YÜKLENİYOR
Nilüfer Belediye Başkanı Turgay Erdem Belediye Gazetesi’nin sorularını aktardı.
İnsani Gelişme Vakfı, “İnsani Gelişme ve Sürdürülebilir Kalkınma: Yerel Yönetimler 2021” ilçeler raporunu Aralık 2022’de yayımladı. Raporun hangi endekslerinde yer alıyorsunuz?
TURGAY ERDEM: İnsani Gelişme Vakfı, “İnsani Gelişme ve Sürdürülebilir Kalkınma: Yerel Yönetimler 2021” ilçeler raporunda yer aldığımız endeksler:
• Ana endeks, (Yeşil Bölge, 9. sıra)
• “Yönetişim ve Saydamlık” endeksi, (Yeşil Bölge, 37. sıra)
• “Ekonomik Durum” endeksi, (Yeşil Bölge, 25. sıra)
• “Eğitim” endeksi, (Yeşil Bölge, 10. sıra)
• “Sağlık” endeksi, (Yeşil Bölge, 11. sıra)
• “Sosyal Yaşam” endeksi, (Yeşil Bölge, 15. sıra)
• “Ulaşım ve Erişilebilirlik” endeksi, (Yeşil Bölge, 38. sıra)
• “Toplumsal Cinsiyet Eşitliği” endeksi, (Yeşil Bölge, 16. sıra)
İnsani gelişme ve sürdürülebilir kalkınma endekslerinin gelecek vizyonu ve amaçları kapsamında yaptığınız çalışmalardan bahseder misiniz?
TURGAY ERDEM: “Herkes İçin Eşit, Ulaşılabilir, Sağlıklı Gıda” sloganıyla tarımsal üretime destek vermeye ve sağlıklı gıdayı ulaşılabilir kılmaya devam ettik. Üretim konusunda toplumsal farkındalık yaratmak amacıyla çalışmalarımızı sürdürdük. Ata tohumlarını yaygınlaştırmak için on binlerce ata tohumunu ücretsiz dağıttık. Çiftçi Evi’nde tarımsal üretime ilişkin eğitimler verdik, kreş çağındaki çocukları tarımla tanıştırdık, balkon tarımını teşvik etmek için vatandaşlara sebze fidesi dağıttık. Vatandaşları sağlıklı gıdayla buluşturduğumuz “Nilüfer Bostan” satış noktasını yaygınlaştırmak için adımlar attık. Sağlıklı gıdaya erişim alanındaki çabamız önemli bir hibe desteği de aldı. Tarımsal ürünlerin toplanması, soğuk hava deposunda depolanması, gıda ürünlerinin işlenmesi, üretilen her ürünün kalite kontrol analizinin yapılması amacıyla hizmete sunacağımız Hasanağa Gıda Merkezi’nin çalışmalarında sona yaklaştık.
Kültür-sanat alanındaki çalışmalara da önem verdik, birbirinden farklı etkinlikler düzenledik (Nilüfer Caz Tatili, güz konserleri, Nilüfer Kent Tiyatrosu’nun Balat Atatürk Ormanı’nda sahnelediği oyunlar, sergiler, yerel şenlikler vb.). İlçemize iki yeni kültür-sanat merkezi kazandırdık: Nilüfer Belediyesi Dr. Hüseyin Parkan Sanlıkol Müzik Enstrümanları Müzesi ve Bursa’nın geçmişinde önemli yeri olan ipek ve ipekböcekçiliğini gelecek kuşaklara aktaracak olan İpek Evi. Bunların yanı sıra sosyal belediyecilik anlayışımız doğrultusunda ilçemize birçok tesis kazandırdık. Hayırsever bir vatandaşın katkısıyla inşa edilen İzzet Şadi Sayarel Huzurevi ve Kreşi, Bursa’da bir ilk olan Lions& Ercan Dikencik Alzheimer Hasta Konukevi ve yaşlı bakımına yönelik hizmet verecek iki önemli tesis faaliyetlerine başladı. 55 yaş ve üstü vatandaşların kaliteli zaman geçirmesi ve sosyalleşmesi amacıyla hizmete sunduğumuz Olgun Gençlik Merkezleri’nin ikincisini Beşevler Mahallesi’nde açtık. İlçemizin kırsalındaki kadınlar ve çocuklar için kurduğumuz akademileri yaygınlaştırdık, Konaklı ve Fethiye Mahalleleri’nde de hizmete sunduk. Kapalı pazaryeri, kodlama ve beceri atölyeleri içeren Fethiye Sosyal Yaşam Alanı’nı Fethiye Mahallesi’ne kazandırdık. Nilüfer Sosyal Girişimcilik Merkezi’ni hizmete açtık, Türkiye’de sosyal girişimcilik merkezi kuran ilk belediye olduk.
Çocukları sanatla, kitapla, bilimle ve sporla buluşturan etkinlikler düzenledik. Görükle’de Nilüfer Gençlik Evi açtık. Çocukların ve gençlerin eğitimine katkıda bulunmak için 13 kırsal mahalleyi internet altyapısına kavuşturduk, bölge halkına sınırsız ve ücretsiz internet olanağı sağladık. Kırsal mahallelerin ihtiyaçlarını karşılayacak projeleri hayata geçirmeye devam ettik. 14 tür atığın ayrı toplandığı 1. Sınıf Atık Getirme Merkezi’ni kurarak, geri dönüşüm ve atık yönetimi konusundaki başarılı çalışmalarımıza yenisini ekledik. Asfalt ve yol açma çalışmalarımız da devam etti. 46.802 metrekarelik alanda 11 tane parkı ve koşu yolunu hizmete sunduk.
Yerel düzeyde insani gelişme ve sürdürülebilir kalkınma endekslerinin göstergeleri bağlamında önümüzdeki dönem için hedefleriniz nelerdir?
TURGAY ERDEM: Gelecek nesillere yaşanabilir bir dünya bırakmakla yükümlüyüz. İnsanların yaşamaktan keyif alacağı, yaşam kalitesini yükselten, sürdürülebilir kalkınmayı gerçekleştiren bir ilçe olma çabasındayız. Bu çaba doğrultusunda en önemli rehberimiz, çocukların, gençlerin ihtiyaçları ve hayal gücü olacak.
Kırsal kalkınmaya ağırlık vereceğiz, atalık tohum, doğal gübre, temiz toprak hakkında farkındalık oluşturacağız. Ekolojik tarımı ve yerel tohum üretimini desteklemeye devam edeceğiz. Kooperatifler aracılığıyla vatandaşları sağlıklı gıdayla buluşturacak çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Yeni parklar yapacağız, yeşil alanları artıracağız. Yenilenebilir enerji kaynaklarına ve karbon ayak izini azaltmaya yönelik çalışmalar yapacağız. Sokak hayvanları için projelerimiz de devam edecek. Dezavantajlı grupların (çocuk, genç, kadın, yaşlı ve engelli) sosyal yaşama dahil olması için sosyal belediyecilik uygulamalarını artıracağız. Sanatı ve sporu gündelik yaşama daha fazla dahil edeceğiz. Yerel demokrasiyi güçlendireceğiz. Barınma sorunu yaşayan üniversite öğrencilerine tesislerimizde geçici barınma hizmeti sunduk. Yeni yurt projelerinin hayata geçirilmesi için çalışmalara başladık.
Raporda yer aldığınız endekslerin sonuçlarına göre belediyenizde geliştirilmesi ve güçlendirilmesi gerektiğini düşündüğünüz unsurlar var mı? Varsa, bu doğrultuda hangi çalışmaları yapmayı planlıyorsunuz?
TURGAY ERDEM: İklim Değişikliğine Uyuma Yönelik Başkanlar Sözleşmesi’ni imzalayarak, 2020 yılına kadar karbon emisyon oranını %20 oranında azaltmayı taahhüt etmiştik, %16.29 oranında azaltmayı başardık. 2030 yılına kadar karbondioksit salımını %40 oranında azaltmayı taahhüt ettik. Bu kapsamda projelerimizi gözden geçirdik, karbon salımını artıran projelerin yerine çevreye duyarlı projeler ürettik. Kamu binalarında alternatif enerji kaynaklarının kullanılmasına yönelik çalışmalar yürütüyoruz. Önümüzdeki dönemde planladığımız çalışmalar arasında hassas, sürdürülebilir ve korumalı tarım uygulamaları, belediye binalarında yakıt ve enerji etkin çözümlerin sağlanması, konutlarda enerji etkin uygulamaların ve bilinçlendirme çalışmalarının yapılması, ilçede elektrikli araç kullanımının artırılması, kuraklığa dayanıklı ürün çeşitlerinin yaygınlaştırılması yer alıyor.