"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

Bozkurt: “İnsani gelişme vizyonu kapsamında projeler üretiyoruz”

  • 16 Ocak 2023
Esenyurt Belediye Başkanı Kemal Deniz Bozkurt Belediye Gazetesi’nin sorularını yanıtladı.

İnsani Gelişme Vakfı, “İnsani Gelişme ve Sürdürülebilir Kalkınma: Yerel Yönetimler 2021” ilçeler raporunu Aralık 2022’de yayımladı. Raporun hangi endekslerinde yer alıyorsunuz?

KEMAL DENİZ BOZKURT: Dokuz endekste yer alıyoruz.

İNSANİ GELİŞME ENDEKSİ ESENYURT SONUÇLAR

İGE-İ

YER ALAN BÖLGE

Yönetişim ve Saydamlık

66.4

Yeşil Bölge

Sosyal Kapsama

25.5

Yeşil Bölge

Ekonomik Durum

36.3

Mavi Bölge

Eğitim

38.6

Sarı Bölge

Sağlık

49.2

Mavi Bölge

Sosyal Yaşam

67.5

Yeşil Bölge

Çevresel Performans

15.1

Kırmızı Bölge

Ulaşım ve Erişilebilirlik

35.9

Sarı Bölge

Toplumsal Cinsiyet Eşitliği

22.9

Kırmızı Bölge

Ortalama

42.4

Mavi Bölge

İnsani gelişme ve sürdürülebilir kalkınma endekslerinin gelecek vizyonu ve amaçları kapsamında yaptığınız çalışmalardan bahseder misiniz?

KEMAL DENİZ BOZKURT:
İnsani gelişme ve sürdürülebilir kalkınma endekslerinin gelecek vizyonu ve amaçları kapsamında yaptığımız çalışmalar:

Katılımcı Bütçe Çalıştayı: Şeffaf belediyecilik ve yönetişim kavramları kapsamında belediyemizin bütçesini planlarken, önceliklendireceğimiz konuları belirlerken vatandaşlara danıştık. 7.135 kişiyle yaptığımız anketin sonuçlarına göre 2022 yılının bütçesini planladık.

Engelsiz Esenyurt Çalıştayı: Engelli bireylerin toplumsal yaşamda karşılaştığı sorunları Engelsiz Esenyurt Çalıştayı’nda ele aldık, çözüm yollarını konuştuk.  

Engelsiz Oyun Alanları: Özel gereksinimli çocuklar için 496 metrekarelik oyun alanı tasarladık. Alanda, oyun grubu, interaktif masa ve robot, engelsiz tahterevalli, engelsiz salıncak, zıpzıp ve etkinlik tahtaları yer alacak.

Engelsiz El Sanatları:
Özel gereksinimli gençler, Esenyurt Belediyesi Engelliler Koordinasyon Merkezi’nin açtığı Engelsiz El Sanatları Atölyesi’nde el emeği, göz nuru ürünler yapıyor.

Esenyurt İçin Yerel Kalkınma Stratejileri Çalıştayı: İlçemizde faaliyet gösteren özel sektör temsilcilerini, akademisyenleri ve diğer paydaşları bir araya getirerek çalıştay düzenledik. Üniversite ve sanayi işbirliğiyle düzenlediğimiz çalıştaydan çıkan somut önerileri hayata geçirmek üzere çalışmalara başladık. İnovasyon ve Teknoloji Müdürlüğü’nü kurduk. İnovasyon ve Teknoloji Merkezi oluşturmak amacıyla başladığımız çalışmalarda sona yaklaştık.

Esenyurt Belediyesi İstihdam Ofisi (ESBİM): İlçemizdeki işsizlik sorununa çözüm bulmak amacıyla iş arayanlarla işverenleri buluşturuyoruz. 2019 yılından 2022 yılının sonuna kadar 50.000 vatandaşın istihdam edilmesini sağladık. ESBİM, 2022 yılında 16.500 kişiyi daha iş sahibi yaptı.

Kadın Sosyal Yaşam Merkezi: Çalışma hayatına katılmak isteyen, ancak küçük yaştaki çocukları nedeniyle çalışamayan kadınların iş yaşamına katılması için Kadın Sosyal Yaşam Merkezi’nde oyun alanları yer alıyor. Kadınlar üretim yaparken, çocuklar da oyun alanında eğlenceli vakit geçiriyor. Çocuklar, psikolog ve çocuk gelişim uzmanları tarafından hazırlanan eğitici ve öğretici aktivitelerden yararlanıyor, gelişim düzeylerine uygun oyunlar oynuyor.
Sokak Hayvanları Ambulansı: Sokak hayvanları ambulansı sayesinde veterinerlik hizmeti talep eden vatandaşlara ulaşıyoruz. Aşılama, tedavi ve takip işlemlerini gerçekleştiriyoruz. Yaralı hayvanlara ilişkin ihbarları değerlendiriyoruz, müdahale için ambulans hizmeti sunuyoruz.

Mesleki ve Sertifikalı Eğitimler: Esenyurt Belediyesi vatandaşların yetkinlik ve uzmanlık kazanarak istihdamda yer edinebilmesi amacıyla mesleki ve sertifikalı eğitimler vermektedir. Bir sanayi kenti olan Esenyurt’ta bölgedeki sanayiciler ile irtibata geçilerek istihdam boşluğu olan alanlarda uzmanlık kursları açmaktadır. Böylelikle eğitimden faydalanan vatandaşların doğrudan istihdama kazandırılması hedeflenmektedir.
 
Yeşil Alan Projeleri: Esenyurt’ta yaşam alanları oldukça kısıtlı. Göreve başladığımız günden bu yana yeşil alan projeleri üzerine çalıştık. Toplanma alanı sayısı Nisan 2019’da 60’tı. Bu sayı, 2022 yılı itibarıyla 126’ya yükseldi. Nisan 2019’dan itibaren Esenyurt’a kazandırılan parkların toplam proje alanı 114.072 metrekareydi. Yapımı devam eden, projelendirilen parklar da tamamlandığında 400.000 metrekareye yakın yeşil alanı ilçemize kazandıracağız.   

Yerel düzeyde insani gelişme ve sürdürülebilir kalkınma endekslerinin göstergeleri bağlamında önümüzdeki dönem için hedefleriniz nelerdir?

KEMAL DENİZ BOZKURT:
Farklı alanlarda çalışmalar yapmayı hedefliyoruz. Planladığımız çalışmaları şöyle sıralayabilirim:

Esenyurt İçin Yerel Kalkınma Stratejileri Çalıştayı: Yerel kalkınma stratejileri için düzenlediğimiz ilk çalıştaydan önemli veriler elde etmiştik. Bu çalıştayı düzenli hâle getirmeyi, stratejileri ve uygulamaları değerlendirmeyi,  yaygınlaştırmayı hedefliyoruz.

Kadın Sağlığı Danışmanlık Merkezi: İlçemizdeki kadınların ücretsiz sağlık danışmanlığı alabileceği merkezi 2023 yılında hizmete sunmayı amaçlıyoruz. Projenin hedef kitlesi, maddi ve sosyal açıdan dezavantajlı kadınlar.

Çocuk Koruyucu Ruh Sağlığı Merkezi: Büyüme dönemindeki çocuklar ücretsiz terapi ve danışmanlık hizmeti alabilecek. Esenyurt’ta yaşayan tüm çocukların merkezden yararlanmasını sağlayacağız.

Esenyurt Belediyesi Otizm Merkezi: Otizmli çocukların sosyalleşebileceği, eğitim alabileceği ve sınırlı tedavi görebileceği ücretsiz bir merkez tasarlıyoruz.

Fizik Tedavi Merkezi:
Uzman fizyoterapistlerle, teknolojik cihazlarla vatandaşlara hizmet sunmayı planlıyoruz. Bu sayede hâlihazırda Saadetdere Termal ve Kür Tedavi Merkezi’nde, evde sağlık hizmetleri kapsamında evlerde verilen fizik tedavi hizmetinden daha fazla sayıda vatandaş yararlanacak.

İnovasyon Merkezi:
Esenyurt İçin Yerel Kalkınma Stratejileri Çalıştayı’nın sonuçlarına göre “İnovasyon Merkezi” bir ihtiyaç olarak görüldü. Sanayiciler ve üniversiteler işbirliğiyle kalkınma faaliyetleri için somut çalışmalar yapacak merkez için çalışmalar tamamlandı. Üniversitelerin desteğiyle girişimciler tarafından bilimsel çalışmalar yapılacak, bu çalışmalar sanayicilerin kullanımına ve erişimine sunulacak, yerel kalkınmaya katkıda bulunulacak.

Bisiklet Yolu: Enerji verimliliği ve karbon ayak izinin azaltılması hedefleri kapsamında bisiklet yolu yapmayı planladık. Üç etaplık bisiklet yolunu Mimar Sinan Parkı’nda projelendirdik. 4.6 kilometrelik bisiklet yoluyla stratejik konumları birbirine bağlayacağız. Sirkülasyonun yoğun olacağını öngörüyoruz.

Raporda yer aldığınız endekslerin sonuçlarına göre belediyenizde geliştirilmesi ve güçlendirilmesi gerektiğini düşündüğünüz unsurlar var mı? Varsa, bu doğrultuda hangi çalışmaları yapmayı planlıyorsunuz?   

KEMAL DENİZ BOZKURT:
“Toplumsal Cinsiyet Eşitliği” endeksi için çalışmalara başladık. Belediyemizin Kadın Aile Müdürlüğü’nde “Eşitlik Birimi” kurulması için belediye meclisinin onayını bekliyoruz. Eşitlik Birimi bünyesinde toplumsal cinsiyet eşitliğine ilişkin farkındalık çalışmaları yapmayı, eğitimler vermeyi ve seminerler düzenlemeyi amaçlıyoruz.

“Çevresel Performans” endeksinde “Kırmızı Bölge” olarak adlandırılan grupta bulunuyoruz. Bu durum, ilçemizde kişi başına düşen yeşil alan miktarının az olmasından kaynaklanıyor. Bu endekste daha üst sıralara yerleşmek amacıyla ilçemize 16 park kazandırdık, 21 yeşil alan projesi üzerinde çalışmalarımıza devam ediyoruz. Yeşil alan projelerimiz, farklı alanları da (yürüyüş yolları, spor alanları, bisiklet yolları, oyun alanları) kapsıyor. Hayvan Tedavi ve Bakım Merkezi’ni hizmete sunacağız, sokak hayvanlarını sağlıklı bir yaşam sürmesini sağlayacağız.

“Eğitim” endeksinde “Sarı Bölge” olarak adlandırılan grupta yer alıyoruz. İlçemizde okul sayısının yetersiz olması, okul için yeterli alanın olmaması sebebiyle geliştirdiğimiz “Kampüs Lise” projesiyle bu endekste üst sıralara yükseleceğimizi, Esenyurt’ta derslik başına düşen öğrenci sayısının azalacağını öngörüyoruz.


Önerilen Haberler