YÜKLENİYOR
Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç Belediye Gazetesi’ne değerlendirmelerde bulundu.
İnsani Gelişme Vakfı, “İnsani Gelişme ve Sürdürülebilir Kalkınma: Yerel Yönetimler 2021” ilçeler raporunu Aralık 2022’de yayımladı. Raporun hangi endekslerinde yer alıyorsunuz?
ŞÜKRÜ GENÇ: “Yeşil Bölge” olarak adlandırılan “Çok Yüksek İnsani Gelişme” grubunda 10., “Çevresel Performans” kategorisinde birinci sırada yer aldık.
İnsani gelişme ve sürdürülebilir kalkınma endekslerinin gelecek vizyonu ve amaçları kapsamında yaptığınız çalışmalardan bahseder misiniz?
ŞÜKRÜ GENÇ: Sarıyer’i daha yaşanabilir bir ilçe yapabilmek için yola çıktık. Bunun sadece temel belediyecilik hizmetleriyle olmayacağının da bilincindeydik. Her zaman söylediğim gibi, belediyecilik sadece asfalt dökmek, yol yapmak değildir. Biz, yaşamın her alanında vatandaşlara dokunmayı, onların yaşam kalitesini yükseltmeyi hedefledik. Bu nedenle temel belediyecilik faaliyetlerinin yanı sıra eğitime, kültüre, sanata, bilime önem verdik. Göreve başladığımız günden bu yana kapsayıcı, eşitlikçi, şeffaf, katılımcı ve yaşamı temel alan yönetim anlayışıyla çalışmalar yaptık.
Günümüzün yerel yönetim anlayışı, yaşamın her alanında sürdürülebilirliği esas almalıdır. Geleceği planlamak, bu plan doğrultusunda hareket etmek bir zorunluluktur. Bu nedenle biz de bütünlüklü bir kalkınma politikası oluşturmak amacıyla “Sarıyer Kalkınma Eylem Planı” hazırladık. Çalışmalarımızı da bu plan doğrultusunda gerçekleştiriyoruz.
Eğitim, insani gelişme açısından üzerinde en fazla düşündüğümüz konuların başında geliyor. Eğitimde fırsat eşitliği ilkesiyle “Sarıyer95” projesini hayata geçirdik, çocuk gündüz bakımevleri, gençlik eğitim merkezleri açtık. Sarıyer Akademi’yle çocukların bilime dayalı eğitim almasını sağlıyoruz. Sadece çocuklara değil, yetişkinlere de eğitim veriyoruz. Yurt sorunu yaşayan üniversite öğrencilerini Bahçeköy Kız Konukevi’nde misafir ediyoruz. Büyükdere’de açtığımız kütüphaneden çocuklar ve gençler yararlanıyor. Engelli Çocuk ve Ailelerine Destek Merkezi’nde engelli çocuklara ve ailelerine eğitimler veriyoruz, engelli çocuğu olan annelerin kendilerine vakit ayırmasını sağlıyoruz. Engelli Koordinasyon Merkezi aracılığıyla engelli bireyleri yaşamın her alanına dahil etmeye çalışıyoruz. Spor alanında yaptığımız çalışmalarla çocukların sporla iç içe büyümesine imkân tanıyoruz. Vatandaşların temel sağlık hizmetlerine daha kolay ulaşabilmesi için belediyemizin Sağlık İşleri Müdürlüğü’ne bağlı iki poliklinikte ve mahallelerdeki merkezlerde sağlık tetkikleri yapıyor, hastanelerin yükünü hafifletiyoruz.
Sarıyer’i kültür-sanat merkezi yapma hedefimizi de gerçekleştirdik. TiyatrOda Festivali, Sarıyer Edebiyat Günleri, Çevre ve Sanat Günleri, konserler, paneller ve kültür gezileri düzenliyoruz. Kadınların sosyal hayata katılması, yaşadıkları sorunlara çözüm bulunması amacıyla Kadın Koordinasyon Merkezi’yle Özgecan Aslan Kadın Danışma Merkezi’ni kurduk. Çevre bilincini yükseltmek, gelecek nesillere yaşanabilir, sağlıklı, yeşil ve temiz bir dünya bırakmak için hepimize görev düşüyor. İstanbul, yeşil alanların kısıtlı olduğu bir kent. Sarıyer’e 183 park ve 48 yeşil alan kazandırdık. Çevre konusu sadece yeşil alandan ibaret değil. Toplumun daha özenli olması ve titizlikle takip etmesi gereken konulardan biri de atık yönetimi. Bu kapsamda atık getirme merkezi kurduk. Mahallelerden geri dönüştürülebilir atıkları toplamaya devam ediyoruz. Bu çalışmalardan elde ettiğimiz gelirle her yıl 7.500 öğrenciye burs veriyoruz.
Kısacası, vatandaşlar arasında ayrım gözetmeksizin her alanda hizmet üretiyoruz, sorunları çözmeye gayret ediyoruz.
Yerel düzeyde insani gelişme ve sürdürülebilir kalkınma endekslerinin göstergeleri bağlamında önümüzdeki dönem için hedefleriniz nelerdir?
ŞÜKRÜ GENÇ: Araştırmaya konu olan alanlarda birçok çalışma yürütüyoruz. Ama değişen nüfus, ekonomik ve sosyal koşullar nedeniyle belli aralıklarla bu çalışmaları güncellemek gerektiğini düşünüyoruz. Sarıyer Kalkınma Eylem Planı’nı güncellemek için çalışıyoruz. Yeni projelerimizi de hayata geçirmeyi planlıyoruz. Bu süreçte paydaşlarımızdan destek alıyoruz. Eğitimde fırsat eşitliğini sağlamak amacıyla gençlik eğitim merkezleri ve çocuk gündüz bakımevlerini yaygınlaştırmayı amaçlıyoruz. Sarıyer Akademi’den daha fazla sayıda öğrencinin yararlanması için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Sadece Sarıyerli öğrencilerin değil, Türkiye genelinde tüm öğrencilerin yararlanması için farklı belediyelerle işbirliği yapıyoruz. İklim eylem planı için çalışmalara başlıyoruz. Sarıyer’e daha fazla yeşil alan ve park kazandırmayı, çevre bilincini yükseltmeyi hedefliyoruz. Geri dönüşüm konusunda eğitimler vermeyi, buradan elde edeceğimiz gelirle öğrencilere burs vermeyi planlıyoruz. İstinye Spor Salonu’nu hizmete açmak için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. İnşasına devam ettiğimiz sahra mutfağını ve aşevini kapılarını en kısa sürede açmayı hedefliyoruz. Yaşama dair hiçbir konuya “Bu konu bizim alanımız değil,”, “Bizim bu konuda yapacak bir şeyimiz yok,” demedik, demiyoruz, demeyeceğiz. Aksine, “Ne yapabiliriz?”, “Nasıl yapabiliriz?” diye sormaya ve çözüm üretmeye devam edeceğiz.
Raporda yer aldığınız endekslerin sonuçlarına göre belediyenizde geliştirilmesi ve güçlendirilmesi gerektiğini düşündüğünüz unsurlar var mı? Varsa, bu doğrultuda hangi çalışmaları yapmayı planlıyorsunuz?
ŞÜKRÜ GENÇ: Vatandaşlar için en iyisini yapmaya devam edeceğiz. Ancak yerel yönetimlerin bütçesi ve yetkileri sınırlı. Örneğin, sağlık sektörü şu anda çok kötü bir durumda, vatandaşlar randevu almakta zorlanıyor. Basit tetkikler için aylar sonraya randevu veriliyor. Biz, hizmete sunduğumuz iki poliklinikle hastanelerin yükünü bir nebze olsun azaltmaya çalıştık. Mahallelerdeki hizmet merkezlerinde sağlık taraması, göz muayenesi yapıyoruz, ama bunlar maalesef yeterli değil.
2020 yılı tüm dünya için belki de bir daha benzerini yaşamayacağımız bir yıl oldu. Beklenmedik bir şekilde hayatımıza giren koronavirüs nedeniyle önceliklerimiz değişti. Hazırlıksız yakalandığımız bu süreçte hepimizin birinci önceliği yaşam kaygısı oldu. Pandemi süreci ve ekonomik kriz planlarımızı altüst etti. Raporda, “Yönetişim ve Saydamlık”, “Sosyal Kapsama”, “Ekonomik Durum”, “Eğitim”, “Sağlık”, “Sosyal Yaşam”, “Çevresel Performans”, “Ulaşım” ve “Toplumsal Cinsiyet Eşitliği” olmak üzere dokuz değişken vardı. “Çevresel Performans” kategorisinde birinci olduk. Diğer sekiz endeksle ilgili çalışmalarımızı hız kesmeden sürdüreceğiz ve aynı başarıyı yakalayacağız.