"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

İduğ: “Üniversite öğrencilerinin barınma sorunu çözülmeli”

  • 5 Eylül 2022
Bornova Belediye Başkanı Mustafa İduğ Belediye Gazetesi’ne görüşlerini aktardı.

2022-2023 eğitim-öğretim dönemi için belediyenizin yaptığı çalışmalardan ve eğitim hizmetlerinizden bahseder misiniz? Eğitimde fırsat eşitliğini sağlamak amacıyla hangi projeleri hayata geçirdiniz?

MUSTAFA İDUĞ:
Eğitime ilişkin hizmetlerimizi ilköğretime yönelik çalışmalar, üniversite öğrencileri için yurt desteği ve mesleki eğitim çalışmaları olarak üç ana başlıkta toplayabiliriz. Bornova Belediyesi Gençlik Eğitim Merkezi’nde ortaokul ve lise öğrencileri için yüz yüze kurslar düzenliyoruz, dijital sınıfla uzaktan eğitim veriyoruz. Bornova Belediyesi Gençlik Eğitim Merkezi’ndeki kurslardan 7. sınıftan 12. sınıfa kadar tüm öğrencilerle okul dışında başka bir eğitim desteği alma imkânı olmayan öğrenciler yararlanabiliyor. Merkezde 41 öğretmen hizmet veriyor. 110 branşta 40 saatlik kurslar düzenleniyor. “Dijital Sınıf”, eğitim alanındaki vizyon projemiz. 2003 yılından bu yana binlerce öğrenciye hizmet veren Bornova Belediyesi Gençlik Eğitim Merkezi’nde yüz yüze eğitime ek olarak uzaktan eğitime de geçtik. İlçemizdeki ilkokul, ortaokul ve lise öğrencilerinin yararlanabileceği Dijital Sınıf projesini 2019 yılında hayata geçirdik. 50.000’den fazla öğrenciye videolu eğitim imkânı sunduk. LGS’ye hazırlanan 8. Sınıf, SYS ve AYS’ye girecek 12. sınıf öğrencilerine özel canlı yayınların da yapıldığı Dijital Sınıf’a bilgisayar, tablet ya da cep telefonlarından günün her saati ulaşılabiliyor. Öğrenciler dersleri izleyip, alıştırma sorularını ya da deneme sınavlarını çözebiliyor. Dijital Sınıf’ı -pandemiden önce- engelli bireylerin eğitimi için hayata geçirmiştik. Projemizin önemi uzaktan eğitime geçilen pandemi döneminde daha iyi anlaşıldı. İlçemizdeki öğrencilerin yaklaşık %70’i Dijital Sınıf’tan yararlandı.

Yurt sorununu çözmek amacıyla çalışmalarımızı sürdürüyoruz, 155 kişilik kız öğrenci yurdunun yanı sıra güçlendirme çalışmaları devam eden bir binada 300, temelini yeni atacağımız ikinci başka bir binada da 100 kişilik kız öğrenci yurdu açacağız.

Meslek eğitimlerini de eğitim hizmetlerimiz kapsamında değerlendirmek gerekir. “Altın Bilezik” projesi kapsamında çeşitli meslek kuruluşlarıyla, derneklerle birlikte istihdam garantili meslek eğitimi veriyoruz. Farklı (tekstil, eczacı kalfalığı, evde bakım) alanlarda yaptığımız çalışmalarla hem eğitimi hem de istihdamı destekledik. “Altın Bilezik” projesi sayesinde 4.000’e yakın genç çalışmaya başladı.

Yerel yönetimlerin yetkileri ve sorumlulukları dahilinde bölgenizdeki okulların yeni eğitim-öğretim dönemine hazırlanması, eksikliklerin giderilmesi için ihtiyaç analizi ve planlama yaptınız mı? Okul yönetimleriyle, eğitim sendikalarıyla, sivil toplum kuruluşlarıyla işbirliğiniz var mı?

MUSTAFA İDUĞ:
Eğitim, yerel yönetimlerin temel görevleri arasında olmasa da, çocuklara imkânlarımız ölçüsünde destek olmaya gayret ediyoruz. İlçemizdeki devlet okullarının müdürleriyle, okul aile birliği yöneticileriyle görüşüyoruz, beklentileri ve talepleri alıyoruz. İlçe Millî Eğitim Müdürlüğü’yle birlikte talepleri değerlendiriyoruz, gerekli durumlarda okulların tamir, bakım-onarım, boya-badana gibi işlerini yapıyoruz. Çocukların sağlığı için pandemi döneminde okulları düzenli olarak dezenfekte ettik.

Çocukların ve gençlerin eğitimine ilişkin uygulamalarınız, kreş, kütüphane, öğrenci yurdu, sosyal tesis, eğitim atölyeleri vb. hizmetleriniz ve üniversite öğrencilerinin barınma sorununu çözmeye yönelik çalışmalarınız nelerdir?

MUSTAFA İDUĞ:
Ege Üniversitesi’yle Yaşar Üniversitesi’nde toplam 76.000 öğrenci eğitim görüyor. Geçtiğimiz yıl eğitim-öğretim döneminin başında yurt sayısının yetersiz olması, kiraların artması nedeniyle barınma sorunu ortaya çıktı. Öğrencilerin zor durumda kalmaması için geçici misafirhaneler oluşturduk. İlçe merkezindeki sekiz katlı bir dershane binasını güçlendirerek, 300 kapasiteli kız öğrenci yurdu yapmak üzere harekete geçtik. 29 Ekim 2023’te hizmete açacağımız bu yurda ek olarak yine aynı bölgede 100 kişilik ikinci bir yurdun temelini 9 Eylül’de atacağız. Bu projelerde Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği’yle birlikte çalışıyoruz. Dezavantajlı mahallelerdeki altı noktada 3-6 yaş arasındaki çocuklar için Çocuk Oyun ve Aktivite Merkezi açtık. Sayısını 15’e yükseltmeyi hedeflediğimiz bu merkezlerde çocukların temel eğitimleri alması, güvenli zaman geçirmesi, annelerin de sosyal ve ekonomik yaşama katılması hedefleniyor. Atatürk Kitaplığı’na ek olarak üçü eski köy yerleşimlerinde olmak üzere yedi yeni kütüphane açtık. Bu kütüphanelerden biri, Bornova Şehir Tiyatrosu’nun bilet yerine kitap aldığı oyunlarda toplanan kitaplardan oluşturuldu. Bu yıl düzenlenecek kitap günlerinin ardından bir kitaplık daha açacağız.

Eğitim hizmetlerinizi planlarken bütçe, teşvik, proje yönetimi açısından ilgili bakanlıklarla yerel yönetimler arasında sorun yaşanıyor mu? Mevzuatta hangi değişikliklerin yapılması gerekiyor?

MUSTAFA İDUĞ:
Eğitim hizmetlerimizi ve çalışmalarımızı belediyemizin kaynaklarıyla gerçekleştirdik. Ticari amaç gütmeyen kuruluşlara yönelik mevzuatta herhangi bir destek ya da istisna bulunmaması nedeniyle yerel yönetimlerin çoğu zaten kısıtlı olan bütçelerini eğitim alanında kullanamayabilir.


Önerilen Haberler