamanda Emekçi Evi, Bekleme Evi gibi bölgesel projeleri hayata geçireceğiz. Kadın ve çocuk atölyeleri açarken, “Evimiz Atölye” projesini uygularken, kadınlara yönelik mesleki kurslar düzenlerken bölgede inceleme yapıyoruz. Sosyal hizmet uzmanı tarafından yapılan sosyal doku araştırmalarında bölge kadınlarının ilgi alanı, çocuklar için gerekli hizmet modeli belirleniyor, sunulacak hizmetler muhtarların ve bölge sakinlerinin katılımıyla belirleniyor. Dezavantajlı mahallelerde gençler ve çocuklar için spor salonları açmak amacıyla çalışmalar yapıyoruz. Uzman arkadaşlarımız, bireysel sporlara ve takım sporlarına yönelik projelendirme esasıyla çalışmalarını sürdürüyor.

Sosyal yaşam hizmetlerine ilişkin çalışmalarınızda ve projelerinizde bütçe, mevzuat, kaynak, alan/mekân tahsisi açısından zorluklarla karşılaşıyor musunuz? Karşılaşıyorsanız, çözüm önerileriniz nelerdir?

VAHAP SEÇER:
Sosyal yaşam hizmetlerine ilişkin çalışmalarımızda arazi tahsisi sürecinde sorunlar yaşayabiliyoruz. Kurumlarla protokol yaparak bu sorunları aşmaya çalışıyoruz.


Önerilen Haberler