"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

Kılıç: “Maltepe’yi zirveye taşımayı hedefliyoruz”

  • 16 Ocak 2023
Maltepe Belediye Başkanı Ali Kılıç Belediye Gazetesi’ne değerlendirmelerde bulundu.

İnsani Gelişme Vakfı, “İnsani Gelişme ve Sürdürülebilir Kalkınma: Yerel Yönetimler 2021” ilçeler raporunu Aralık 2022’de yayımladı. Raporun hangi endekslerinde yer alıyorsunuz?

ALİ KILIÇ:
İNGEV, çalışmalarıyla tarihe not düşüyor. İNGEV gibi önemli bir kurumun araştırmasında Maltepe’yi üst sıralarda görmek bizi gururlandırıyor. “İnsani Gelişme ve Sürdürülebilir Kalkınma: Yerel Yönetimler 2021” ilçeler raporuna göre Maltepe, bir önceki yıla göre on sıra birden yükseldi, Türkiye genelinde  “En Yüksek İnsani Gelişim” gösteren sekizinci ilçe oldu. “En Yüksek İnsani Gelişim Gösteren” ilçeler kümesinde “Yeşil Bölge” olarak adlandırılan sıralamaya girmeyi başardık. “Yönetişim ve Saydamlık” endeksinde Türkiye’nin en iyi üçüncü ilçesi olduk, yeşil bölgede yer aldık. Sağlık hizmetlerine önemli yatırımlar yaptık, bunun karşılığını aldığımız için mutluluk duyuyoruz.  “Sağlık” endeksinde Türkiye’nin en iyi altıncı ilçesi olduk.  “Ekonomik Durum”, “Eğitim”, “Ulaşım ve Erişilebilirlik” endekslerinde yine yeşil bölgede yer alıyoruz.   

İnsani gelişme ve sürdürülebilir kalkınma endekslerinin gelecek vizyonu ve amaçları kapsamında yaptığınız çalışmalardan bahseder misiniz?

ALİ KILIÇ:
Maltepe’yi açık, şeffaf ve katılımcı anlayışla yönetiyoruz. Belli periyotlarla mahalle ziyaretleri yapıyor, vatandaşlarla bir araya geliyor, çalışmalarımızı ve projelerimizi anlatıyoruz. Yapacağımız her çalışmada mahalle halkına ve muhtarlara danışıyoruz. Onların onayı olmadan bugüne kadar hiçbir adım atmadık. Yönetim anlayışımızın İNGEV’in raporuna yansıdığını görmek gurur verici. Türkiye’nin en saydam üçüncü belediyesiyiz. 2017 yılında hizmete açtığımız “Tıp Merkezi”, SGK anlaşmalı ilk belediye hastanesi olarak yüz binlerce vatandaşa şifa dağıtıyor. Sosyal demokrat bir belediyeyseniz, halkın ücretsiz sağlık, barınma, ulaşım ve eğitim hakkına sahip çıkmak zorundasınız. Hizmetlerimizle bunu başardık. Maltepe halkı da her zaman bize destek oldu.

Maltepe halkının birlik, beraberlik ve kardeşlik iradesi sayesinde sekiz yılda Maltepe’de kocaman bir aile olduk. Hangi dinden, inançtan, kültürden ve kentten olursa olsun, bir arada yaşamayı başardık. Bu anlayış sayesinde “En Yüksek İnsani Gelişim Gösteren” ilçelerden biri olduk. Maltepe, her alanda İstanbul’un parlayan ilçelerinden biri.

Yerel düzeyde insani gelişme ve sürdürülebilir kalkınma endekslerinin göstergeleri bağlamında önümüzdeki dönem için hedefleriniz nelerdir?

ALİ KILIÇ:
İkinci görev dönemize “Zirveye Yürüyüşümüz Sürecek” sloganıyla başladık. Maltepe’nin en önemli sorunlarını çözdük. Maltepe halkının bize verdiği yetkiye sonuna kadar sahip çıktık. Maltepe’yi her alanda zirveye taşımaya söz verdik. İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin desteğiyle Maltepe’ye önemli yatırımlar yapmaya devam ediyoruz. 40 yıldır çözüm bekleyen trafik sorununu yeni yılda çözeceğiz. Maltepe’ye kreşler, kütüphaneler, kadın danışma merkezleri kazandırıyoruz. Maltepeli gençler için Gençlik Merkezi’nde önemli projeleri hayata geçireceğiz. Yeşil alanların, parkların sayısını artırıyor, çocukların doğayla iç içe büyümesine katkı sunuyoruz. Kültür-sanat festivalleri düzenliyor, Maltepe’yi dünyaya tanıtıyor, halklar arasında dostluk ve kardeşlik köprüsü kuruyoruz. Amatör sporculara ve spor kulüplerine destek oluyoruz. Maltepe’ye yeni ve modern bir kent meydanı kazandırıyoruz. Bu çalışmalarımız doğrultusunda “Zirveye Yürüyüşümüz Sürecek” hedefimize ulaşacağız.

Raporda yer aldığınız endekslerin sonuçlarına göre belediyenizde geliştirilmesi ve güçlendirilmesi gerektiğini düşündüğünüz unsurlar var mı? Varsa, bu doğrultuda hangi çalışmaları yapmayı planlıyorsunuz?   

ALİ KILIÇ:
İNGEV gibi değerli kuruluşların raporları, geleceği inşa ederken yol gösterici oluyor. Raporu detaylı ele aldık. Ekiplerimizle değerlendirme yapıyoruz. Önümüzdeki dönemde hayata geçireceğimiz projelerle, Maltepe halkıyla yapacağımız çalışmalarla her kategoride ilk sıralara yükseleceğimize inanıyorum. Rapordaki istatistiklerle gururlanıyoruz, ancak bununla yetinmeye niyetimiz yok. Maltepe’yi lider ilçe konumuna yerleştirmek için vatandaşlara söz verdik. Geleceği de bu hedef doğrultusunda planlıyoruz.

2014 yılında, göreve başladığımızda söz verdiğimiz M’Expo Uluslararası Fuar, Kongre ve Yaşam Merkezi’ni hayata geçiriyoruz. M’Expo Uluslararası Fuar, Kongre ve Yaşam Merkezi, sadece Maltepe’ye değil, İstanbul’a ve Türkiye’ye can katacak. Kentsel dönüşüm çalışmalarına da devam ediyoruz. Yerinde dönüşüm modeliyle mahallelerin hem sosyal dokusunu koruyacağız hem de modern evler inşa edeceğiz. Maltepe, önceki yönetimlerin çarpık ve plansız yapılaşmaya teslim ettiği bir ilçe. Bu nedenle yeni bir ilçe inşa etmek yıllar alabiliyor. Maltepe halkı da bu konuda çok bilinçli. Sekiz yıllık hizmet dönemimiz boyunca her konuda Maltepe halkıyla birlikte karar aldık. Kent ve mahalle kültürünü koruyan bir Maltepe yaratacağız. Zaten bunu başaran bir yerel yönetim, eğitimden sağlığa, barınmadan ulaşıma, toplumsal cinsiyet eşitliğine kadar her alanda sorunları çözecektir.


Önerilen Haberler