YÜKLENİYOR
Dikili Belediye Başkanı Adil Kırgöz Belediye Gazetesi’nin sorularını yanıtladı.
Göreve geldiğinizde vaatleriniz nelerdi? Vaatlerinizin hangileri hayata geçti?
ADİL KIRGÖZ: Sözünü verdiğimiz projelerin %80’lik kısmını hayata geçirdik. Belediye İş Merkezi Projesi’yle belediyemize bir işyeri ve 28 ofis kazandırdık. 27 adet hizmet aracını araç filomuza dahil ettik. 20 yeni park yaptık, 18 parkı yeniledik. İlçemizin sembolü olan Olof Palme Anıtı’nı yıktık, anıtı aslına uygun olarak yeniden yaptık. Kadın heykelini ve parkını ilçemize kazandırdık. Çocuklar için özel olarak tasarladığımız parkı hizmete sunduk. İzmir Büyükşehir Belediyesi işbirliğiyle sahili bandını düzenledik. Bisiklet kullanımını teşvik etmek amacıyla İzmir Büyükşehir Belediyesi’yle birlikte 5.9 kilometrelik bisiklet yolu yaptık. 1.500 koltuk kapasiteli Sadi Erdem Plaj Sporları Tesisi’ni tamamladık. FIVB U19 Dünya Plaj Voleybolu Şampiyonası, 14-18 Eylül tarihleri arasında bu tesiste düzenlenecek. İzmir Büyükşehir Belediyesi işbirliğiyle 170 kilometrelik temiz su iletim hattını yeniledik. Bu sayede su kaybını engelledik. İzmir Büyükşehir Belediyesi’yle birlikte ilçemizin yağmur suyu drenaj hatlarını yeniledik. Sülüklü Dere çevresindeki yerleşimlerin kanalizasyonu dereye akıyor, kirlilik yaratıyordu. İzmir Büyükşehir Belediyesi işbirliğiyle yeni kanalizasyon hattı yaptık, dere güzergâhını ıslah ettik, ilçemizin önemli bir problemini çözdük. Kadın El Emeği Merkezi’ni hizmete sunduk. Kadın Dayanışma Merkezi ek hizmet binasını ve Masal Evi’ni açtık. Şiddete maruz kalan, psikolojik desteğe ihtiyacı olan kadınlara psikolog ve avukat desteği veriyoruz. Farklı alanlarda (halı, reçel, makarna, tarhana, sabun, çini, seramik, bale, pilates, atık kâğıttan aksesuar yapımı, ıslak keçe, TSM, resim, dekoratif ev aksesuarları, okuma-yazma, basketbol, halk oyunları) kurslar düzenliyoruz. İhtiyaç sahibi vatandaşlara destek olmak amacıyla “Sosyal Market” kurduk. “Hoş Geldin Bebek” projesiyle her çocuk ağacıyla birlikte büyüyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi işbirliğiyle çalışan kadınların çocuklarını bırakabileceği ve çocukların gelişiminin destekleneceği kreşimizi kurduk. Sokak hayvanları için hayvan barınağına iki ameliyathane ve 56 nekahethane yaptık. İzmir Büyükşehir Belediyesi, Çandarlı Mahallesi’ndeki su sıkıntısını çözmek için içme suyu arıtma tesisi ve iletim hattı çalışmalarını tamamladı. Kültür merkezi inşası için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Belediyemizin enerji ihtiyacını karşılamak ve temiz enerji üretmek için güneş enerjisi santrali yapıyoruz. Santralin izin işlemleri tamamlandı, yapımı için Dünya Bankası’nın kredisi ve protokol yapılması bekleniyor. İlçemizin tarihine önem veriyoruz, “Kent Arşivi” ve “Tanıtım Merkezi” projelerini hazırladık, projeler için ihale hazırlığı aşamasındayız.
Belediyenizin stratejik hedeflerinde ve planlarında değişiklik yapıldı mı? Hangi konularda değişiklik söz konusu oldu? Bu güncellemeye neden ihtiyaç duyuldu?
ADİL KIRGÖZ: Ekonomik krizden ve yüksek enflasyondan kaynaklanan finansal zorluklar nedeniyle amfi tiyatro ve kapalı spor salonu çalışmalarını erteledik. Otopark alanındaki mülkiyetleri kamulaştırma süreci devam ettiği ve maliyetler arttığı için kapalı otopark projesini önümüzdeki döneme bıraktık.
Önümüzdeki dönem hedefleriniz ve bu görev döneminde hatırlanmasını istediğiniz projeleriniz nelerdir?
ADİL KIRGÖZ: Önümüzdeki dönem projelerimiz:
• Amfi tiyatro,
• Kapalı spor salonu
• Bademli Mahallesi’ndeki tescilli tarihî binanın restorasyonu,
• Katlı otopark.
Bu görev süresinde hatırlanmasını istediğimiz projeler:
• Kadın Hakları Parkı, Dikili’nin ilk kadın heykeli, çocuklar için özel olarak tasarlanan oyun grupları ve etkinlikler,
• Plaj sporları tesisi,
• Kültür merkezi.
Ülkede yaşanan olumsuzluklara rağmen verdiğimiz sözleri yerine getirmemizin de hatırlanmasını isterim.
Belediyenizin büyükşehir belediyesiyle işbirliği yaptığı çalışma alanları nelerdir? Olumlu-olumsuz neler yaşanıyor?
ADİL KIRGÖZ: Göreve geldiğimiz günden bu yana İzmir Büyükşehir Belediyesi’yle iletişimimizi güçlendirdik, çalışmalarımızı koordineli yürütmeye başladık. İçme suyu hattı, arıtma tesisi, dere ıslahı, kreş, yol çalışmaları, üretim yollarının açılması, park ve meydan düzenlemesi, sulama projesi, belediye hizmet binası gibi birçok alanda ortak çalışmalar yapıyoruz.
Sivil toplum kuruluşlarıyla işbirliği yapıyor musunuz? Katılımcılığa yönelik faaliyetleriniz nelerdir? Kent konseyiniz var mı?
ADİL KIRGÖZ: İlçemizdeki sivil toplum kuruluşlarıyla, sendikalarla, siyasi parti temsilcileriyle bir araya geliyoruz, fikir alışverişinde bulunuyoruz. 2019 yılında kent konseyinin kurulmasını sağladık. Kadınlara yönelik çalışmalar başta olmak üzere birçok konuda kent konseyiyle fikir alışverişi yapıyoruz.
Dezavantajlı gruplara yönelik projeleriniz var mı?
ADİL KIRGÖZ: Engelli vatandaşların hayatını kolaylaştırmak amacıyla sarı çizgi uygulamasını başlattık, engelli rampalarının sayısını artırdık. İki adet engelli aracı şarj istasyonu kurduk. İzmir Büyükşehir Belediyesi işbirliğiyle ilçe merkezine engelli plajı kazandırdık. Engelli plajının ikincisi için çalışmalara başladık. Plajı 2023 yılının yaz aylarında hizmete sunmayı planlıyoruz. “Sosyal Market” projesiyle ihtiyaç sahiplerine destek oluyoruz. Dikili Belediyesi Roman Kültür Merkezi’nde ve Kadın Dayanışma Merkezi’nin ek hizmet binasında uzman psikolog, sosyolog ve avukat eşliğinde sosyal hizmet desteği veriyoruz.
Belediye hizmetlerini yerine getirirken ne tür zorluklarla karşılaşıyorsunuz?
ADİL KIRGÖZ: İlçemiz mevcut nüfusu 46.700. Sahil ilçesi olmamız sebebiyle ikincil konut nüfusuyla birlikte yaz aylarında ilçemizin nüfusu 500-600.000 civarındadır. Nüfusun artmasıyla birlikte personel norm kadrosu ve İller Bankası katkı payı yetersiz kalıyor. Ayrıca Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’yla AB hibe destek programlarından yararlanamıyoruz.
DİKİLİ BELEDİYESİ
KURUMSAL YAPI: Mali Hizmetler Müdürlüğü, Yazı İşleri Müdürlüğü, İnsan Kaynakları ve Eğitim Müdürlüğü, Halkla İlişkiler Müdürlüğü, Zabıta Müdürlüğü, İmar ve Şehircilik Müdürlüğü, Fen İşleri Müdürlüğü, Temizlik İşleri Müdürlüğü, Park ve Bahçeler Müdürlüğü, Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü, Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü, Emlak ve İstimlak Müdürlüğü, İşletme ve İştirakler Müdürlüğü, Muhtarlık İşleri Müdürlüğü, Tarımsal Hizmetler Müdürlüğü, İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Müdürlüğü.
MİSYON: 5393 sayılı Belediye Kanunu çerçevesinde ulusal menfaatleri ön planda tutarak kamu yararına hizmet etmek. Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün ilke ve devrimlerini rehber edinerek ilerlemek.
VİZYON: “Birlikte Dikili” diyerek, ayrım gözetmeksizin vatandaşların fikirlerini alarak, katılımcı, şeffaf, adil bir yönetim anlayışıyla ilçemize hizmet etmek. Dikili’yi kültür, sanat, tarım ve turizm alanında marka bir ilçe yapmak.
STRATEJİK HEDEFLER: İlçemizin dokusuna, doğasına ve estetiğine değer katan hizmetler sunmak. Kültürde, sanatta ve sporda marka bir ilçe olmak. İlçemizin tarihini ve kültürünü gelecek kuşaklara aktarmak. Dikili’nin ihtiyaçları doğrultusunda çözüm odaklı projeleri hayata geçirmek.
ÇALIŞAN SAYISI: 538
BÜTÇE: 205.549.000 TL
ADİL KIRGÖZ KİMDİR?
Dikili Lisesi’ni bitirdi. İnşaat malzemeleri sektöründe hizmet veren Kırgöz Yapı Malzemeleri Şirketi’ni 1996 yılında kurdu. İnşaat, lojistik ve zeytincilik sektörlerini şirketin bünyesine kattı. 2009 yılında siyasete atıldı. 2009-2010 yılları arasında CHP Dikili İlçe Örgütü’nde yönetim kurulu üyeliği yaptı. 2014 yerel seçimlerinde belediye meclis üyesi oldu. 2019 yerel seçimlerinde Dikili Belediye Başkanı seçildi. Dikili Yelken Kulübü’nde ve Dikili’yi Sevenler Derneği’nde kurucu üyelik yaptı. Atatürkçü Düşünce Derneği üyesidir. Çiftçi Malları Koruma Derneği’nin yönetim kurulu üyesidir. Dikili Esnaf ve Sanatkârlar Odası, Dikili Şoförler ve Otomobilciler Odası, Dikili Ziraat Odası ve Bergama Ticaret Odası üyelikleri devam etmektedir. Evli ve iki çocuk babasıdır.