"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

Fatma Kaplan Hürriyet: “Yeni nesil belediyecilik anlayışıyla çalışıyoruz”

  • 16 Ocak 2023
İzmit Belediye Başkanı Fatma Kaplan Hürriyet Belediye Gazetesine görüşlerini aktardı.

İnsani Gelişme Vakfı, “İnsani Gelişme ve Sürdürülebilir Kalkınma: Yerel Yönetimler 2021” ilçeler raporunu Aralık 2022’de yayımladı. Raporun hangi endekslerinde yer alıyorsunuz?

FATMA KAPLAN HÜRRİYET
: “Çok Yüksek İnsani Gelişme” grubuna giren ilçe sayısına göre İzmit, “Yeşil Bölge” olarak adlandırılan grupta 52.97 puanla 11. sırada yer alıyor. İzmit, “Yönetişim ve Saydamlık” endeksinde 81.98 puanla 7. sırada, “Eğitim” endeksinde 63.05 puanla 13. sırada, “Sosyal Yaşam” endeksinde 68.41 puanla 23. sırada, “Ulaşım ve Erişilebilirlik” endeksinde 86.75 puanla 8. sırada bulunuyor.

İnsani gelişme ve sürdürülebilir kalkınma endekslerinin gelecek vizyonu ve amaçları kapsamında yaptığınız çalışmalardan bahseder misiniz?

FATMA KAPLAN HÜRRİYET:
Kadınların kendi ayakları üzerinde durmasını ve ekonomik değer yaratmasını sağlamak için İzmit Kadın Girişimciler Merkezi’yle Çınar Kadın Kooperatifi’ni açtık. Kadın Girişimciler Merkezi, tam teşekküllü bir yaşam merkezi olarak kadınlara hizmet veriyor. Merkezde, diyetisyen ve psikolog hizmeti veriliyor, çocuk kütüphanesi, girişimcilik ofisleri, aile rehberlik merkeziyle etüt merkezi ve gebe eğitim sınıfı yer alıyor. Kadın emeğinin değerlendirilmesi amacıyla satış öncelikli sergiler ve panayırlar düzenledik.

Eğitimde fırsat eşitliğini sağlamak amacıyla çocuklar ve gençler için Çınar Akademi’yi açtık. Çocukların okul öncesi eğitim alabilmesi için Çınar Çocuk Evleri’ni hizmete sunduk. Çınar Çocuk Evleri’nin sayısını artırıyoruz. Alzheimer Yaşam Merkezi sayesinde Alzheimer hastalarına destek oluyoruz. “Beslenme Saati” projesi kapsamında gelir düzeyi düşük mahallelerde, anaokulu ve ilkokul çağındaki çocuklara ara öğün desteği veriyoruz. “Engelsiz Taksi” uygulamasıyla engelli vatandaşların ulaşımını kolaylaştırıyor, “Anne Taksi” uygulamasıyla da desteğe ihtiyaç duyan, yeni doğum yapmış kadınları hastaneden alıp, evlerine ulaştırıyoruz. Engelli çocuklara yönelik oyun ve rehabilitasyon programlarını hayata geçirmek amacıyla Yaşam Destek Evi’ni açtık. İzmit Belediyesi Sanat Akademisi’ni kurduk, dans, müzik, tiyatro alanında kendisini geliştirmek isteyen vatandaşlara ücretsiz hizmet vermeye başladık. İzmit Belediyesi Tiyatrosu ve Gülümse Çocuk Tiyatrosu, vatandaşlar için ücretsiz oyunlar sahneliyor. Daha önce düşük ücretle kiraya verilen alanları belediyemizin bünyesine dahil ettik. Bu alanları sosyal tesise dönüştürdük, vatandaşların sosyalleşmesini sağladık. Çetin Emeç Kütüphanesi’ni ilçemize kazandırdık. Leyla Atakan Şehir Kütüphanesi’ni ve yeni nesil sosyal donatı alanını da çok yakında hizmete sunacağız.  

İlçemize bir sanat galerisi yetmediği için Nikomedia Sanat Galerisi’ni açtık. Daha önce vakıflara âdeta peşkeş çekilen tarihî İzmit konaklarını kurtardık. Konakların her birinde müze açtık. Atatürk ve Millî Mücadele Anı Evi’ni ilçemize kazandırdık. Nikomedia Antik Kenti’nin ortaya çıkarılması için Kültür ve Turizm Bakanlığı, Kocaeli Müze Müdürlüğü işbirliğiyle arkeolojik kazılar devam ediyor.

Yerel düzeyde insani gelişme ve sürdürülebilir kalkınma endekslerinin göstergeleri bağlamında önümüzdeki dönem için hedefleriniz nelerdir?

FATMA KAPLAN HÜRRİYET:
İzmit’in nüfusu artıyor. İlçemizin gündüz nüfusu, gerçek nüfusundan üç kat fazla. Bu nedenle gerek İzmit’te yaşayan gerek gün içinde İzmit’e gelen vatandaşlara en iyi şekilde hizmet veriyoruz. İzmit’in geleceğini de düşünerek projelerimizi planlıyoruz. Ayrım gözetmeksizin her toplumsal grup için projeler üretiyoruz. Yeni nesil belediyecilik anlayışıyla çalışıyoruz. Kadınların toplumsal yaşama dahil olduğu, eğitimde fırsat eşitliğinin sağlandığı, yaşam kalitesinin yükseldiği, ulaşım sorununun çözüldüğü, kültür-sanat etkinliklerinin yer aldığı bir İzmit için çalışmalarımıza devam ediyoruz.

Raporda yer aldığınız endekslerin sonuçlarına göre belediyenizde geliştirilmesi ve güçlendirilmesi gerektiğini düşündüğünüz unsurlar var mı? Varsa, bu doğrultuda hangi çalışmaları yapmayı planlıyorsunuz?   

FATMA KAPLAN HÜRRİYET:
İNGEV’in 2021 yılındaki insani gelişme değerlendirmesine göre 2022 yılında güçlendirdiğimiz alanlar oldu. Özellikle sulanamayan ekili alan miktarını sürekli artırıyoruz. Oluşturduğumuz Çilek Köyü’ne 24.000 çilek fidesi diktik. Topraksız tarım konusunda Kocaeli'de öncü olduk, 4 ton istiridye mantarı yetiştirdik. Üreticilere vermek üzere 90 dekarlık alana silajlık mısır ektik. 4 dönümlük araziye de bal kabağı ektik. Çiftçilerin buğday üretimini artırabilmek için 828 çiftçiye 83 ton nusrat buğdayı dağıttık. Çiftçilere 22 ton gübre desteğinde bulunduk. Yüz binlerce fideyi üreticilere dağıttık. İlçemizdeki sekiz köyde, 150 dönümlük arazide tarım yapıyoruz. Lavanta, dut ve aronya yetiştirmeye başladık. Sebze hasadı 15 tonu geçti. İlçemizdeki parklara meyve ağaçları ekiyoruz. 2022 yılında “Sosyal Kapsama” endeksinin sıralamasında yükselmek için çalışmalarımıza devam edeceğiz.


Önerilen Haberler