"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

Albayrak: “Okulların ihtiyaçları karşılanmalı”

  • 5 Eylül 2022
Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak Belediye Gazetesi’ne değerlendirmelerde bulundu.

2022-2023 eğitim-öğretim dönemi için belediyenizin yaptığı çalışmalardan ve eğitim hizmetlerinizden bahseder misiniz? Eğitimde fırsat eşitliğini sağlamak amacıyla hangi projeleri hayata geçirdiniz?

KADİR ALBAYRAK
: Önceliğimiz, eğitim. En büyük yatırım, insana yapılan yatırımdır. Eğitimde fırsat eşitliğini sağlamak amacıyla okul ihtiyacı olan bölgelerde 11 okul inşa ettik. “11 İlçeye 11 Okul” projemiz sayesinde öğrenciler daha iyi koşullarda eğitim alıyor. Açtığımız okullara cumhuriyet değerlerine bağlılığımızın bir ifadesi olarak “Mustafa Kemal Atatürk”, “İsmet İnönü” ve “Cumhuriyet” adlarını verdik. Eğitimde fırsat eşitliğini sağlamaya yönelik diğer projemiz, Eba Destek Üniteleri. Evlerinde bilgisayarı ve internet bağlantısı olmayan ailelerin çocuklarının pandemi döneminde uzaktan eğitimden yararlanabilmesi için Çerkezköy Atatürk Kültür Merkezi’yle Çorlu Kadın Danışma Merkezleri’nde Eba Destek Üniteleri’ni hizmete sunduk. Pandemi döneminde köy okullarının yeniden açılması için Millî Eğitim Bakanlığı’na ve İl Millî Eğitim Müdürlüğü’ne çağrıda bulunduk. Ancak bu çağrımızla ilgili hiçbir çalışma yapılmadı.

Yerel yönetimlerin yetkileri ve sorumlulukları dahilinde bölgenizdeki okulların yeni eğitim-öğretim dönemine hazırlanması, eksikliklerin giderilmesi için ihtiyaç analizi ve planlama yaptınız mı? Okul yönetimleriyle, eğitim sendikalarıyla, sivil toplum kuruluşlarıyla işbirliğiniz var mı?

KADİR ALBAYRAK:
Okul yönetimlerinden gelen talepler doğrultusunda İl ve İlçe Millî Eğitim Müdürlükleri’yle birlikte okulların ihtiyaçlarını karşılıyor, tadilat ve bahçe düzenleme çalışmaları yapıyoruz. Atatürk büstü bulunmayan okullara Atatürk büstleri kazandırıyoruz. Okulların ihtiyaçlarını karşılıyoruz.

Çocukların ve gençlerin eğitimine ilişkin uygulamalarınız, kreş, kütüphane, öğrenci yurdu, sosyal tesis, eğitim atölyeleri vb. hizmetleriniz ve üniversite öğrencilerinin barınma sorununu çözmeye yönelik çalışmalarınız nelerdir?

KADİR ALBAYRAK
: 2016 yılında 150 öğrenci kapasiteli Çerkezköy Kreş ve Gündüz Bakımevi’ni hizmete sunduk. Okullara ve öğrencilere kitap bağışında bulunuyoruz. Atatürk’ün “Nutuk” adlı değerli eserini ilköğretim ve lise öğrencilerine dağıtıyoruz. İhtiyaç sahibi ailelerinin çocuklarına eğitim-öğretim yılının başında kırtasiye yardımında bulunuyoruz. Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi’ni kazanarak kentimize okumaya gelen üniversite öğrencileri kalıcı bir yer buluncaya kadar onları Kumbağ Mahallesi’ndeki öğretmen evinde ağırlıyoruz. Öğrenci yurdu yapımına yönelik proje çalışmalarımız devam ediyor.

Eğitim hizmetlerinizi planlarken bütçe, teşvik, proje yönetimi açısından ilgili bakanlıklarla yerel yönetimler arasında sorun yaşanıyor mu? Mevzuatta hangi değişikliklerin yapılması gerekiyor?

KADİR ALBAYRAK:
Eğitime yönelik hizmetlerimizi, projelerimizi ve yatırımlarımızı gerçekleştirirken bakanlıklar nezdinde herhangi bir sorun yaşamadık. Ancak destek de alamadık. Eğitim alanında yapılan çalışmalara ilgili bakanlıklar tarafından bütçe ve kaynak desteği sağlanması, yerel yönetimlerin bu alanda daha etkin hizmet sunmasına imkân sağlayacaktır


Önerilen Haberler