"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

Aras: “Gündelik hayatı kolaylaştıran hizmetlere öncelik veriyoruz”

  • 16 Ocak 2023
Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras Belediye Gazetesi’nin sorularını yanıtladı.

İnsani Gelişme Vakfı, “İnsani Gelişme ve Sürdürülebilir Kalkınma: Yerel Yönetimler 2021” ilçeler raporunu Aralık 2022’de yayımladı. Raporun hangi endekslerinde yer alıyorsunuz?

AHMET ARAS:
Bodrum, geçen yıl “Yüksek İnsani Gelişme” grubunda yer alıyordu. Bu yıl,  “Çok Yüksek İnsani Gelişme” grubundaki ilçeler arasında yer alıyoruz. “Ekonomik Durum” endeksinde, büyükşehir ilçe belediyeleri arasında dördüncü sıradayız. Kalkınmanın sadece iktisadi büyümeyle ölçülmesi yetersiz olduğu için insan eksenli ölçme teknikleri ortaya çıkmıştır. BM Kalkınma Programı tarafından geliştirilen “İnsani Kalkınma” endeksi, sağlık, bilgi ve gelir düzeyine dayalı olarak hesaplanmaktadır. 2018 yılında “Ekonomik Durum”, “Eğitim”, “Sağlık” ve “Sosyal Yaşam” endeksi verilerine göre Bodrum, “öne çıkan ilçeler” arasında gösterilmiştir. 2020 yılında ilk on sıralamasında dördüncü sırada yer almıştır. 2021 raporunda ise, “Yeşil Bölge” olarak adlandırılan grupta 27. sırada, “Ekonomik Durum” endeksinde 11.sırada, “Eğitim” endeksinde 45. sırada, “Toplumsal Cinsiyet Eşitliği” endeksinde 13. sırada yer alıyoruz. İyi bir yaşama, ekonomik kaynaklara, siyasi ve sosyal amaçlara ulaşmanın göstergesi olan, UNDP tarafından hesaplanan HDI eğilim değerleri, Bodrum’un insani kalkınma sürecinde istikrarlı olduğunu göstermektedir.

İnsani gelişme ve sürdürülebilir kalkınma endekslerinin gelecek vizyonu ve amaçları kapsamında yaptığınız çalışmalardan bahseder misiniz?

AHMET ARAS
: Yönetişim ve saydamlık ilkesi çerçevesinde vatandaşların belediyemizin web sitesi ve sosyal medya hesapları aracılığıyla ihtiyaç duydukları bilgiye kolaylıkla ulaşmasını sağlıyoruz. İhaleleri ve belediye meclis toplantılarını sosyal medya hesaplarımız üzerinden canlı yayınlıyoruz. Katılımcılığı sağlamak için uygulamalarımızı gelişme kriterlerine uygun hâle getirdik. İlçemizde seçimlere katılım oranı en yüksek düzeydedir. Belediyemizin halkla ilişkiler personeli, “Hoş Geldin Bebek” kampanyası kapsamında ilçe genelinde aileleri ziyaret ediyor, ailelere yeni doğan seti hediye ediyor. Kampanya, ailelerle aramızdaki bağı da güçlendirdi. İlçemizde 326 park ve oyun alanı var. Umurca Mahallesi’ndeki eski belediye alanını “Kent Parkı” olarak düzenledik. Engelli vatandaşların denize girebilmesi için Bitez Mahallesi’nde “Özgür Plaj” uygulamasını hayata geçirdik. Hasta, yaşlı ve engelli vatandaşlara nakil hizmeti sunuyoruz, onların sağlık hizmetlerine kolaylıkla ulaşmasını sağlıyoruz.

Vatandaşların gündelik hayatını kolaylaştıran hizmetlere öncelik veriyoruz. Toplumun her kesimini kapsayan yönetim anlayışımız çerçevesinde “Toplumsal Eşitlik Birimi” kurduk. Belediyemizin Toplumsal Cinsiyet Eşitlik Komisyonu, çalışmalarını sürdürüyor. Bodrum Kadın Dayanışma Derneği ve Bodrum Kent Konseyi işbirliğiyle projelendirdiğimiz “Bodrum’dan Türkiye’ye: Kadınlar Eşitlikçi ve Şiddetsiz Kentini Yaratıyor” girişimi için Sabancı Vakfı’na yaptığımız hibe başvurusu kabul edildi. Belediyemizde, iki kadın başkan yardımcısı ve yedi kadın müdür görev yapıyor. Sokak hayvanlarına yönelik hizmetlerimizin kalitesini artırabilmek için belediyemizin Veteriner İşleri Müdürlüğü’nü faaliyete geçirdik. Bodrum Kent Konseyi Hayvan Hakları Grubu’yla ortak çalışmalar yürütüyoruz. Dost Patiler Eğitim ve Uyum Parkı’nı, Konacık Mahallesi’nde hizmete sunduk. Ekolojik mirası korumak, sürdürülebilirlik kavramını yönetim politikalarımızda etkin kılabilmek için “Sürdürülebilirlik Birimi” kurduk. Sürdürülebilirlik Birimi, dünya genelindeki en büyük turizm organizasyonu olan, BM tarafından akredite edilen sürdürülebilir kaliteli kıyı uygulamasını Bitez Mahallesi’nde başlattı. Uygulama, Türkiye’de ilk kez Bodrum’da başladı. Bitez, uygulamanın haritasına Türkiye’den katılan ilk destinasyon olacak. Tarıma yönelik çalışmalarımıza ve projelerimize devam ediyoruz. Bu kapsamda Tarımsal Hizmetler Müdürlüğü’nü kurduk. Tarım politikamızı geliştirebilmek için çalıştay düzenledik. Ayrıca Tarımsal Kalkınma Kooperatifi’nin kurulmasını destekledik. Vatandaşların ürettiği ürünlere alım garantisi veriyoruz, bu ürünleri TARKO mağazalarında tüketiciyle buluşturuyoruz.

Yerel düzeyde insani gelişme ve sürdürülebilir kalkınma endekslerinin göstergeleri bağlamında önümüzdeki dönem için hedefleriniz nelerdir?

AHMET ARAS:
Belediye Başkanları Küresel İklim ve Enerji Sözleşmesi’ni imzaladık. Muğla genelinde sözleşmeyi imzalayan ilk belediyeyiz. 2030 yılına kadar sera gazı salımını %40 oranında azaltmayı ve iklim değişikliği eylem planı hazırlamayı kabul ettik. Eylem planı, kentsel planlamadan arazi kullanımına, yerel enerji kaynaklarından belediye yapılarının yenilenebilir enerjiyle donatılmasına kadar geniş bir alanı kapsıyor. İklim kriziyle mücadelenin önemine vurgu yaparak çalışmalarımızı ve hizmetlerimizi sürdürüyoruz.

Raporda yer aldığınız endekslerin sonuçlarına göre belediyenizde geliştirilmesi ve güçlendirilmesi gerektiğini düşündüğünüz unsurlar var mı? Varsa, bu doğrultuda hangi çalışmaları yapmayı planlıyorsunuz?   

AHMET ARAS
: Seçilmiş yöneticiler olarak ekonomik, sosyal, ekolojik ve kültürel alanda sorumluluk üstleniyoruz. Kentlerin yaşanabilirlik düzeyini, toplumsal yaşamın evrensel hedeflerinden biri olarak ele almak zorundayız. Yaşanabilirlik, çevresel kalite, yaşam kalitesi, sürdürülebilirlik gibi kentsel yaşama ilişkin unsurları kapsamaktadır. Kentler, yaşanabilirlik düzeyi ve yaşam kalitesi ölçü kabul edilerek sınıflandırılmaktadır. Bodrum, denizi, güneşi, hoşça vakit geçirilebilen mekânları, parkları, hayat dolu mahalleleri, kozmopolit kültürü ve coşkulu halkıyla dostluğun, barışın ve hoşgörünün ilçesidir. Bodrum’un altyapı sorununa çözüm bulmak amacıyla önemli işlerin altına imza attık. Kültür ve Turizm Bakanlığı, Muğla Büyükşehir Belediyesi işbirliğiyle altyapı sorununu çözüme kavuşturacak yatırımlar (arıtma tesisleri, atık su ve kanalizasyon hatları) yaptık. Bu çalışmalar tamamlanma aşamasında.


Önerilen Haberler