"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

Kurt: “Eğitim hizmetleri için ek bütçe verilmeli”

  • 8 Eylül 2022
Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt Belediye Gazetesi’ne görüşlerini aktardı.

2022-2023 eğitim-öğretim dönemi için belediyenizin yaptığı çalışmalardan ve eğitim hizmetlerinizden bahseder misiniz? Eğitimde fırsat eşitliğini sağlamak amacıyla hangi projeleri hayata geçirdiniz?

KAZIM KURT:
Ekonomik krizin altında ezilen vatandaşlar, yeni eğitim-öğretim döneminin başlamasıyla birlikte ekonomik açıdan zor durumda kaldı. Okul alışverişi 1.500 TL’yi aşıyor. İhtiyaç sahibi velilere ve çocuklara destek olmak için Halk Market aracılığıyla kırtasiye malzemesi, çanta desteği sağlıyoruz. Yaklaşık 750 çocuk bu destekten faydalanabilecek. Eğitim sistemimizin durumu ortada. Okullarda verilen eğitim, çocukların ve gençlerin girdiği sınavlar için yeterli olmuyor. Emek Mahallesi’ndeki Gençlik Merkezi’nde ve ilçemizin çeşitli mahallelerindeki 16 Halk Merkezi’nde çocuklar için matematik, Türkçe, sosyal bilgiler ve fen bilgisi derslerine yönelik ücretsiz kurslar açtık. Okullarla birlikte kurslarımız açılacak. Okul öncesi eğitim de en az ortaokul ve lise kadar önemli. Çalışan/çalışmayan kadınlara destek olmak ve çocukların laik, bilimsel, demokrat, kaliteli okul öncesi eğitimi alabilmesi için farklı mahallelere 13 kreş açtık.

Yerel yönetimlerin yetkileri ve sorumlulukları dahilinde bölgenizdeki okulların yeni eğitim-öğretim dönemine hazırlanması, eksikliklerin giderilmesi için ihtiyaç analizi ve planlama yaptınız mı? Okul yönetimleriyle, eğitim sendikalarıyla, sivil toplum kuruluşlarıyla işbirliğiniz var mı?

KAZIM KURT:
Katılımcı bir belediyeyiz. Bu anlayış doğrultusunda eğitim sendikalarıyla, demokratik kitle örgütleriyle her zaman işbirliği yapıyoruz. Örneğin, bu yıl çocuklar yaz tatilini verimli geçirsin, eğlensin, eğlenirken öğrensin diye Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı’yla işbirliği yaptık ve yaz okulu açtık. Bölgemizdeki okulları çocuklar için daha kullanışlı hâle getirmeyi biz de çok istiyoruz. Okulları temizlemek, okulların bahçelerine bakım yapmak, gerekiyorsa asfalt çalışması gerçekleştirmek istiyoruz, ancak İl Millî Eğitim Müdürlüğü okullara girmemizi engelliyor. Hazırladığımız “Resimli Çocuk Hakları Sözleşmesi” kitabını öğrencilerine dağıtan öğretmen arkadaşımıza soruşturma açıldı. Okulların bahçelerine koyduğumuz bank ve çöp kutularında belediyemizin logosu sansürlendi, logo üzerine çiçek resimleri yapıştırıldı. Hâl böyle olunca, çok istememize rağmen okullara giremiyoruz.

Çocukların ve gençlerin eğitimine ilişkin uygulamalarınız, kreş, kütüphane, öğrenci yurdu, sosyal tesis, eğitim atölyeleri vb. hizmetleriniz ve üniversite öğrencilerinin barınma sorununu çözmeye yönelik çalışmalarınız nelerdir?

KAZIM KURT:
Belediyemizin 13 kreşi, 26 kütüphanesi, 16 halk merkezi ve 2 gençlik merkezi var. Bu sayıyı artırmak için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Kreşler, kütüphaneler, halk/gençlik merkezleriyle çocukların ve gençlerin yanındayız. Halk ve gençlik merkezlerinde çocukların, gençlerin derslerine ve kişisel gelişimine destek olmak için kurslar, atölyeler düzenliyoruz. Onların ruh ve beden sağlığını da düşünüyor, psikologlarla danışmanlık hizmeti veriyoruz. Ücretsiz halı sahalar, spor parkı ve kampüsleri, yaz okulları ve kurslar aracılığıyla çocukların, gençlerin beden sağlığı için çalışıyoruz. Eskişehir’de üç devlet üniversitesi var. Kentimizde öğrenci sayısı oldukça yüksek. Ülkenin tamamında olduğu gibi, Eskişehir’de de öğrencilerin yaşadığı sorunların başında barınma geliyor. Barınma sorununu çözmek ve gençlere destek olmak amacıyla Büyükdere Mahallesi’ne Dilek Mercan Kız Öğrenci Misafirhanesi’ni yaptık. Bağışçımızın inşaatını yaptığı, belediyemizin de elektrik, ısınma ve internet altyapısını sağladığı Dilek Mercan Kız Öğrenci Misafirhanesi, apart mantığıyla düzenlendi.

Eğitim hizmetlerinizi planlarken bütçe, teşvik, proje yönetimi açısından ilgili bakanlıklarla yerel yönetimler arasında sorun yaşanıyor mu? Mevzuatta hangi değişikliklerin yapılması gerekiyor?

KAZIM KURT:
Yukarıda bahsettiğim sorunların yanı sıra valilik ve ilgili bakanlıklar nezdinde sorunlar yaşıyoruz. Kısa adı OMEK olan Odunpazarı Belediyesi Sanat ve Meslek Edindirme Kursları’yla halk merkezlerinde açtığımız kursların ve atölyelerin resmî olarak geçerli olması için Halk Eğitim Merkezi’yle işbirliği yapmamız, protokol imzalamamız gerekiyor. Halk Eğitim Merkezi, bu protokol sonrasında belediyemize eğitmen desteği sağlayacak, biz de belediyemiz bünyesinde kurs açıp, kursiyerlere meslek edindirme sertifikası verebileceğiz. Ancak Eskişehir Valiliği’nden onay alamadığımız için bu işbirliğini gerçekleştiremiyoruz. Biz, kendi kendine yetebilen bir belediyeyiz. Bugüne kadar birçok etkinliği kendi bütçemizle düzenledik. Kreşleri de belediyemizin bütçesiyle ya da Eskişehirli hayırsever vatandaşların desteğiyle açtık. Cumhurbaşkanı tarafından yayımlanan “Tasarruf Genelgesi”, eğitimle ilgili çalışmalarımızın önünde yeni bir engel. Eğitim amaçlı kullanmak için bir mekân kiralayamıyoruz. Eğitmen sayısını artıramıyoruz. Çünkü tasarruf genelgesi buna engel oluyor, bütçe ayrılmıyor. 


Önerilen Haberler