"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

Elçin: “Tarımsal üretime ve hayvancılığa katkıda bulunuyoruz”

  • 16 Ocak 2023
Artvin Belediye Başkanı Demirhan Elçin Belediye Gazetesine düşüncelerini aktardı.

Tarımsal Üretimi ve Küçükbaş Hayvancılığı Destekleme Projesi’nden bahseder misiniz? Projenizin amacı nedir?

DEMİRHAN ELÇİN:
Küçükbaş hayvancılığı geliştireceğimize dair söz vermiştik. Bu sözümüzü yerine getirdiğimiz için mutluluk duyuyorum.

İngiliz Suffolk koyunlarını 2020 yılında belediyemizin envanterine dahil ettik, Artvin’in coğrafi şartlarına uyum sağlayıp sağlamadıklarını tespit etmek için belediyemiz uhdesinde koyunları besledik, koyunların üremesini sağladık. Bu süre zarfında Suffolk ırkının Ar-Ge çalışmasını tamamladık. Küçükbaş hayvan üreticiliğini desteklemek amacıyla İngiliz Suffolk koyunlarını hemşerilerimize ücretsiz dağıtıyoruz. Suffolk koyunlarının yanı sıra nesli tükenmekte olan yerel ırk Bijik koyunlarına da sahip çıktık, bu ırkı da belediyemizin envanterine kazandırdık. Bijik ırkının devamlılığını ve orijinalliğini koruyoruz. Bijik koyunlarını da hemşerilerimize ücretsiz dağıtacağız.

Küçükbaş hayvanları dağıtırken kadınlara ve gençlere öncelik veriyoruz. Bu sayede işsizliği önlemeyi amaçlıyoruz. Ar-Ge çalışmalarını tamamladıktan sonra Suffolk koyunlarını üreticilere, müteşebbislere, hayvancılık yapmak isteyen kadınlara ve gençlere iki-üç ay gibi kısa bir sürede dağıttık. Bijik koyunlarının da yavrulamasını bekliyoruz. Akabinde, Bijik koyunları için dağıtım sürecini planlayacağız.

Öte yandan, ata tohumlarının korunması için bir proje başlattık, yerel ata tohumlarını hemşerilerimizle buluşturacağız. Proje kapsamında Artvin Yerel Tohum Derneği’nden ücretsiz temin ettiğimiz ata tohumlarını, kiraladığımız seralarda fide hâline getiriyoruz. Ürettiğimiz fideleri ücretsiz dağıtıyoruz. Tek şartımız, mahsul alındıktan sonra tohumların bir kısmının belediyemize geri verilmesi.

Projenin hazırlık süreci, kapsamı, içeriği, hedef kitlesi, bölgeye ve Artvin’e katkısı hakkında bilgi verir misiniz?

DEMİRHAN ELÇİN:
“Küçükbaş Hayvancılığı Destekleme” projesi kapsamında Afyonkarahisar’daki ithalatçı firmadan İngiliz Suffolk koyunlarını satın aldık, belediyemizin envanterine kazandırdık. İngiliz ırkı yetişkin Suffolk koyunları yaklaşık 150 kilogramdır. Bir koyundan ortalama 75-90 kilogram arası karkas et elde edilebilmektedir. İngiliz ırkı Suffolk koyunları kuyruksuz ve boynuzsuzdur, bu koyunlardan elde edilen et kokusuzdur. Bu nedenle en lezzetli koyun etleri arasında ilk sırada yer almaktadır. İngiliz Suffolk ırkının bu özelliğinin besiciler için cazip olacağını, daha fazla karkas et elde edileceğini, üreticilerin daha fazla kazanacağını, üretime ağırlık verileceğini düşünüyoruz.  

Yerel ırk Bijik koyunlarının sayısı oldukça azdı (300-500 civarında), nesli tükenmek üzereydi. Yerel ırka sahip çıktık, 2021 yılında birkaç üreticiden Bijik koyunlarını satın aldık, belediyemizin envanterine kazandırdık. Belediyemiz uhdesinde bu koyunları besliyoruz, koyunların üremesini sağlıyoruz. Bu ırkın devamlılığını ve coğrafi işaretini alacağımız Artvin cağ dönerinin üretiminde Bijik koyunlarının etlerinin kullanılmasını sağlayacağız.

Ekonomik kriz nedeniyle üreticilerin koyunları ucuz fiyata satmaması için koyun etlerinde taban fiyat belirlemeyi, Suffolk ve Bijik koyunlarına satın alma garantisi vererek taban fiyatının altında satış yapılmaması amacıyla üreticileri desteklemeyi planlıyoruz.

2020 yılında ata tohumlarına yönelik projemizi hayata geçirmek için Artvin Yerel Tohum Derneği’nden ücretsiz ata tohumları temin ettik. Ardından, seralar kurduk, bu tohumları yine derneğimizle birlikte yetiştirerek fide hâline getirdik. 2021 ve 2022’de belediyemizin personeliyle beraber seralarımızda fide yetiştirmeye başladık. Yetiştirdiğimiz fideleri mahalle mahalle gezerek hemşerilerimize ücretsiz dağıttık. Bu projemizle domates, biber, patlıcan, salatalık vb. ürünlerin katkısız üretilmesini, vatandaşların sağlıklı ve güvenli beslenmesini amaçladık, amacımıza da ulaştık. Bu projemiz yoğun ilgi gördü. Üç yılda yerel ata tohumlarından elde ettiğimiz toplam 320.000 fideyi hemşerilerimizle buluşturduk. 2023 yılında Artvin Ziraat Odası’nı da paydaşlarımız arasına dahil ettik. Artvin Yerel Tohum Derneği ve Artvin Ziraat Odası işbirliğiyle 200.000 kök fideyi hemşerilerimize ücretsiz dağıtacağız, üretime katkıda bulunacağız.

Projeyi planlarken bütçe, yatırım, kaynak ve mevzuat açısından herhangi bir zorluk yaşadınız mı? Yaşadıysanız, bu zorlukları aşmak için hangi çalışmaları yaptınız?

DEMİRHAN ELÇİN:
Herhangi bir zorluk yaşamadık. Projelerimizi, belediyemizin bütçesi ve imkânları doğrultusunda hayata geçirdik. Kişilerden, kurum ve kuruluşlardan işbirliği haricinde talebimiz olmadı. Projeleri biz planladık, paydaşlarımızla birlikte hayata geçirdik.


Önerilen Haberler