"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

Kılıç: “Yerel yönetimlerin eğitimle ilgili yetkileri arttırılmalı”

  • 5 Eylül 2022
Maltepe Belediye Başkanı Ali Kılıç Belediye Gazetesi’ne değerlendirmelerde bulundu.

2022-2023 eğitim-öğretim dönemi için belediyenizin yaptığı çalışmalardan ve eğitim hizmetlerinizden bahseder misiniz? Eğitimde fırsat eşitliğini sağlamak amacıyla hangi projeleri hayata geçirdiniz?

ALİ KILIÇ: Y
eni eğitim-öğretim dönemi için Maltepeli gençlere bir gençlik merkezi armağan ettik. Maltepe’nin ikinci büyük kültür merkezi olan Yaşar Kemal Kültür Merkezi’ni hizmete açtık, merkezin bir katını gençlere bıraktık. Merkezdeki dersliklerde lise ve üniversite sınavına hazırlanan gençlere eğitim desteği veriyoruz. Gençlerin ders çalışabileceği alanlar hazırladık. Çeşitli kurslar da düzenliyoruz. Özellikle dar gelirli ailelerin çocuklarına ulaşarak, fırsat eşitliğini sağlamaya çalışıyoruz. Biliyorsunuz ki, ekonomik sıkıntılar nedeniyle vatandaşlar çocuklarını özel derslere ve kurs merkezlerine gönderemiyor. Maltepe’de bu ailelere ulaşıyoruz. Düzenlediğimiz kurslara katılan öğrencilerin lise ve üniversite sınavındaki başarı oranı çok yüksek. Bu durum bizi gururlandırıyor ve motive ediyor. Atatürk ilkelerine bağlı gençler yetiştirmek, bu gençlerin doktor, avukat, mühendis vb. mesleklere sahip olduğunu görmek gerçekten gurur verici. Çalışmalarımızla doğru yolda olduğumuzu da görüyoruz. Yüksek servis ücretleri nedeniyle aileler ve çocuklar mağdur olmasın diye okullara ücretsiz servis hizmeti başlattık. Maltepe’nin 18 mahallesinden binlerce öğrenciyi her sabah okullara ücretsiz ulaştırıyoruz. Öğrencilere çevre bilinci aşılamak için eğitim çalışmaları, eğlenceli ve öğretici etkinlikler düzenliyoruz.

Yerel yönetimlerin yetkileri ve sorumlulukları dahilinde bölgenizdeki okulların yeni eğitim-öğretim dönemine hazırlanması, eksikliklerin giderilmesi için ihtiyaç analizi ve planlama yaptınız mı? Okul yönetimleriyle, eğitim sendikalarıyla, sivil toplum kuruluşlarıyla işbirliğiniz var mı?

ALİ KILIÇ:
Maltepe’deki okullarla, okul aile birlikleriyle, İlçe Millî Eğitim Müdürlüğü’yle irtibat hâlindeyiz. İstedikleri her an bize ve ilgili müdürlüklerimize ulaşabiliyorlar. Her taleplerini karşılamaya özen gösteriyoruz. Belli dönemlerde ilçemizdeki okulları ziyaret ediyorum, okul yönetimiyle, öğretmenlerle öğrencilerle bir araya geliyorum, onların taleplerini dinliyorum. İletişim ve dayanışma ağımız güçlü. Okulların eksiklerini gideriyoruz. Okullara temizlik, tadilat, bakım ve onarım desteği veriyoruz. Öğrencilerin yeteneklerini geliştirebilecekleri spor ve hobi alanları inşa ediyoruz. Okullara basketbol sahaları ve hobi bahçeleri yaptık, ağaçlar diktik, yeşil alanları artırdık. Öğrencilerin sosyal ve kültürel gelişimine de katkıda bulunuyoruz. Tiyatro, konser gibi kültürel etkinlikleri okullara taşıyoruz. Kültür merkezlerinde düzenlediğimiz etkinliklere okulları davet ediyoruz. Okul yönetimleriyle, velilerle irtibat hâlindeyiz. Zaten devletin tüm kurumlarıyla yerel yönetimler arasında bu uyum ve diyalog kurulmuş olsa, birçok sorun kendiliğinden ortadan kalkar. Ne yazık ki, siyasi kutuplaşmanın gölgesinde kalınıyor. Maltepe’de bu sorunu büyük ölçüde aştık. Tüm kurumlarla uyumlu çalışmaya özen gösteriyoruz.

Çocukların ve gençlerin eğitimine ilişkin uygulamalarınız, kreş, kütüphane, öğrenci yurdu, sosyal tesis, eğitim atölyeleri vb. hizmetleriniz ve üniversite öğrencilerinin barınma sorununu çözmeye yönelik çalışmalarınız nelerdir?

ALİ KILIÇ
: Maltepe halkına her mahalleye kreş yapacağımıza dair söz vermiştik. Şu âna kadar 13 mahalleye kreş kazandırdık. Özellikle dar gelirli ailelere öncelik tanıyoruz. Avrupa standartlarındaki kreşlerle hem çocukların yanında oluyoruz hem de çalışan ve ekonomik özgürlüğünü kazanmak isteyen annelere destek veriyoruz. Belediyemizin bünyesinde beş kütüphane var. Kütüphanelerin kapısı gençlere sonuna kadar açık. Yaşar Kemal Kültür Merkezi’ndeki Gençlik Merkezi, kütüphanesi ve atölyeleriyle gençlerin yeni mekânı oldu. Maltepeli çocuklara çağdaş ve bilimsel eğitim vermek için Cumhuriyet Bilim ve Düşler Merkezi’ni hizmete açtık. Merkezde hem bilimsel eğitim veriyor hem de çocukların analitik zekâsını geliştirmeye yönelik kurslar düzenliyoruz. Ayrıca gitar, keman, piyano gibi müzik dersleri de veriyoruz. Kültürel alandaki çalışmalarımız kapsamında Maltepe Belediye Tiyatrosu bünyesinde tiyatro ve oyunculuk kursları açıyoruz. Çocuk korosu da kurduk. Yalçın Kızılay Spor Kompleksi’nde ücretsiz yüzme kursları veriyoruz. Doğa kampları düzenliyoruz. Bu kamplarda çocuklar doğayı tanıyor, arkadaşlığı, dayanışmayı, paylaşmayı ve eğlenceli bilimsel deneyleri öğreniyor. Üniversiteli gençlerin barınma sorunu geçen yıl ülkemizin gündemindeydi. Yurt bulamayan öğrencilere belediyemizin misafirhanesini açmıştık. Belediyemizin yurdunu da hizmete açacağız, hazırlıklarımız devam ediyor.

Eğitim hizmetlerinizi planlarken bütçe, teşvik, proje yönetimi açısından ilgili bakanlıklarla yerel yönetimler arasında sorun yaşanıyor mu? Mevzuatta hangi değişikliklerin yapılması gerekiyor?

ALİ KILIÇ
: Birçok alanda olduğu gibi eğitim alanında da asıl yetki merkezî yönetimde, yani Millî Eğitim Bakanlığı’nda. Eğitimle ilgili atacağımız her adım bakanlıkla uyumlu olmak zorunda. Bütçe ve kaynak, önemli sorunlar. Hayata geçirmek istediğimiz pek çok projede yetki engeline takılıyoruz. Örneğin, Maltepe’de ilk defa okullara ücretsiz ulaşım desteği sağladık. Her mahalleden öğrencileri sabahları belli duraklardan alıp, okul çıkışı da evlerine ücretsiz taşıyorduk. Ne yazık ki, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin eski yönetimi hakkımızda suç duyurusunda bulundu, öğrencilere ücretsiz servis hizmeti verdiğimiz için yıllarca mahkemeye gittik. Yerel yönetimlerin hem eğitim alanında hem de diğer alanlarda yetkilerinin artırılması gerekiyor. Özellikle yurt sorununun çözülmesi için adım atılmalı. Bu sorunla ilgili bütçe ve yetki açısından engellerle karşılaşıyoruz. Kısıtlı imkânlarımızla bir yere kadar çare olabiliyoruz. Devletin özellikle yurt sorununu bir an önce el alması gerekiyor.


Önerilen Haberler