"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

Gürün: “Eğitim alanında ortak akılla hareket edilmeli”

  • 5 Eylül 2022
Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün Belediye Gazetesi’nin sorularını cevaplandırdı.

2022-2023 eğitim-öğretim dönemi için belediyenizin yaptığı çalışmalardan ve eğitim hizmetlerinizden bahseder misiniz? Eğitimde fırsat eşitliğini sağlamak amacıyla hangi projeleri hayata geçirdiniz?

OSMAN GÜRÜN:
Öğrencilerin eğitimi için birçok projeyi ve çalışmayı hayata geçirdik, eşitlik ilkesini ön planda tuttuk. Devlet yurtlarında yer bulamayan öğrenciler için geçici barınma hizmeti veriyoruz. “Sıcak Çorbanız Bizden” diyerek, üniversite öğrencilerinin sağlıklı beslenmesi için her sabah kampüs önünde çorba ikramında bulunuyoruz. Sosyal belediyecilik anlayışla ilköğretim, ortaöğretim ve yükseköğretim öğrencilerinin ailelerine tek sefere mahsus olmak üzere eğitim ve kırtasiye desteğinde bulunuyoruz. İhtiyaç sahibi öğrencilerin sınav giriş ücretlerini ödüyoruz, öğrencilere tablet veriyoruz, internete erişim hizmeti sunuyoruz. Uzman ekipler aracılığıyla Aile Danışma Merkezi’nde öğrencilere psikolojik destek veriliyor. Kurduğumuz konservatuvarla sanata ve sanatçıya desteğimiz sürüyor, yüzlerce öğrenciyi farklı branşlarda sanatla buluşturuyoruz. Felsefeyle ilgili eğitim programları düzenliyoruz. Gönüllülük esasıyla kurduğumuz Sosyal Gençlik Masası (SOGEM) aracılığıyla öğrencilere sosyal faaliyette bulunabilecekleri ortamlar sağlıyoruz.

Yerel yönetimlerin yetkileri ve sorumlulukları dahilinde bölgenizdeki okulların yeni eğitim-öğretim dönemine hazırlanması, eksikliklerin giderilmesi için ihtiyaç analizi ve planlama yaptınız mı? Okul yönetimleriyle, eğitim sendikalarıyla, sivil toplum kuruluşlarıyla işbirliğiniz var mı?

OSMAN GÜRÜN:
Sivil toplum kuruluşlarıyla, diğer kurumlarla işbirliği yapmaya özen gösteriyoruz. Okullardan gelen talepler doğrultusunda ihtiyaç analizi ve planlama yapıyoruz, okullara ayni yardımda bulunuyoruz. Okul kütüphanelerine kitap gönderiyoruz, okulların spor malzemesi eksiğini gideriyoruz. Kırsal mahallelerdeki okulların taleplerine istinaden Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün hayatını anlatan anı köşeleri oluşturuyoruz, kendi atölyelerimizde Atatürk büstü yaparak okullara yerleştiriyoruz.

Çocukların ve gençlerin eğitimine ilişkin uygulamalarınız, kreş, kütüphane, öğrenci yurdu, sosyal tesis, eğitim atölyeleri vb. hizmetleriniz ve üniversite öğrencilerinin barınma sorununu çözmeye yönelik çalışmalarınız nelerdir?

OSMAN GÜRÜN:
Fethiye ve Menteşe’de 188 çocuk kapasiteli kreşlerle çocukların eğitimine katkıda bulunuyoruz. Üniversite öğrencileri için geçici barınma hizmeti veriyoruz. Dezavantajlı gruptaki 7-12 yaş arasındaki çocuklar için sosyal hizmet atölyelerinde kurslar  (resim ve kostüm, “Geleceğin Mimarları”, pixilation kısa film, akımlar ve resimler, çamurdan heykeller ve suda yüzen renkler ebru atölyesi)  düzenliyoruz. Farklı yaş grupları (çocuk- ergen- yetişkin) için psikolojik danışmanlık hizmeti veriyoruz. Sosyal hizmet alanında öğrenim gören üniversite öğrencileriyle birlikte her yıl bir tema seçerek öğrencilerin, akademisyenlerin ve meslek elemanlarının katılımıyla uluslararası eğitim kampı düzenliyoruz. Türkan Saylan Çağdaş Yaşam Merkezi’ndeki atölyeler, kütüphane, çocuk kütüphanesi ve derslikler aracılığıyla çocukların ve gençlerin eğitimine katkıda bulunacak hizmetler sunmaya devam ediyoruz.

Eğitim hizmetlerinizi planlarken bütçe, teşvik, proje yönetimi açısından ilgili bakanlıklarla yerel yönetimler arasında sorun yaşanıyor mu? Mevzuatta hangi değişikliklerin yapılması gerekiyor?

OSMAN GÜRÜN:
Eğitim hizmetlerinde merkezî yönetimin, yerel yönetimlerin ve diğer kuruluşların önemli sorumlulukları var. Eğitim alanında ortak akılla hareket edilmesi gerekiyor. Projelerle, teşvikle ilgili planlama sürecinde, karar aşamasında ve uygulamada yerel yönetimler yok sayılmamalı. Hayata geçirilecek projeler için kentin dinamikleri göz önünde bulundurulmalı. Bu sayede çalışmaların hem öğrenciler hem de kurumlar için daha faydalı olacağına inanıyoruz. Mevzuatta yapılacak değişikliklerde de ortak akılla hareket edilmesi gerektiğine inanıyoruz.


Önerilen Haberler