"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

Erdem: “Eğitimde fırsat eşitliği ön planda tutulmalı”

  • 5 Eylül 2022
Nilüfer Belediye Başkanı Turgay Erdem Belediye Gazetesi’ne değerlendirmelerde bulundu.

2022-2023 eğitim-öğretim dönemi için belediyenizin yaptığı çalışmalardan ve eğitim hizmetlerinizden bahseder misiniz? Eğitimde fırsat eşitliğini sağlamak amacıyla hangi projeleri hayata geçirdiniz?

TURGAY ERDEM:
Eğitimde fırsat eşitliği oldukça önemli. Bu nedenle eğitimde fırsat eşitliği sağlamak için elimizden geleni yapıyoruz. Çocukların ve gençlerin eğitim, spor ve kültür alanındaki ihtiyaçlarını dikkate alıyor, kreşten öğrenci yurduna, kütüphaneden spor alanlarına kadar onların eğitimine katkıda bulunacak birçok projeyi hayata geçiriyoruz. Yeni eğitim-öğretim dönemi öncesinde, her yıl olduğu gibi, ihtiyaç sahibi ailelerin çocuklarına kırtasiye yardımında bulunuyoruz. Bu hizmetten Nilüfer’de yaşayan ilköğretim ve ortaöğretim çağındaki öğrenciler yararlanabiliyor. Yardım için yapılan başvurular belediyemiz bünyesinde kurulan Sosyal Yardımlar Değerlendirme Kurulu’nda inceleniyor. İnceleme sonucunda uygun görülen öğrencilere kırtasiye malzemesi ve okul çantası desteği veriliyor. Geçen yıl 645 öğrenciye kırtasiye desteğinde bulunduk, bu yıl destek vereceğimiz öğrenci sayısı artacak. Eğitimde fırsat eşitliği sağlamak amacıyla özellikle kırsal mahallelerde çalışmalar yapıyoruz. Örneğin, kırsalda kalan 14 mahalleye fiber altyapı götürerek, bu bölgelerdeki vatandaşlara ücretsiz internet olanağı sağladık. Bu hizmet, çocukların ve gençlerin eğitimi için çok önemli. Kodlama atölyeleri kurduk. Atölyelerde, kırsal bölgelerde yaşayan çocuklara eğitim imkânı sunuluyor. Yine kırsal bölgelerde kurduğumuz Kadın ve Çocuk Akademileri’nde de çocukların eğitimine katkıda bulunacak çalışmalar yapıyoruz. Bu akademilerde oluşturulan bilgisayar sınıflarında öğrenciler araştırmalar yapıyor, öğrencilerin derslerine destek olmak için matematik, fen bilgisi, Türkçe, sosyal bilgiler, İngilizce ek dersleri ve atölye çalışmaları, el becerileri atölyeleri düzenleniyor. Kırsal bölgelerde yaşayan çocuklar için sportif ve kültürel etkinliklere ağırlık veriyoruz, “Gezici Kütüphane” hizmeti sunuyoruz.

Yerel yönetimlerin yetkileri ve sorumlulukları dahilinde bölgenizdeki okulların yeni eğitim-öğretim dönemine hazırlanması, eksikliklerin giderilmesi için ihtiyaç analizi ve planlama yaptınız mı? Okul yönetimleriyle, eğitim sendikalarıyla, sivil toplum kuruluşlarıyla işbirliğiniz var mı?

TURGAY ERDEM:
İlçemizdeki okulların yöneticileriyle irtibat hâlindeyiz. Okullardan boya, badana, bahçe düzenlemesi, tadilat desteği gibi talepler geliyor. Biz de her yıl imkânlarımız dahilinde okulların taleplerini karşılamaya çalışıyoruz. Belediyemizin Kütüphane Müdürlüğü’yle Kültür Müdürlüğü de çeşitli etkinliklerinde okullarla işbirliği yapıyor, çocukların yazarlarla, şairlerle buluşmasını, atölyelere katılmasını, sergileri gezmesini, sosyal ve kültürel etkinliğe katılmasını sağlıyor. Örneğin, belediyemizin Kütüphane Müdürlüğü, her yıl İlçe Millî Eğitim Müdürlüğü işbirliğiyle “Boyun Kadar Kitap Oku” yarışması düzenleyerek, binlerce öğrencinin kitapla buluşmasına aracılık ediyor. Ayrıca “Yılın Yazarı” etkinlikleri kapsamında düzenlenen Liselerarası Kitap Kapağı Tasarım Yarışması’na katılan öğrenciler hem o yılın yazarının bir kitabını okuyor hem de okudukları kitaba kapak tasarlayarak yeteneklerini sergiliyor. İlçe Millî Eğitim Müdürlüğü’yle ortaklaşa düzenlediğimiz atık yağ ve pil toplama gibi yarışmalarla da öğrencilerin çevre bilincini desteklemeye çalışıyoruz.

Çocukların ve gençlerin eğitimine ilişkin uygulamalarınız, kreş, kütüphane, öğrenci yurdu, sosyal tesis, eğitim atölyeleri vb. hizmetleriniz ve üniversite öğrencilerinin barınma sorununu çözmeye yönelik çalışmalarınız nelerdir?

TURGAY ERDEM:
Her mahalleye bir kreş açmak, çalışan annelerin yükünü hafifletmek ve çocuklara nitelikli eğitim vermek istiyoruz. Bu amaç doğrultusunda iki mahallede kreş açtık. Çocuklar daha kreş çağında trafik kurallarıyla ve tarımla tanışıyor. Çocukların çevre bilinci kazanması, ekolojik dengenin ve doğal yaşamın önemi hakkında farkındalık geliştirmesi için kreşte eğitimler veriliyor. Çocuklar, İngilizce, ebru, resim, seramik eğitimlerinin yanı sıra müzik, akıl ve zekâ oyunlarıyla keyifli zaman geçiriyor.

Üniversite öğrencilerine yönelik çalışmalar da yapıyoruz. 89 öğrenci kapasiteli kız öğrenci yurdumuz var. Bu dönemin başında hizmete açtığımız Nilüfer Belediyesi Yüksek Öğrenim Kız Öğrenci Yurdu, öğrencilere sıcak bir yuva ortamı sağlıyor. 19 adet tek kişilik, 23 adet üç kişilik odanın bulunduğu yurtta çamaşırhane, mescit, yemekhane, etüt odası, kütüphane ve engelli odası yer alıyor. Güvenli, rahat, huzurlu ve ekonomik koşullarda barınma imkânı sağlayan yurtta öğrencilere ücretsiz internet hizmeti de sunuluyor. Yeni yurt projelerimizi hayata geçirmek için çalışmalarımıza devam ediyoruz, barınma sorunu yaşayan üniversite öğrencilerine destek veriyoruz. Geçen yıl yurt bulamayan öğrencileri ilçemizdeki huzurevlerinde ağırladık. Pandemi nedeniyle yaşlı kabulüne henüz başlamamıştık, İzzet Şadi Sayarel Huzurevi’yle Alzehimer Hasta Konuk Evi’ni öğrencilere açmıştık. Bu yıl da, yaşlı kabulüne başlayan ama kapasitesi dolmayan İzzet Şadi Sayarel Huzurevi’nin bir bölümünü bir yıllığına kız öğrencilere açacağız. Huzurevinin 100 odasını kız öğrencilere ayırmayı planlıyoruz. Huzurevinden yararlanacak öğrenciler için Nilüfer Belediyesi Yüksek Öğrenim Kız Öğrenci Yurdu’nun şartları geçerli olacak. Üniversite öğrencilerine ikinci el eşya ve giysi, çamaşırhane desteği de veriyoruz, sabah-akşam ücretsiz çorba ikramında bulunuyoruz.

İlçem kazandırdığımız Akkılıç, Demirci, Üçevler, Nilüfer Çocuk ve Şiir Kütüphanesi de çocukların, gençlerin eğitimine katkıda bulunuyor. Kütüphanelerde öğrencilere çalışma ortamı da sağlanıyor. İlçemizdeki kütüphaneler, kent tarihine katkıda bulunan kitapları yayımlıyor ve araştırma kültürünü teşvik ediyor. Okurlar, yazarlarla, şair ve çevirmenlerle buluşuyor. Çocuklar, kütüphanelerin yaşam dolu dünyasıyla tanışma fırsatı buluyor. Kütüphanelerde üyelik, ödünç kitap alışverişi, uluslararası veri tabanı ve internet erişimi gibi hizmetler ücretsiz. Kütüphanelerin birbiriyle çevrimiçi bağlantı kurması sayesinde kullanıcılar 120.000 kitaptan aynı anda yararlanma olanağına kavuşuyor.  Kütüphane üyeleri 30.000’e yakın elektronik kitaba erişebiliyor.

Eğitim hizmetlerinizi planlarken bütçe, teşvik, proje yönetimi açısından ilgili bakanlıklarla yerel yönetimler arasında sorun yaşanıyor mu? Mevzuatta hangi değişikliklerin yapılması gerekiyor?

TURGAY ERDEM: Y
erel yönetimler hizmet üretirken bütçe sıkıntısı yaşıyor. Eğitim deyince sadece okullardaki eğitimi değil, hayatın her alanında insanın, kentlerin ve hayatın dönüşmesine ve gelişmesine katkıda bulunacak faaliyetleri anlıyoruz. Çocukları sanatla, sporla, tarımla tanıştırmak, onlara çevre bilinci ve iklim duyarlılığı kazandırmak değerli bir yatırım. Biz, insana yatırım yapmayı önemsiyoruz. Geleceğe yatırım yapmak için daha geniş bütçe olanaklarına ihtiyacımız var.


Önerilen Haberler